radyobir
radyobir

Lula'dan Ukrayna ile ilgili diyalog için yeni öneri

Brezilya Devlet Başkanı Lula, Ukrayna ile ilgili durumun tartışılması için G20'nin bir benzerinin kurulmasını önerdi.

17 Nisan 2023 07:15 | Kategori: Latin Amerika

Brezilya lideri Luiz Inacio Lula da Silva, Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmeye yönelik müzakereler için G20 benzeri bir formatın kurulması önerisinde bulundu.

G1 haber sitesinin aktardığı üzere, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Lula, "2008'de ekonomik kriz olduğu zaman ekonomiyi kurtarmak için hızlı bir şekilde G20'yi kurduk. Şimdi ise savaşı bitirmek ve barışı tesis etmek için bir G20’nin daha kurulması önemlidir” ifadelerini kullandı.

Brezilya Devlet Başkanı daha önce Washington ile müttefiklerinin Rusya-Ukrayna politikalarını eleştirerek, ABD ve Avrupa’nın çatışmayı teşvik etmek yerine Ukrayna'da barışın sağlanması ile ilgili konuşmaya başlaması gerektiğini belirtmişti.

Geçen ay İngiliz Financial Times gazetesi, Brezilya Dışişleri Bakanı Mauro Vieira’ya atıfla Lula da Silva'nın Ukrayna'daki çatışmanın çözülmesi amacıyla Çin'in de katılacağı bir ‘barış kulübü’ kurulmasını önermek istediğini bildirmişti.

Şubat sonlarında Lula, Ukrayna'daki çatışmaya dahil olmayan ülkelere barışı yeniden tesis etmek için müzakereleri ilerletme sorumluluğunu üstlenme, ayrıca Rusya'ya söz konusu çatışmayı sona erdirmek için ‘asgari koşulları’ sağlama çağrısında bulunmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI