radyobir
radyobir

Ateşkes için uzlaştılar

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya'nın Münih kentinde yapılan Suriye toplantısında, tarafların bir hafta içinde ateşkese gidilmesi konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

12 Şubat 2016 07:10 | Kategori: Dünya

İlk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, bunların ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirten Kerry, "İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde ateşkesi yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes bu amaca ulaşmak için olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı" dedi.

Suriye’de savaşın beş yıldır sürdüğünü anımsatan Kerry, "Şimdi elimizde olan, sözlerin kâğıda dökülmüş hali. Gelecek birkaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek" diye konuştu. Kerry, Münih’teki görüşmelerin verimli geçmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

IŞİD VE EL NUSRA DAHİL DEĞİL

Kerry, bu anlaşmaya IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerinin dahil olmadığını belirtti.

Varılan anlaşma uyarınca; insani krizin derinleştiği Suriye'ye cumartesi gününden itibaren yardımlar gönderilmeye başlayacak. Ardından bir hafta içinde Esad rejimi ve muhalifler arasında geçici ateşkes sağlanacak.

Bu ateşkesin ardından tarafların Cenevre'deki barış müzakerelerine yeniden başlaması öngörülüyor. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI