radyobir
radyobir

İsrail ordusundan BM'ye: "Hamas'tan yakıt isteyin"

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli sivillere yardım eden Birleşmiş Milletler ajansının yakıt sağlanmaması halinde bu gece operasyonları durdurmak zorunda kalacağı uyarısının ardından, İsrail ordusu Birleşmiş Milletler'in Hamas'tan yakıt istemesini önerdi.

25 Ekim 2023 10:39 | Kategori: Ortadoğu

UNRWA olarak bilinen Filistin mülteci ajansı, dün sosyal medyada Gazze’de yakıtın bitmek üzere olduğuna dair bir uyarı yayınladı.

İsrail ordusu da sosyal medya hesabından, Hamas'ın Gazze'deki tanklarda 500 bin litreden fazla yakıtı olduğunu kaydederek, BM ajansına hitaben "Hamas'a biraz yakıt alıp alamayacağınızı sorun" diye yazdı.

Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah kapısından Cumartesi gününden bu yana su, gıda, ilaç gibi yardımların girişine izin veriliyor ancak yakıta müsaade edilmiyor. İsrail, yakıta Hamas’ın askeri altyapısında kullandığı gerekçesiyle karşı çıkıyor.

ABD’den dün konuya ilişkin bir açıklama geldi. Beyaz Saray ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby İsrail'in endişelerinin meşru olduğunu söyledi ancak, "Biz hala genel olarak Gazze halkına yakıtın ulaşması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

BM, Refah sınır kapısından yapılan yardımların yeterli olmadığı uyarısında bulunuyor. BM'nin üst düzey yardım yetkilisi Lynn Hastings dün BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, "yakıtın girişine izin verilmemesinin hastanelerin çalışmaması, tuzlu suyun arıtılamaması, yardımların ulaştırılamaması ve fırınların çalışmaması anlamına geleceğini” söyledi.

Hastings, "Pek çok insan tuzlu yeraltı suyu içiyor ve bu da ishal, kolera ve diğer sağlık sorunları riskini arttırıyor. İsrail'i su ve elektrik tedarikini çatışma öncesi seviyelere geri getirmeye ve Gazze'ye yakıt getirmenin güvenli bir yolunu bulmak için bizimle birlikte çalışmaya çağırıyoruz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü de dün yaptığı açıklamada, hasar ve saldırılar nedeniyle kapanmak zorunda kalan hastanelere ek olarak, Gazze Şeridi'ndeki 6 hastanenin yakıt yetersizliği nedeniyle zaten kapalı olduğunu bildirdi.

Gazze'deki hastanelerde yakıtla çalışan jeneratörler kullanılıyor. Gazze'deki Şifa Hastanesi'nin yenidoğan ünitesindeki doktorlar önceki gün, kuvözlere elektrik sağlanamaması durumunda bebeklerin dakikalar içinde ölebileceği uyarısında bulunmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI