radyobir
radyobir

Her 8 çocuktan 1'i dünyaya gözlerini savaşla açıyor

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan bir rapor, 2015 yılında 16 milyondan fazla çocuğun dünya genelindeki çatışma bölgelerinde dünyaya geldiğini ortaya koydu.

17 Aralık 2015 15:11 | Kategori: Dünya

UNICEF’in verilerine göre, 2015’te çatışma bölgelerinde doğan çocukların sayısı bir önceki yıla göre 125 bin artarak 16 milyon 600 bine ulaştı. Bu 2015’te doğan her sekiz çocuktan birinin hayata çatışma bölgelerinde başladığı anlamına geliyor.

Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Irak, Güney Sudan, Suriye ve Yemen başta olmak üzere çatışma bölgeleri ve bu bölgelerden kaçmak için sığındıkları yerlerde dünyaya gelen bebekler ile annelerinin ciddi risklerle karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, bu çocukların büyük bölümünün beş yaşından önce hayatını kaybettiği aktarıldı.

Ayrıca rapora göre, çatışma bölgesinde doğan çocuklarda uzun süreli duygusal ve bilişsel gelişimi engelleyen aşırı stres de görülme olasılığını son derece yüksek.



‘HAYATA BAŞLAMAK İÇİN BUNDAN DAHA KÖTÜSÜ OLABİLİR Mİ?’

Raporu değerlendiren UNICEF Direktörü Anthony Lake, "Dünyada her iki dakikada bir çocuk çatışma bölgesinde doğuyor, çoğunlukla korkunç şartlar altında ve tıbbi destekten uzak şekilde" diye konuştu.

"Çok fazla çocuk, çatışmalardan doğal afetlere, hastalıktan yetersiz beslenmeye kadar olağanüstü şartlar altında başlıyor” diyen Lake, "Hayata başlamak için bundan daha kötüsü olabilir mi?” diye sordu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI