radyobir
radyobir

İstanbul'da IŞİD'e militan devşiren 25 mescit var

Bayramda, IŞİD'e yakınlığı ile bilinen yayınların çağrısıyla gerçekleşen etkinlik için Sezgin Tanrıkulu meclise bir soru önergesi verdi. Gelişmeleri değerlendiren Eren Erdem, "Etkinliğe katılanlar arasında teknik takipte olanlar var, devletin bundan haberdar olmaması mümkün değil" dedi.

04 Ağustos 2014 12:00 | Kategori: Terör

IŞİD'e militan yetiştiren mescitler

Irak ve Suriye’deki eylemleriyle dikkat çeken IŞİD’e yakınlığıyla bilinen bir derginin çağrısı ve İslami Etütler Platformu’nun organizasyonuyla yüzlerce kişi, bayramın ilk günü Ömerli’deki piknik alanında bir araya geldi. Beraber kılınan bayram namazının ardından kürsüye çıkan bir kişi de cihat çağrısında bulundu.
Etkinlikte çekilen görüntülerin sosyal medyada dolaşmaya başlaması, Türkiye’deki IŞİD yapılanmasına ilişkin tartışmaları da alevlendirdi. Etkinlikle ilgili CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da dün meclise bir soru önergesi verdi. Tanrıkulu, İçişleri Bakanı'na "IŞİD terör örgütünün Türkiye uzantısı olduğu iddia edilen gruba İstanbul'da kamp yeri veya yerleri tahsis edildiği iddiası doğru mudur? Bu grup kimdir? Kimlerden oluşmaktadır?" şeklinde bir soru önergesi verdi.
Tanrıkulu'nun verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:
"28 Temmuz 2014 günü IŞİD terör örgütünün Türkiye uzantısı olduğu iddia edilen grubun, yayınlanan fotoğraflardan yüzlerce kişinin katıldığının açıkça görüldüğü üzere İstanbul'da organize ettiği bayramlaşma için kullandığı alan neresidir?, 28 Temmuz 2014 günü IŞİD terör örgütünün Türkiye uzantısı olduğu iddia edilen grubun Türkiye de Cihad ilanında bulunduğu iddiası doğru mudur? Söz konusu alan aynı zamanda IŞİD terör örgütü uzantısı grup tarafından askeri eğitimler için de kullanıldığı iddiası doğru mudur? Bu grubun bayramlaşma adı altında düzenlediği organizasyon için resmi izin istenmiş midir? Hangi yetkililer organizasyon için resmi izin isteğine onay vermişlerdir? Bu kişiler neden Bayram Namazı için Camilere gitmeye yönlendirilmemişler de arazide bayramlaşma organizasyonu yapmalarına izin verilmiştir? IŞİD terör örgütünün uzantısı grup İstanbul'da Cihad çağrısında bulunduğu saatlerde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ne yapmaktaydı? IŞİD terör örgütünün uzantısı grup İstanbul'da Cihad çağrısında bulunurken İstanbul Emniyetine ve Jandarma Komutanlığı'na müdahale etmeyin talimatı verildiği iddiası doğru mudur? Bu talimatı kim veya kimler vermiştir?"
Sezgin Tanrıkulu’nun iddialarını ve tartışmalara konu olan etkinliği, yazar Eren Erdem, Rusya’nın Sesi’ne değerlendirdi. Erdem, söz konusu etkinliğe katılan kişilerin büyük bir kısmının teknik takipteki kişiler olduğunu ve bu yüzden etkinlikten devletin haberdar olmamasının mümkün olmadığını söyledi.

"ETKİNLİĞE KATILANLAR ARASINDA TEKNİK TAKİPTE OLANLAR VARDI”

IŞİD’e kamp yeri tahsis edildiği yönünde bir ifadenin iddialı olacağını belirten Erdem, "Aralarında IŞİD’e sempati duyan ve IŞİD adına faaliyet yürüten grupların da olduğu bir kitlenin bayramlaşma etkinliği yapacağı ve bayram namazı kılacağı bir alan tahsis edildi” dedi. Erdem, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun sebebi de şu: IŞİD’çiler itikaden herhangi bir camide namaz kılmazlar. Çünkü onlara göre Türkiye’deki bütün camiler din dışıdır. O yüzden çayırda, çimende namaz kılarlar ya da kendi mescitleri vardır, oralarda namaz kılarlar. Devletin IŞİD’e yapmış olduğu şey bir bayramlaşma alanı tahsis etmektir. Tahsis boyutu da aslında tartışılabilir. Acaba tahsis etti mi gerçekten? Yoksa bu grup oraya gidip izin almadan etkinliğini mi yaptı? Çünkü orası geniş bir ormanlık alan. Fakat şu da bir gerçek: bu etkinliğe katılanların büyük bir çoğunluğu Van merkezli El-Kaide operasyonu kapsamında teknik takip altındaki, soruşturma dosyalarındaki kişiler. Normal şartlarda devletin bu kişileri fiziki takip altında tutması gerekiyor. Bunların bu şekilde etkinlik yapmaları devletin bilgisi dâhilinde olmak durumunda. Çünkü bunlar devlet tarafından takip edilen kişiler. Dolayısıyla devletin bilgisi varsa niçin müdahale etmedi? Niçin böyle bir etkinliğin yapılmasına müsaade etti? Bunu sormak gerektiği kanaatindeyim.”

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI