radyobir
radyobir

Kuzya isimli Amur kaplanı Çin'e geçti

Rusya'nın Uzakdoğu bölgesinden Rusya Çevre Koruma Kurumuna verilen bilgilere göre, "Kuzya" isimli kaplan Çin'e geçti.

13 Ekim 2014 10:30 | Kategori: Yaşam

Geçtiği yolu yapma uydudan alınan sinyalleri göre belli etmiş "Amur kaplanı” merkezi çalışanları, ileride kaplanın Çinli meslektaşları tarafından gözetleneceğini ummaktadır.
Kuzya ve annesini kaybettiğinden zayıflamış olan 4 kaplan yavrusu daha iki yıl önce tayga ormanında bulunarak Uzakdoğudaki Kaplan rehabilitasyon merkezine yerleştirildi. Kuzya dahil üçü 2014 Mayısında Uzakdoğu ziyaretinde bulunan devletbaşkanı Vladimir Putin tarafından serbest bırakıldı. Geriye kalmış iki kaplan da yazın salıverildi. "Amur kaplanı” merkezi basın dairesi şefi Viktor Serdük "Rusya’nın sesi” muhabirine verdiği demeçte, Kuzya’nın 5 kaplan arasında en hareketli olduğunu,bir yerde kalmadığını kaydederek şunları söyledi:
Bilimciler 3 günde bir yapma uydulardan alınan sinyallere göre 5 kaplanın yerini belli ediyor. Alınmış sinyallere göre, Kuzya Amur eyaletinden Yahudi Özerk bölgesine giderek Amur nehrine yaklaştı . Orada genişliği 800 metre kadar olan nehri 3 Ekimde aşarak Çin topraklarına geçti. İlk başta nehrin yukarı sonradan aşağı taraflarına gitti ve Amur nehrine dökülen çayları inceledi. Şimdi Çin topraklarında Rusya sınırının birkaç kilometresindedir.
Diğer kaplanlar Rusya’da kalıyor. "Amur kaplanı” merkezi çalışanları, yuvalarının bulunduğu yeri uydusal tasmalarından alınan sinyallere göre belli ederek oraya halini öğrenmeye gidiyor. Sözlerine göre, şimdi tüyleri değişen kaplanların hali iyi. Çinli çevrecilerin Kuzya isimli kaplanı gözetlemeyi vadettiklerini kaydeden Viktor Serdük şöyle konuştu:
Kuzya üstüne bilgileri alınca Rusya Çevre Koruma Kurumu görevlileri ile telefonda görüştük . Alınan karara göre,Cevre Koruma Kurumu Çin’in Heylunziyan eyaletindeki Çevre koruma servisleriyle temaslarda bulunacak ve kaplanı beraber gözetlemekle ve ihtilafları önlemekle ilgili sorunları ortak çabalarla çözümebağlanacak.
Dünyada en büyük kaplan türü olan Amur kaplanı Uluslararası Kızıl Deftere yazıldı. Avı yasaklandı. Rusya’nın Primorye ve Habarovsk eyaletleri Amur kaplanlarının başlıca yaşam yerleridir. Şimdi orada yaşayan kaplanların sayısı 500-e yakın. Çin’in ve Güney Kore’nin Kuzeydoğusunda sayısı çok az. Rusya’da Amur kaplanları korumak ve çoğalmasını sağlamak amacıyla öldürülmesi,nakli ve satışı gibi eylemlerin sert olarak cezalandırılmasını öngören yasalar kabul edildi. Amur kaplanı koruma stratejisi 2010 Temmuzurda onaylandı. 2010 Kazımında da Sankt-Peterburg’da "Kaplan zirvesi” yapıldı. Bu konferansa, kaplanların yaşadıkları bölgenin 13 ülkesi katıldı. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in girişimi üzerine 2013 yazında Rusya Coğrafi Derneği tarafından Amur Kaplanı merkezi kuruldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI