radyobir
radyobir

20 bin kişinin kaybolduğu iddiasını reddetti

Arjantin'de 13 Ağustos'ta yapılan ön seçimlerde en çok oyu alan aşırı sağcı popülist aday Javier Milei, askeri diktatörlük döneminde iddia edildiği gibi 20 bin kişinin kaybolmadığını belirtti.

03 Ekim 2023 06:55 | Güncelleme :03 Ekim 2023 08:29 | Kategori: Latin Amerika

Devlet başkanı adaylarının bir araya geldiği televizyonda konuşan Milei, 1976-1983 askeri diktatörlük dönemi boyunca denilenin aksine 20 bin kişinin değil 8 bin 753 kişinin kayıp olduğunu söyledi.

Hakikat, hafıza ve adalet vizyonuna değer verdiklerini dile getiren Milei, "Gerçekleri konuşmalıyız, tek bakış açısına dayanan tarih görüşüne karşıyız. 70'lerde askeri güçlerin de dahil olduğu bir savaş vardı. Devlet suç işledi ama teröristler aynı zamanda insanları öldürdü, işkence yaptı ve bombalı saldırılarda bulundu." dedi.

Milei, son zamanlarda kendisine yönelik "faşist" ve "Nazi" benzetmesinde bulunan kişilere verdiği yanıtta ise "Bizim bunlarla hiçbir ilgimiz yok." ifadesini kullandı.

Arjantin hükümeti, "Kirli Savaş” olarak adlandırılan diktatörlük döneminde karşıt görüşlü 13 bin kişinin kaybolduğu ya da öldürüldüğünü tahmin ediyor.

İnsan hakları örgütleri ise o dönemde kaybolan ya da öldürülenlerin sayısının 30 binden fazla olduğunu belirtiyor.

Son yıllarda Arjantin'de tartışmalı bir siyasi figür haline gelen Milei, aşırı görüşleriyle gündemde.

Genel seçimler 22 Ekim'de yapılacak olan Arjantin'de ön seçimlerin sonuçları genellikle genel seçimlerin sonuçlarıyla benzer oluyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI