radyobir
radyobir

Cenevre'de ortam gerildi, görüşmeler ertelendi!..

Cenevre'deki Suriye barış görüşmeleri bugün resmen başladı. Rejim ve muhalefet temsilcilerinin hafta sonunda yaptıkları açıklamalar ortamı gerdi. Bunun ardından görüşmeler ertelendi.

01 Şubat 2016 12:12 | Güncelleme :01 Şubat 2016 12:34 | Kategori: Dünya

Cenevre görüşmeleri, tarafların karşılıklı suçlamalarının gölgesinde bugün resmen başladı. Devlet Başkanı Beşar Esad'ı temsil eden heyet cuma, muhalifleri temsil eden Suriye Ulusal Konseyi'ne bağlı Müzakere Yüksek Komitesi (HNC) ise cumartesi akşamı Cenevre'ye varmıştı. Taraflar pazar günü yaptıkları açıklamalarda karşılıklı suçlamalarda bulundu.

Suriye'nin BM nezdindeki Büyükelçisi ve Cenevre'deki rejim heyetinin başkanı Beşar el Caferi, HNC'nin görüşmelere gecikmeli gelmesini ‘ciddiyet eksikliğinin işareti' olarak nitelendirdi. HNC heyetinin inandırıcılığının bulunmadığını belirten el Caferi, heyetin tam listesinin bulunmadığını, Suriye hükümetinin ‘teröristlerle' müzakere etmeyeceğini söyledi.

Suriye yönetimi, rejime karşı savaşan tüm grupları ‘terörist' olarak nitelendiriyor.

Bu gruplar arasında HNC çatısı altında bulunan İslamcı Ceyş-ül İslam da bulunuyor. Hem Esad hükümeti hem de IŞİD'e karşı savaşan Ceyş-ül İslam'ın Suudi Arabistan'dan yoğun destek aldığı biliniyor.



BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura.

HNC'den gitme tehdidi

HNC koordinatörü Riyad Hicab, internetten yayınladığı bildiride, Suriye hükümetinin işlediği ‘suçları' sürdürmesi durumunda Cenevre'de bulunmalarının gerekçesinin kalmayacağını belirtti.

HNC, hava saldırılarına son verilmesi, ablukanın kaldırılması, sivil bölgelere saldırıların durdurulması gibi iyi niyet adımları atılmadığı takdirde Cenevre'deki görüşmelere katılmayacağını duyurmuştu.

Mistura'dan mekik diplomasisi

Öte yandan BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura ile Şam heyetinin bugünkü görüşmesinin ertelendiği duyuruldu.

BM’den yapılan açıklamada "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile Suriye hükümeti heyetinin bugün yerel saatle 11.00’de yapması beklenen görüşme ertelendi” ifadesi yer aldı.

BM, De Mistura'nın bugün yerel saatle 11.00'de Şam heyetiyle, 17.00'de ise Suudi Arabistan destekli muhalefeti temsil eden Yüksek Müzakere Komitesi (HCN) heyeti ile görüşeceğini açıklamıştı.



Tamamını oku: http://tr.sputniknews.com/avrupa/20160201/1020564244/cenevre-suriye-gorusme.html#ixzz3yuYC4hfi

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI