radyobir
radyobir

Kudüs'te 100 Filistinlinin yaşadığı binanın yıkımı ertelendi

İsrail hükümeti, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaklaşık 100 Filistinlinin oturduğu binanın yıkım kararını süresiz olarak erteledi.

07 Şubat 2023 06:36 | Güncelleme :07 Şubat 2023 09:33 | Kategori: Ortadoğu

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunda (KAN) yer alan habere göre İsrail hükümeti, Doğu Kudüs'te yer alan Silvan beldesinin Vadi Kaddum Mahallesi'nde yaklaşık 100 kişinin ikamet ettiği binanın, yarın planlanan yıkımını erteleme kararı aldı.

Haberde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, yıkımı süresiz olarak erteleme kararı aldığı, bu kararın da ABD tarafından yapılan baskı neticesinde alındığı kaydedildi.

Güvenlik yetkililerinin, gerginliklerin yaşandığı bir ortamda bu yıkımın, Doğu Kudüs'te yeni bir şiddet dalgasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunduğu aktarıldı.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, KAN'a yaptığı açıklamada, yıkımın ertelenmesine ilişkin, "Bu yıkım elbet olacak. Yarın olmasa yarından sonra. Bir hafta sonra olmazsa iki hafta sonra." dedi.

Doğu Kudüs'ün Silvan beldesinin Vadi Kaddum Mahallesi'nde ikamet eden yaklaşık 100 kişinin oturduğu binanın, ruhsatsız inşa edildiği gerekçesiyle yarın yıkımını planlayan Ben-Gvir, yıkım sırasında güvenliği sağlamak için 500 polis görevlendirilmesi talimatını vermişti.

Filistinli, İsrailli ve uluslararası insan hakları örgütleri, İsrail yönetiminin inşaat ruhsatı sayısını azalttığı, izinsiz inşaat gerekçesiyle evleri yıkarak Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin sayısını sınırlamaya çalıştığını belirtiyor.

Doğu ve Batı Kudüs'teki binalara inşaat ruhsatı verme sorumluluğu Kudüs'teki İsrail belediyesinin sorumluluğunda bulunuyor.

Öte yandan İsrail sivil toplum kuruluşları Ir Amim ve İnsan Hakları Planlayıcıları Bimkom tarafından yapılan konuya ilişkin yazılı açıklamada, Doğu Kudüs'teki Vadi Kaddum'da 100 Filistinlinin tehcir tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kaydedildi.

Açıklamada, bina sakinlerinin inşaat ruhsatı almak için ortaya koydukları yoğun çabalara rağmen İsrail yönetiminin adil ve insaflı bir çözüm bulmayı reddettiği aktarıldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI