radyobir
radyobir

Hamas'ın İsrail'e operasyonu dünyada nasıl yankılandı?

Gazze Şeridi'nden başlayan saldırılarda çatışmalar sürerken, dünya liderlerinden peş peşe açıklamalar geldi

08 Ekim 2023 08:36 | Kategori: Ortadoğu

İşgal altındaki Gazze Şeridi'nden Hamas'ın bu sabah başlattığı saldırıların yankısı sürüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Savaştayız ve kazanacağız. Düşmanlarımız hiç bilmedikleri bir şekilde bedel ödeyecek" derken, Hizbullah'ın da destek verdiği Hamas, saldırıları sürdüreceklerini bildirdi.

Hamas'ın "Aksa Tufanı" operasyonuna İsrail, "Demir Kılıçlar" operasyonuyla yanıt verdi. Son bilgilere göre çatışmalarda İsrail'de en az 22 kişi hayatını kaybederken, 545 kişi de yaralandı. Gazze Şeridi'ndeyse 4 Filistinlinin öldüğü, 6 kişinin de yaralandığı aktarıldı.

Çatışmalar sürerken yaşanan kaos dünya basınında da geniş yer buldu. 

Times of Israel: "Devasa başarısızlık"

İsrail merkezli haber sitesi Times of Israel'in kurucularından gazeteci David Horovitz'in kaleme aldığı analizde, Tel Aviv hükümetinin Hamas'ın saldırılarına hazırlıksız yakalanması "devasa bir başarısızlık" diye nitelendi.

Yazıda, 6-25 Ekim 1973'te gerçekleşen Arap-İsrail Savaşı'na (Yom Kippur Savaşı) göndermede bulunularak, "Yom Kippur Savaşı'ndan tam 50 yıl sonra İsrail, Arap orduları değil Hamas teröristleri tarafından beklenmeyen bir saldırıya uğradı" dendi.

Horovitz, Hamas'ın doğrudan İsrailli sivilleri hedef aldığını da öne sürdü.

Jerusalem Post: "Bugüne dek görülen en büyük saldırı"

İsrail'in sağcı Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan analizde, "Hamas, Gazze Şeridi'nin kontrolünü ele geçirdiğinden beri bu çapta bir saldırı görülmedi" dendi. 

Seth J. Frantzman'ın kaleme aldığı "İsrail'e karşı kışkırtma olmadan başlatılan büyük savaş" adlı yazıda, bugüne kadarki çatışmalarda olayların gidişatının İsrail tarafından belirlendiği fakat Hamas'ın bu saldırılarla avantajı ele geçirmek istediği belirtildi.

İran ve Hizbullah destekli Hamas'la Filistin İslami Cihat Örgütü'nün son dönemde faaliyetlerinin göze çarpmadığına, bu nedenle de İsrail'in savaşa hazırlıksız yakalandığına işaret edildi.

 "Yom Kippur Savaşı'nın tekrarı" diye nitelenen saldırıların, İran cephesinden yapılabilecek hamlelerle yayılabileceği de savunuldu. 

Filistin: Kendimizi koruma hakkına sahibiz

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA, Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın üst düzey yöneticilerle Batı Şeria'daki Ramallah'ta acil toplantı düzenlediğini aktardı.

Abbas, buradaki açıklamasında "İşgal güçleri ve yerleşimcilerin terörüne karşı Filistin halkının kendini koruma hakkı vardır" dedi.

Türkiye: Taraflar itidalle hareket etmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgedeki tansiyonun tırmanmasını istemediğini belirterek,"Türkiye olarak bu sabah İsrail'deki hadiseler ışığında tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" dedi.

Mısır itidal çağrısı yaparken Medvedev, ABD'yi suçladı

Interfax'ın aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, taraflarla görüşme başlatarak, tansiyonun azaltılması için itidal çağrısı yaptı.

Öte yandan Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, yaşanan çatışmalardan ABD'yi sorumlu tutarak, "Yom Kippur Savaşı'nın 50. yıldönümünde Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar beklenen bir gelişmedir. Washington ve müttefiklerinin bununla meşgul olması lazım. İsrail ve Filistin arasındaki çatışma onlarca yıldır devam ediyor ve ABD bu çatışmanın kilit oyuncusu" dedi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı da sivillerin tehlikede kalmaması gerektiğini bildirerek, gerginliğin azaltılmasını istedi.

Suudi Arabistan: Çatışmaları durdurun

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bir an evvel sonlandırılmasını istedi.

Riyad yönetimi, bir süredir ABD arabuluculuğunda Tel Aviv hükümetiyle normalleşme görüşmeleri yürütüyordu. 

Hizbullah: İsrail'le normalleşmeye çalışanlara mesaj

Hizbullah, Hamas'ın İsrail'e saldırılarını desteklediklerini bildirdi. Yapılan açıklamada, "Bu, İsrail'in süren işgaline ve İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeye çalışanlara karşı bir mesajdır" dendi.

Hamas: Operasyonlar her bölgeye yayılacak

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, "Aksa Tufanı operasyonu Gazze'den başladı, buradan Batı Şeria'ya ve halkımızın bulunduğu her bölgeye yayılacak" dedi.

İran: Hamas'ın saldırılarını destekliyoruz

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nın aktardığına göre, İran Dini Lideri Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı General Rahim Safevi, "Filistinli savaşçıları kutluyoruz. Filistin ve Kudüs özgürleşene kadar Filistinli savaşçıların yanında olacağız" dedi.

Katar: Çatışmalardan İsrail sorumlu

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mescid-i Aksa'ya defalarca düzenlenen baskınlar olmak üzere süregelen ihlaller nedeniyle tırmanan gerilimden yalnızca İsrail'i sorumlu tutuyoruz" dendi.

BM: Saldırıları durdurun

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Haklar Yüksek Komiseri Volker Türk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hamas ve İsrail'in karşılıklı saldırıları derhal durdurmasını istedi.

ABD: İsrail'in yanındayız
 
ABD'nin İsrail Maslahatgüzarı Stephanie Hallett, Twitter'dan yaptığı açıklamada saldırıları "terör eylemi" diye niteleyerek, "ABD, İsrail'in yanındadır" dedi.

Ukrayna: İsrail'i destekliyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, çatışmalarla ilgili açıklamasında "İsrail'in kendini ve halkını savunma hakkını destekliyoruz" dedi.

Yunanistan: Hamas'ın saldırılarını kınıyoruz

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hamas'ın başlattığı operasyon kınanırken, Atina yönetiminin Tel Aviv'i desteklediği belirtildi.

Avrupa'dan İsrail'e destek

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, saldırılardan şoke olduklarını belirterek, "Almanya, Hamas'ın saldırılarını kınıyor ve İsrail'e destek veriyor" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Hamas'ı kınadığını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hamas'ın saldırılarının "terör eylemi" diye niteleyerek, İsrail'in yanında durduklarını ifade etti.

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Rishi Sunak da İsrail'in kendisini savunma hakkına destek verdiklerini belirtti. 
 
BK Dışişleri Bakanı James Cleverly ise "Hamas'ın korkunç saldırılarına karşı her zaman İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyoruz" dedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de "İsrail'in kendini savunma hakkını tam olarak desteklediğini" söyledi. 

İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nden Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares, "Gazze'nin İsrail'e gerçekleştirdiği ciddi terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau da "Hamas'ın sivillere yönelik saldırılarını kınıyorum" diyerek, İsrail'e destek verdiğini duyurdu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da "Terör asla kazanamayacak" diyerek, Tel Aviv yönetimini desteklediklerini duyurdu.

Hindistan: İsrail'i destekliyoruz

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda İsrail'i desteklediklerini söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI