radyobir
radyobir

"Suriye'ye yardımın sürekliliğinden emin olmalıyız"

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Suriye'ye Türkiye'den ek iki sınır kapısının açılması sonrasında gönderilen insani yardım akışının sürekliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

15 Şubat 2023 10:48 | Kategori: ABD

Greenfield, BM’de düzenlediği basın toplantısında Suriye’ye deprem felaketi sonrasında gönderilecek insani yardım için ek iki sınır kapısının açılmasının yedi gün gecikmeli de olsa sevindirici bir karar olduğunu belirtti.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield, önceliklerinin Suriye’ye insanı yardım akışının sürmesi olduğunu belirterek,” Suriye halkı için önemli olan bu. Çaresiz bir şekilde ihtiyaç duydukları yardımı mümkün olan en kısa sürede alabilmek. Ek sınır kapılarının açılması kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Çoktan alınmalıydı fakat gecikti. Sınır kapıları deprem felaketinden tam bir hafta sonra açılabildi. Ancak kesinlikle kabul edilebilir bir durum olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Greenfield, BM’nin yaptığı çağrıları dikkate alarak, ek sınır geçişlerine izin verilmesi için defalarca bir karar alınması çağrısında bulunduğunu belirterek, "BM ve insani yardım aktörlerinin ihtiyaç duyduğu ek geçişleri sağlayan bir çözümün, bu hedeflere ulaşmanın açık ara en iyi yolu olduğunu defalarca ifade ettim ancak Suriye halkına yardım ulaşmasını bir şekilde kapatılamayacağından emin olmak zorundayız dedi.

"Yardımın devamlılığının sağlanması BM Güvenlik Konseyi kararıyla sağlanabilir”

Greenfield, iki ek sınır kapasından Suriye’ye insani yardımın ulaşımında sürdürebilirliğinin sağlanması için bir BM Güvenlik Konseyi kararının gerekliliğini belirterek, "Büyük miktarlarda yardımın Suriye halkına ulaşması gerekiyor. Hiçbir önkoşulsuz, gereksiz engeller olmadan ve yardım görevlilerinin güvenliğini yeterince sağlayacak şekilde bu yardımın sürdürülmesi gerekiyor. Hayatlar söz konusu olduğunda kaybedecek zamanımız yok. Hepimiz bunu her gün televizyonda izliyoruz” dedi.

VOA muhabirinin,” BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yardım akışını sürdüğünü ve durumdan memnun olduğunu” ifade etmesini hatırlatması sonrasında, Greenfield, "Şimdi sürüyor kabul edelim. Ama bunu dikkatle izlememiz gerekiyor. Yine, Genel Sekreter'in daha önce vurguladığı gibi bir Güvenlik Konseyi kararına ihtiyacımız var bu yüzden durumu yakından izleyeceğiz. Yardım akışı sürüp, STK'lar ve BM engellenmeden sınırdan içeri girebiliyor, ihtiyacı olan insanlar ihtiyaç duydukları yardımı alıyorsa, bu iyi. Ancak bu durumun sürdüğünü görmek için izlemek durumundayız. Sınırların açılmasına izin veren bu kararın alınması yedi gün sürdü. Bu karar ilk gün verilmeliydi” dedi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI