radyobir
radyobir

İŞİD'in bir sonraki hedefi Ürdün mü?

Geçtiğimiz günlerde Amerikan Stratejik Araştırmalar KuruluşuStratFor tarafından yayınlanan raporda Irak Şam İslam Devleti (İŞİD) Örgütünün bir sonraki hedefinin Ürdün olacağı belirtildi.

25 Haziran 2014 10:46 | Kategori: Terör

ABD’de StratFor kuruluşuna ‘ikinci CIA’ bile denilir. StratFor’un Ürdün ile ilgili tahmini ne kadar doğru olabilir? Rus doğubilimci Semen Bagdasarov’un konuyla ilgili görüşü şöyledir:
‘Şu an İŞİD’in kontrolü altında Irak ve Şam’ın birkaç eyaleti bulunuyor. Hem de söz konusu sadece bu örgütün faaliyetleri değil. Onu birçok başka terör örgütü ve ayrı kabileler destekliyor. Bütün bunları göz önünde bulundurursak militanların yeni hedefinin Ürdün olacağını tahmin edebiliriz. Bu arada bu ülkede onlar başta Filistinliler olmak üzere sakinlerden destek alabilirler. Şam yakınlarındaki Yarmuk kampında yaşananlar aralarında birçok radikal olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte militanların Ürdün’e saldırmaları halinde onların Irak’ta olduğu kadar kolay kolay şehirler ve bölgeleri ele geçireceklerini düşünmek yanlış olurdu. Yine de Ürdün, oldukça güçlü bir devlettir. Ayrıca Amman’ın en büyük müttefiklerinden birinin Suudi Arabistan olduğu malümdur. O da komşusuna mutlaka kapsamlı destek verecektir. Suudi Arabistan’ın İŞİD’i terör örgütleri listesine dahil ettiğini unutmayalım’.
Bu arada Ürdün’lü siyaset uzmanı Sufyan El Tall’in sözlerine göre İŞİD artık Ürdün’e saldırmaya hazırlanıyor. Uzman şunu söyledi:
‘Ürdün’ün Maan kentinde cihatçılar İŞİD’e destek eylemini düzenlediler. Ayrıca haberlere göre militanlar Zarka kentinde faaliyette bulunuyorlar. Yani Ürdün’ün militanların bir sonraki hedefi olacağı iddiaları bence haklı. Birkaç gün önce Ahfad Zarkavi isimli grup Ürdün Kralı’na yönelik tehditlerde bulundu. Ürdün’ü ele geçirip II. Abdullah’ı öldürmekle tehdit ettiler. Barack Obama’nın Ürdün’e yönelik açık bir uyarıda bulunduğu son açıklamasını hatırlamak yerinde olur. Bu arada II. Abdullah şu an ABD ziyaretini gerçekleştiriyor. Muhtemelen Amerikan yönetimiyle Ürdün’ün İŞİD ile mücadelesine yardım olasılığını görüşüyor. İlgi çekici bir husus daha var: birkaç gün önce Ürdün’lü askerlerin maaşlarının artırıldığı haberi geldi. Bu arada ülkede uzun zaman boyunca bu konuyla hiç ilgilenmezdiler. Bunun sakinler arasında olası protesto eylemlerinin yaşanmasının önlenmesi için yapıldığı bellidir. Aynı zaman bence ülke yönetimi mevcut olan tehdidin ciddiyetini tam olarak kavramıyor. Tahmin ettiklerinden daha büyük bence’.
İŞİD, mesela Usame Bin Ladin döneminin El Kaide’siyle kıyaslandığında İŞİD’in daha güçlü olduğu ortadadır. El Kaide, büyük bölgeleri şiddetle ele geçirip kontrolü altında tutmayı düşünemezdi bile. Bu arada bölgenin devletleri ve Batı’lı müttefikleri El Kaide’yi de bir süre boyunca ciddiye almayarak bu radikalleri daima kontrol altında tutabileceğini düşünüyorlardı. Bu tahminleri yanlış çıkmıştır.
Birkaç gün önce Mısır El Wafd Gazetesi, İŞİD’in Ürdün’de şubesini açtığını belirtmişti. Gazeteye göre söz konusu şube şimdilik Irak ve Suriye’de askeri operasyonların düzenlenmesi için para ve insan toplamakla ilgilenecek, krallığın topraklarına girmek niyetinde değil. En azından şimdilik. Ama yarın ne olacağını İŞİD liderlerinden başka hiç kimse bilmiyor. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI