radyobir
radyobir

Kapılar açıldı, dönüşler başladı!..

YPG, geçen cuma kapattığı Tel Abyad Sınır Kapısı'nı dün sabah açtı. Kent sakinleri Arapça anons sonrası kapıya akın etti. Dün akşamüstüne kadar 2 bin civarında kişi sınırdan geçti. Yaklaşık 20 kişi ise terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi oldukları gerekçesiyle YPG'liler tarafından alıkondu.

23 Haziran 2015 07:57 | Kategori: Yaşam

Geçtiğimiz cuma günü Suriyeli Kürtlerin oluşumu Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı YPG tarafından kapatılan Akçakale Sınır Kapısı’nın Tel Abyad girişi dün sabah açıldı. Saat 10.20’de yapılan Arapça anonstan sonra Tel Abyadlılar açılan kapıya hücum etti. Birbirini ezme pahasına yığılan kalabalık, olağanüstü güvenlik önlemi alan YPG’nin sıkı kontrolünden geçerek içeri alındı. YPG güçleri, IŞİD üyesi oldukları gerekçesiyle yaklaşık 20 kişiyi sorgulamak üzere alıkoydu. Türk tarafındaki görevlilerin verdiği bilgiye göre dün saat 17.00 itibariyle yaklaşık 2 bin kişi Tel Abyad’a geçti.

MEYVE SEBZE SEVKİYATI

Kapıya yığılan kalabalık arasında veda sahnelerinin yanı sıra Akçakale’de kalan akrabalarına ağlayarak sarılanlar da vardı. Küçük römorklar içinde getirilen kasa kasa tonlarca sebze ve meyve de dikkat çekti. Yükün sahibi Suriyeli bir tüccar, "Tel Abyad’da sebze meyve hiç yok. Şehir hasret kalmış. Manavlara gönderiyorum satmaları için. Bu ilk posta” dedi. 10 ton patlıcan, 4 ton domates, 2 ton şeftali, 1 ton salatalık ve kiraz; kalabalık geçtikten sonra sınır kapısından çıkarılabildi.

MÜRŞİTPINAR YOLU

Tel Abyadlı Araplar Akçakale’den dönüş yaparken bu kent ve çevre köylerinden kaçıp Türkiye’ye sığınan Kürtler, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan dönüş yapıyor. 15 Haziran’da bombalardan kaçan Suriyeli Kürtler, Arap nüfusun yoğunlukta olduğu Akçakale’de kalmayıp Suruç ve köylerini tercih etmişlerdi. Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndaki bir yetkilinin verdiği bilgiye göre dün 1000 Kürt çıkış yaptı. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri açık olan kapıdan geçen hafta ise 3 bin kişi çıktı. Yetkili, "YPG’nin Tel Abyad ve çevresinde hakimiyet kazanmasına kadar haftalık geçişler 500’ü bulmuyordu. Geçen yıl IŞİD’den kaçıp Türkiye’ye sığınan 200 bin Kürt’ten geçtiğimiz ocak ayı itibariyle 60 bini kendi toprağına döndü. Önümüzdeki günlerde bu rakam daha da artabilir” dedi.

BİLGİ NOTU

Suriye’nin Türkiye sınırında bulunan ve IŞİD’in kontrolündeki Tel Abyad kenti geçen salı ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarının da yardımıyla YPG ile Arap müttefikleri Burkan el Fırat güçleri tarafından ele geçirilmişti. Hava bombardımanından kaçan 23 bin kişi Akçakale’ye sığınmıştı. YPG’nin cuma günü kentteki patlayıcıları temizlemek için sınırı kapattığı bildirilmişti.

IŞİD’E BİR DARBE DAHA

Burkan el Fırat ile YPG, IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’nın kuzeyindeki Ayn İsa yakınlarındaki 93’üncü Tugay’ın kontrolünü sağladı. Ayn İsa ile 93’üncü Tugay çevresinde taraflar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını dile getiren Burkan el Fırat birliklerinin saha komutanlarından Ahmed Ebu Mustafa AA’ya yaptığı açıklamada, "IŞİD’e karşı ilerleyişimiz devam ediyor. Bu ilerleyiş ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırıları desteğiyle oluyor” dedi. Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu çeşitli gruplar IŞİD’e karşı savaşmak için "Burkan el Fırat” adıyla birleşmişti.

SINIRA UZANAN TÜNEL BULUNDU

YPG’nin kentteki aramaları sırasında IŞİD’in Tel Abyad’dan Türkiye’nin Akçakale sınırına doğru kazmış olduğu yaklaşık 500 m uzunluğunda bir tünel bulundu. Tünelin, IŞİD militanları tarafından Türkiye sınırını aşarak Akçakale’ye ulaşmak için kazıldığı ancak çöktüğü için yarım kaldığı sanılıyor. Sınıra doğru uzanan tünelin yerin 3 m altından kazıldığı, 2 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 1.5 metre genişliğinde olduğu belirtildi.  CNN televizyonu ise IŞİD’in Tel Abyad’ın altında kazdığı bir tünelin görüntülerini yayınladı.

NUSAYBİN-KAMIŞLI ARASINA HENDEK

Mardin’in Nusaybin ilçesi ile hemen karşısında bulunan Suriye’nin Kamışlı kenti arasındaki sınır bölgesinin Türk askerleri tarafından hendek kazılmaya başlandı. Çalışmalar sürerken, askerler bölgede güvenlik önlemleri aldı. 2 m genişliğinde ve 3 m derinliğindeki hendek 300 m uzunluğa ulaştı. Hendeğin, Suriye’deki iç savaş yüzünden güvenlik amaçlı kazıldığı ve yasa dışı geçişlerin önlenmesinin de önüne geçmek olduğu öğrenildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI