radyobir
radyobir

IŞİD'in petrol geliri günlük 5 milyon dolar

Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri Hamid Majid Moussa (Abu Daud), Rusya'nın Sesi'ne verdiği özel demeçte IŞİD militanlarının son günlerde Irak'ta büyük kayıplara uğradıklarını ve taarruza devam edemediklerini, ancak yine de Irak ve Suriye'nin bir takım bölgelerinin kontrolü altında tutmaya devam ettiklerini anlattı.

02 Ekim 2014 10:13 | Kategori: Terör

1934 yılında kurulan ve Ortadoğunun en büyük komünist partisinin liderinin sözlerine göre ‘IŞİD militanları petrol satışından günlük en az 5 milyon dolar gelir elde ediyorlar’.
- Sayın Genel Başkan, Size göre Irak’ta uluslararası koalisyonun IŞİD’le verdiği mücadelenin birinci aşamasının her hangi olumlu sonuçları hissediliyor mu?
-Irak uzun yıllardır terörizm belasından bir türlü kurtulamıyor. Bu tehdit artık Irak ve Suriye’nin sınırlarını aşıp başka bölgelerde de yayılıyor. Uluslararası toplum bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunun farkına vardı. İşte bu yüzden ABD, Avrupa ve başka ülkeler biraz tereddüt ettikten sonra bu mücadeleye başladı. Son zamanda bir hayli zayıflamış olan Irak ordusunun yardıma ihtiyacı vardı. IŞİD Musul, Salahaddin, Ramadi, Kerkük’ü ele geçirmişti. Son günlerde koalisyonun yaptığı hava saldırıları ve Irak ordusunun gerçekleştirdiği operasyon, ayrıca Kürt peşmerge ve diğer güçlerin hareketleri sayesinde IŞİD militanlarının ilerlemesi durduruldu. Irak’ın kuzeyinde, Musul barajı, Rabia bölgesi ve Bağdat yakınlarında bir sürü başarılı operasyon gerçekleştirildi.
Bu başarıları pekiştirmek lazım. Bu mücadelede en önemlisi, yerli güçlere dayanarak hareket etmektir. Orduyu yenilemek, Irak hükümetinin çalışmasının verimliliğini iyileştirmek lazım. IŞİD kontrolü altında bulunan bölgelerde ise sakinlerle aktif şekilde çalışıp mukavemet hareketini başlatmak gerek.
Dışarıdan yardıma, yani hava operasyonlarına, lojistik yardımına, istihbarat değişimi, silah teslimatlarına ihtiyacımız var. Geçenlerde Rusya’dan gelen silah Irak Silahlı Kuvvetlerinin terörizmle mücadelesine çok büyük katkıda bulunmuştur.
- Şu an ABD ve müttefiklerinin kara harekatı olasılığı aktif şekilde tartışılıyor. Siz buna ihtimal veriyor musunuz?
-Şimdiki gelinen durumda her şey yeni Irak hükümetinin tutumuna bağlı. Asıl soru, yeni hükümetin Iraklıların kuvvetlerini seferber edip edemeyeceğidir. Irak Silahlı Kuvvetleri yeterince güçlü. Birçok askeri, subayı, generali büyük tecrübeye sahiptir.Ama uygun siyasi ortamı yaratmak lazım. Mezhepsel çatışmalar Irak’ı felakete sürüklüyor. Buna son vermeli. Ulusal uzlaşmayı sağlamalı. Hükümet bunu yapmayı başarırsa Irak’ın kara harekatına ihtiyacı kalmayacak. Irak ordusunun kendi kuvvetlerini seferber etmesi, peşmerge güçleri ile daha yakın işbirliğini kurması ve gayretlerini uluslararası toplumla koordine etmesi gerekiyor.
- IŞİD militanlarının el koydukları petrol kaynaklarından çıkarılan petrolden günlük yaklaşık milyon dolar gelir elde ettikleri doğru mu?
-Doğrudur. Ama bir milyondan çok daha fazla gelirden bahsediliyor. IŞİD kaçak petrolden günlük en azından beş milyon dolar gelir elde ediyor. Çünkü el koydukları petrol yataklarından toplam olarak elde edilen gelir budur. Şu an Irak’ta petrol kaçakçılığı faaliyetleri çok geniş boyutlara ulaşmış durumda. Bunu yapan mafya grupları işini tabiri caizse profesyonel bir şekilde yapıyor. Irak’tan petrol kaçakçılığının çok sayıda çeşitli yöntemleri var. Bu arada kaçak petrol IŞİD ile mücadeleye çağıran ülkelere de bu arada Türkiye ve birçok başka ülkeye satılıyor.
Ayrıca IŞİD daha önce Türkiye ve başta Suudi Arabistan olmak üzere bir sürü Basra Körfezi ülkelerinden büyük miktarda para yardımını almıştı. Sonuçta bu destek IŞİD’in kendi yapılanmalarını kurmasına ve ele geçirdiği topraklarda vergi toplama sistemini bile kurmasına imkan vermiştir. IŞİD, Musul’u ele geçirmeden önce aylar boyunca oradaki işletmeciler, satıcılar, mütteahitlerden aylık yaklaşık 15 milyon dolar vergi geliri topluyordu. O zaman orada bulunan hükümet temsilcileri buna son vermek için hiç bir şey yapamıyorlardı.
Bundan dolayı bölgede zor bir durum oluşmuştu. Kötü yönetim, yolsuzluk ve kaçakçılık faaliyetleri böyle terör örgütlerinin meydana gelmesi ve güçlenmesine yol açar.
- Sayın Hamid, Rusya’nın Irak’taki gelişmelerde rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Irak halkı Rusya tez vakitte destek verdiği için kendisine çok minnettardır. Rusya Irak Silahlı Kuvvetlerine çok ihtiyaç duyduğu silah yardımında bulundu. ABD terredüt içindeyken Rusya hükümetimizin ricası üzerine Irak’a helikopter, zırhlı araç ve hafif silah sevkiyatlarını gerçekleştirdi. Bu silah Irak’ın IŞİD ile mücadelesine çok büyük katkıda bulundu. Rusya adil bir tutum sergiledi.
Biz, Iraklılar, Rusya’nın ileride de bizimle birlikte Irak’ta verilen zor mücadeleye katılmasını çok istiyoruz.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI