radyobir
radyobir

Casuslukta telefonların anlık bildirimleri mi kullanılıyor?

ABD Kongresi'nden Senatör Ron Wyden, bazı hükümetlerin akıllı telefon kullanıcılarını, uygulamalarının anlık bildirimleri aracılığıyla izledikleri uyarısında bulundu.

08 Aralık 2023 06:41 | Kategori: ABD

Demokrat Senatör, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği mektupta, yabancı yetkililerin, Google ve Apple şirketlerinden veri talep ettiklerini söyledi. Her ne kadar ayrıntılar az olsa da mektup, hükümetlerin akıllı telefonları izleyebileceği bir başka yolu daha ortaya koyuyor.

Her türden uygulama, gelen mesajlar, son dakika haberleri ve diğer güncellemeler konusunda akıllı telefon kullanıcılarını uyarmak için anlık bildirimlere güveniyor. Bunlar, kullanıcıların bir e-posta aldıklarında ya da spor takımları bir maç kazandığında aldıkları sesli uyarılar ya da görsellerden oluşuyor. Ancak kullanıcıların genellikle fark etmediği şey, bu tür bildirimlerin neredeyse tamamının Google ve Apple'ın sunucuları üzerinden transfer edildiği.

Wyden'ın mektubunda casuslukla ilgili bilginin kaynağı olarak bir "ihbar" gösterildi. Wyden'ın ekibi ihbarla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak, hem ABD hem de diğer ülkelerin devlet kurumlarının, örneğin mesajlaşma uygulamalarının isimsiz kullanıcılarını belirli Apple veya Google hesaplarıyla ilişkilendirmeye yardımcı olmak için, anlık bildirimlerle ilgili iki şirketten meta veriler istediğini doğruladı.

Kaynak, talepte bulunan yabancı hükümetlerin isimlerini vermekten kaçındı ancak bu ülkeleri, ABD'nin müttefiki olan demokrasiler olarak tanımladı. Aynı kaynak, bu tür bilgilerin ne kadar süredir bu şekilde toplandığını bilmediklerini söyledi.

Apple, Wyden'ın mektubunun kendilerine, hükümetlerin anlık bildirimleri nasıl izlediği konusunda kamuoyuyla daha fazla ayrıntı paylaşmak için ihtiyaç duydukları imkanı sağladığını açıkladı.

Şirketin yazılı açıklamasında, "Bu durumda, federal hükümet herhangi bir bilgi paylaşmamızı yasaklıyordu. Artık bu yöntem (anlık bildirim casusluğu) kamuya açık hale geldiğine göre, şeffaflık raporlarımızı bu tür talepleri detaylandıracak şekilde güncelliyoruz" denildi.

Google da "kullanıcıları bu talepler hakkında bilgilendirmeye olan bağlılığını" Wyden ile paylaştıklarını duyurdu.

Adalet Bakanlığı ise anlık bildirimlerin izlenmesi ya da Apple ya da Google'ın bu konuda konuşmasının engellenip engellenmediği konusunda yorum yapmayı reddetti.

Wyden, Adalet Bakanlığı'ndan anlık bildirim casusluğunun kamuoyunda tartışılmasını engelleyen "tüm politikaları yürürlükten kaldırmasını ya da değiştirmesini" istedi.

Çoğu kullanıcı anlık bildirimleri pek dikkate almas da Google ya da Apple'a veri göndermeden bunları dağıtmak çok zor olduğundan teknoloji uzmanları bu konuyu yakından inceliyor.

Bu yılın başlarında Fransız yazılımcı David Libeau, kullanıcıların ve şirketlerin uygulamalarının, anlık bildirimler yoluyla ABD'li teknoloji devlerine nasıl veri gönderdiğinin farkında olmadıklarını söylemiş; bu bildirimleri "gizlilik kabusu" olarak nitelendirmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI