radyobir
radyobir

Barıştan sıkılan Taliban, cihadı başka ülkelere yaymak istiyor

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Afganistan'daki barış ortamından sıkılan Taliban savaşçılarının, Pakistan'a giderek cihadı devam ettirmek istediğini yazdı.

16 Ağustos 2023 06:36 | Kategori: Asya Pasifik

NYT son dönemde birçok savaşçının, Pakistan Talibanı'na (Tehrik-i-Taliban Pakistan/TTP) katıldığını, bunun hem çevre ülkelerde hem de Afganistan'daki Taliban yönetiminde rahatsızlık yarattığını aktardı. 

Haberde, tam olarak kaç savaşçının Afgan Talibanı'ndan kaçarak TTP'ye katıldığının bilinmediği belirtilirken, bu sayının "onbinlerce eski Taliban savaşçısı içinde küçük bir azınlığı oluşturduğu" yazıldı.

Taliban Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahar Belhi, kaçıp TTP'ye giden savaşçıları tasvip etmediklerini belirterek, NYT'ye şunları söyledi: 

Genç erkeklerin heyecan ve macera arayışında olduğu, Amerika'dan Avrupa'ya, Asya'ya ve Afrika'ya birçok ülkede yaygın şekilde görülüyor. Bu maceraperestlik genel eğilimleri ya da kamuoyunun düşüncelerini yansıtmıyor. Aksine bunlar anomali niteliğinde.

Kimliğini Vahdet olarak paylaşan Taliban savaşçısı, cihadı artık başka yerlere de yaymaları gerektiğini savunarak, "Ülkemizde barış ve güvenlik sağlandı, şimdi diğer ülkelerde mücadele etmemiz ve oradaki Müslümanların haklarını güvence altına almamız gerekiyor" dedi.

Adını Malang olarak paylaşan Taliban üyesiyse "Başka ülkelere gidip cihadımızı sürdürmek burada kalmaktan daha önemli" ifadelerini kullandı. 

22 yaşlarındaki Vahdet ve Malang, polis olarak görev yaptıklarını ve birkaç ay içinde ülkeden kaçarak Pakistan'a gidip TTP'ye katılacaklarını belirtti.

Taliban'a desteğin güçlü olduğu Vardak Vilayeti'nden Abdulbari Vasil Serdar ise 17 yaşındaki yeğeni Muhammed İdris Süheyb'in evden kaçıp TTP'ye katıldığını ve nisanda çıkan bir çatışmada öldürüldüğünü söyledi.

38 yaşındaki Serdar, "Köyümüz savaşlardan önce yetiştirdiği mühendislerle ve doktorlarla tanınırdı. Şimdiyse genç nesiller sadece cihatla ilgileniyor" dedi.
 

Fotoğraflarla dünyadan haberler
Hepsini göster 30





Öte yandan Pakistan ise Taliban yönetimini sınırdan yasadışı geçişlere göz yummakla suçluyor.

Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Asim Munir, pazar günkü açıklamasında Taliban'ın Afganistan'da TTP üyelerini barındırarak bir terör örgütü ağı oluşmasına destek verdiğini savunmuş, sınır geçişlerinin daha iyi denetlenmemesi halinde güç kullanmak zorunda kalacaklarını söylemişti.

Taliban Sözcüsü Zabinhullah Mücahit ise suçlamaları reddederek, "Afganistan toprakları hiçbir ülkenin güvenliğine karşı kullanılmayacaktır" demişti.

İslamabad merkezli düşünce kuruluşu Pak Barış Enstitüsü (PIPS), ABD'nin Ağustos 2021'de ülkeden çekilip Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin ardından, Pakistan'daki şiddet olaylarının da arttığını bildirdi. PIPS'in verilerine göre TTP, geçen yıl en az 123 saldırı düzenledi. Bu rakam, 2021'deki saldırılara kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI