radyobir
radyobir

IŞİD'den oğullarını almaya gittiler eli boş döndüler

Suriye'nin kuzeyinde haftalarca oğullarını arayan Belçikalı iki baba, elleri boş evlerine döndü. İki Belçikalı, dönmeden hemen önce onlarla Gaziantep'te biraraya gelen BBC'denDuncan Crawford'a yaşadıklarını anlattılar.

21 Temmuz 2014 10:31 | Güncelleme :21 Temmuz 2014 11:09 | Kategori: Terör

IŞİD'e katılan Belçikalı

İdriss Boutallis, Gaziantep'teki eski görünümlü bir otelin lobisinde konuşurken ağladı ağlayacak.
Belçika'da Kortrijk'de yaşayan 45 yaşındaki Boutallis, 19 yaşındaki diyabet hastası oğlu Abdülmelik'i bulup, cihad savaşçısı Irak Şam İslam Devleti örgütünden (IŞİD) ayrılmaya ikna etmek için Suriye'nin kuzeyinde 10 gün dolaşmış."Oğlumu hâlâ görmek istiyorum. Ama çok zor. IŞİD'e katılmış" diyor.
"Rakka'ya giderek ISİD liderleriyle görüşmeyi başardım" diyor.

'Dönmeyi reddettiler'

Kentteki çeşitli bürolarda örgütün "emir" diye hitabedilen liderleri ve kendisi gibi oğlunu arayan Rus bir babayla görüştüğünü anlatıyor.
Boutallis, 18 yaşındaki oğlu Lucas geçen ay Suriye'ye giden başka bir Belçikalı baba Pol van Hessche ile seyahat etmiş.
"Bir emir çocukların Rakka yakınlarındaki Suluk'ta olduğunu söyledi. Oraya gittik. Orada görüştüğümüz bir lider sonunda oğullarımızla görüşmemize izin verdi" diyor.
Abdülmelik ve Lucas Suriye'ye Türkiye üzerinden geçmişler
Yakın arkadaş olan iki genç diğer Avrupalı ve yabancı gönüllülerle birlikte kaldıkları bir evde sıkı bir şeriat eğitiminden geçiriliyorlarmış.
Abdülmelik ve Lucas silahlı ve maskeli IŞİD muhafızları eşliğinde babalarıyla görüşmeye getirilmişler, fakat her ikisi de eve dönmeyeceklerini söylemiş.
Boutallis, "Abdülmelik, 'Gitmek istemiyorum. Belçikaya dönmem çünkü orada polis beni hemen hapse atar' dedi" diye anlatıyor.

'İlaçlarını alması lazım'

Boutallis oğlunun diyabet hastalığı için insülin alması gerektiğini ama Suriye'ye muhtemelen ilacı bulamayacağını söylüyor.
"İlacı olmadan yaşayamaz. Günde dört kez insülin alması lazım. Almazsa hemen ölür."
Gençlerin IŞİD'den ayrılmayı reddettiği görüşmeden sonra baba van Hessche Türkiye'ye dönmüş. Boutallis ise belki gençleri yeniden görür de ikna edebilir umuduyla Suriye'de kalmaya karar vermiş.
Rakka yakınlarında Manbij'de bir Suriyeli aileye misafir olmuş.
Orada bir hafta kalmasına rağmen oğluyla yeniden temasa geçmeyi başaramamış.
Rakka yolunun ve gençlerin kaldığı bölgeye seyahatın artık çok tehlikeli olduğu söylenmiş.
Bir kaç gün önce o da bitkin ve endişeli bir şekilde Türkiye'ye dönmüş.
"Çok zor benim için. Oğlumsuz yaşayamam" diyor gözyaşlarını bastırmaya çalışarak.
İdriss Boutallis ve Pol van Hessche bu görüşmeden sonra Türkiye'den ayrıldılar. Babaları, Abdülmelik ya da Lucas ile bu görüşmeden beri hiç bir iletişim kurabilmiş değiller. İki babaya geçen yıl kendi oğlunu Suriye'den geri getirmeyi başaran eski bir Belçika askeri Dimitri Bontinck yardımcı olmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI