radyobir
radyobir

ABD: "Rusya Radyolojik Riski Kabul Etmiyor"

Amerika Dışişleri Bakanlığı bugün, Rusya'nın, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki ciddi radyolojik riski kabul etmek istemediğini ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasının nihai taslağını engellemesinin bir nedeninin de bu olduğunu açıkladı.

29 Ağustos 2022 08:48 | Kategori: ABD

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Tek başına Rusya Federasyonu, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın (NPT) Onuncu Gözden Geçirme Konferansı'nın sonunda nihai bir belge üzerinde fikir birliğini engelleme kararı aldı. Rusya bunu, yalnızca ciddi radyolojik riski kabul eden dili engellemek için yaptı" denildi.

Açıklama, Rusya'nın Cuma günü, Moskova'nın, Ukrayna'daki eylemlerine yönelik eleştirilere karşı nükleer silahsızlanmanın temel taşı olarak kabul edilen BM anlaşmasının gözden geçirilmesinin son taslağıyla ilgili bir anlaşmayı engellemesinin ardından geldi.

Hafta içinde BM Güvenlik Konseyi’ndeki kritik Ukrayna toplantısında ağırlıklı olarak Zaporijya nükleer tesisinin güvenliği ele alınmış, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, video konferans aracılığıyla katıldığı toplantıda, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının sonlandırılması için dünya ülkelerini birleşmeye davet etmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de aynı toplantıda, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya ve çevresinde yaşananlar için ciddi endişelerinin sürdüğünü belirterek, ”Durum alarm veriyor. Uyarı ışıkları yanıp sönüyor. Nükleer santralin fiziki bütünlüğünü ve güvenliğini tehlikeye atabilecek herhangi bir eylem kesinlikle asla kabul edilemez. Nükleer tesisin güvenliği sağlanmalıdır” demişti.

Guterres daha önce de, Rusya'nın, Ukrayna’daki Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya çevresindeki askeri operasyonlarını derhal sonlandırması ve bölgenin askeri güçlerden tamamen arındırılması çağrısı yapmıştı.

Mart ayından beri Rusya’nın kontrolunda olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne geçtiğimiz günlerde düzenlenen saldırıda harici güç kaynağı sistemi hasar görmüştü.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI