radyobir
radyobir

"Doğal Bypass yaşam kalitesini bozmuyor!"

07 Ocak 2016 11:28 | Güncelleme :07 Ocak 2016 14:26 | Kategori: Sağlık

Kalp krizi geçirildiği erkenden anlaşılarak, hemen donanımlı bir kalp hastanesine başvurulması, kesin tanının konması, ilk bir-iki saat içinde yapılacak koroner anjiyografi ile tıkanan damarın saptanıp stent ile açılması tabii ki çok çok önemli. Böylece kalpte büyük hasar oluşması ve kalp yetersizliğine yol açacak kas dokusu kaybı en aza indirilmiş olur.

Ama bundan daha önemlisi, kalp krizine yol açabilecek durumlara karşı önceden önlem alınmasıdır. Kalp krizine ve koroner kalp hastalığına yol açan damar sertliği ergenlik çağında başlamaktadır. Dolayısıyla, ergenlik çağından başlayarak, düzenli aerobik egzersiz, sağlıklı beslenme ile kilo almama, sigara, vb. zararlı alışkanlıkları edinmeme ile başlamak; şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve kan yağları yüksekliği ortaya çıkar ise ilaveten ilaç kullanmak; ailede genç yaşlarda kalp hastalığı var ise, 30 yaşından başlayarak düzenli sağlık kontrollerı yaptırmak, önlem almak bakımından önemlidir.

Günün birinde yol yokuş gibi eforlarla göğüste, yanma, ağırlık hissi gibi yakınmalar başlar ise, mutlaka önemsenmeli ve kalp doktoruna başvurmalıdır. Bu tür yakınmaları olan bir kimse, acil bir durumda başvuracağı hastaneyi önceden belirlemelidir. Kalp krizi sırasındaki ağrı ise, eforsuz gelebilir, çok şiddetlidir, dilaltı ilaçlarla geçmez. Hemen bir aspirin hapı çiğneyip ambulans ile kalp hastanesine başvurulmalıdır. Bu arada bazı kalp krizlerinde hiç göğüs ağrısı yakınması olmayacağını da hatırlatmak isterim.

Stend takılmış hastalar iki hususa çok dikkat etmeli…

Günsel hocam birkaç genel soru daha soralım, sonrasında sizin özel ilgi alanınız olan ‘Doğal bypass ‘ ve’ Ritmik masaj’ tedavi yöntemleriyle ilgili sorulara geçelim isterseniz .… Çok yakın bir zamanda duymuştum, tamamen tıkalı bir damarın (arterin bir dalı) anjiyo sonrası açılamamıştır bunu açabilmek için yeni bir teknik bulunabildi mi?

Tam tıkalı kalp damarlarını açmak her zaman mümkün olamıyor; hele bu tıkanma üzerinden uzun süre geçti ise.

Tıkalı olan damardan pıhtı atmaması için, ‘Warfarin’ hapı veya diğer hapları kullanmanın dışında bir çözüm var mı?

Tıkalı damardan pıhtı atılmaz. Genellikle, kalp boşlukları içinde pıhtı var ise, atılabilir. Ya da toplardamarlar içinde pıhtı var ise, hareket edip bazı damarları tıkayabilir.

Kalbe yapay kapak takmak… Stentler meselesi de önemli… Paslanma, vb. riskler açısından… Bir soruda buna dair soralım o vakit… Kaliteli bir stent’in ömrü ne kadardır ve bu süre geçerse hasta herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kalır mı?

Stent uygulanmış bir hastada genellikle iki neden ile problem olur: Birincisi, stent takılan kalp damarının çapının küçük olması. İkincisi, stent içinde kan pıhtısı oluşumu ile damar tıkanmasını önlemek için, stent uygulandıktan sonra en az bir yıl ya da daha uzun süre kullanılması gereken kan sulandırıcı ilaçların ihmal edilmesi. Her iki neden de ani damar tıkanması ile kalp krizine yol açabilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI