radyobir
radyobir

"Suriye krizini CIA düzenledi!.."

IŞİD savaşçıları, Suriye'nin kuzeyinde Kürt kendi kendini yöneten bölgenin büyük merkezlerinden biri olan Kobani şehrini hücum etmeye devam ediyorlar. Çatışmalar geçen gece boyunca ve gündüz devam ediyordu. Şehirde 1,5 bin savunucu kaldı. Savunucular sonuna kadar orada kalacaklarını açıkladılar.

13 Ekim 2014 10:19 | Kategori: Dış Politika

Bu arada Türk güvenlik güçleri, işgal edilenlere yardımcı olmak isteyen Türkiye’li Kürtlerin sınırın Suriye tarafına geçme çabalarını blok ediyorlar. Birkaç gün önce Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu CNN kanalına verdiği demeçte «ABD’nin stratejisinin esed rejimine karşı saldırıyı içermesi durumunda» Ankara’nın Suriye’deki IŞİD’e karşı kara harekatına katıla?ağını dışlamadığını açıkladı.
Türkiye ile Suriye arasındaki sınırda gelişmeleri ve Türkiye’nin tutumunun Suriye’deki ihtilafı nasıl etkilediğini yorumlayan Suriyeli siyaset uzmanı Taleb Zeyfa ‘Rusya’nın Sesi’ muhabirine verdiği mülakatta «Suriye’deki krizin, planını gerçekleştirmek için Türkiye’yi ustaca kullanan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı tarafından bilinçli olarak düzenlendiğini düşünmek için önemli nedenler var. Suriye’de savaşın başlamasından önce Türkiye’de iktidarda bulunan partinin sınır bölgelerinde mülteciler için boş kampları hazırladığı husus, buna işaret ediyor. Türkiye, NATO’ya üye ülke olarak Suriye’ye olanaklı müdahalenin sonuçlarına hazırlanıyordu. Suriye krizinin meydana geldiğinde Türkiye sınırlarını hemen açtı.
Birçok uzman bir süre önce Türkiye cumhurbaşkanlığına seçilen Erdoğan’ın siyasi kaderine olumsuz bakıyorlar. Ülkede çeşitli siyaset hareketleri arasında artan çatışmalardan dolayı Erdoğan’a güven azalıyor. Türkiye’nin IŞİD savaşçılarına silah ve para vererek destek verdiğini düşünen PKK üyeleri, makamlarla herhangi görüşmeleri yapmayı bırakmakta ısrar ediyorlar.
Türkiye hükümetinin şimdiki politikasının amacı, ABD’nin paravanası altında bulunarak bölgede kontrol kurmak için Suriye’de istikrarsızlığın ve bölünmüşlüğün sağlanmasıdır. Türkiye’nin Suriye ve Irak dahil olmak üzere komşu ülkelerin zayıflanmasında menfaati var. ABD ise Türkiye’yi kullanarak IŞİD’in sürdürdüğü savaşın mümkün olduğu kadar uzun devam etmesi için elinden geleni yapıyor » ifadesini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI