radyobir
radyobir

Rusya'ya 'tahıl anlaşmasına dönün' çağrısı

Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dönmesi yönünde uluslararası çağrılar sürüyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı ve İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, Rusya'ya anlaşmaya yeniden katılması çağırısında bulundu.

26 Temmuz 2023 10:04 | Kategori: ABD

Woodward, BM, Ukrayna ve Türkiye’nin Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı sürdürmekte kararlı olduğu ifade ederek, "Putin, kararlı görünüyor. Almış olduğu bu kararla, dünya genelinde elinden geldiğince çok daha acıya neden oluyor. Rusya'yı bir kez daha küresel gıda stoklarını rehin olarak tutmaktan vazgeçmeye, Karadeniz Tahıl Anlaşması’na yeniden katılmaya çağırıyoruz’’ dedi.

"Güvenlik Konseyi yarın Ukrayna’nın talebiyle toplanıyor’’

Ukrayna'nın talebi üzerine Güvenlik Konseyi’nin yarın, Rusya'nın Odessa'ya yönelik artan saldırıları ve küresel gıda kaynaklarına yönelik girişimleri konusunda bir kez daha toplanacağını ifade eden Woodward, "Rusya'nın geçen hafta Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı sabote etmesinin ardından, tahıl fiyatı yüzde 8 oranında artış gösterdi. Bu artış, en çok gelişmekte olan ülkeleri etkileyecek. Rusya şimdi, bir NATO ülkesi olan Romanya'nın sınırı da dahil olmak üzere, Ukrayna genelinde Odessa'daki tahıl depolarına yönelik saldırılarını arttırdı. Yiyecekleri yok etmek için bu tür ağır silahları kullanmanın, küresel gıda stoklarını silahlandırmanın Rusya'nın stratejisinin hesaplı bir parçası olduğunu gösteriyor’’ dedi.

"Rusya uçak gemilerini yok etmek için hazırlanmış füzeleri gıda stoklarını yok etmek için kullanıyor’’

BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Woodward, Rusya’nın alışılmadık derecede çok sayıda tahrip gücü yüksek füzeleri saldırılarında kullandığını belirterek, "Bu füzeler aslında uçak gemilerini yok etmek için tasarlanmış 5,5 tonluk silahlar. Bu saldırılar bize Rusya’nın gıdayı yok etmek için bu kadar ağır silah kullanması stratejisinin hesaplanmış bir parçası olduğunu gösteriyor. Rusya Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki insanların kıtlık ve kuraklıkla karşı karşıya kalmasını zerre kadar umursamadığını gösteriyor. Rusya ayrıca Ukrayna limanlarına giden tüm gemilerin potansiyel askeri kargo taşıyıcısı olarak değerlendirileceğini duyurdu. Rus ordusunun Ukrayna tahıl tesislerine yönelik hedeflerini Karadeniz'deki sivil deniz taşımacılığına yönelik saldırıları da içerecek şekilde genişletebileceğini gösteriyor. Elimizdeki bilgiler ayrıca Rusya'nın Ukrayna limanlarına ek deniz mayınları döşediğini gösteriyor. Söylediğimiz gibi, Başkan Putin yarın bu savaşı bitirme gücüne sahip. Ancak bunu yapmaya istekli olduğuna dair hiçbir işaret göstermedi. Putin, dünya çapında elinden geldiğince çok acıya neden olmaya kararlı görünüyor” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın sona ermesinin en büyük bedelini dünyada en güçsüz olan insanların ödemek zorunda kalacağını, en zayıf olanların ödeyeceğini belirterek, "Dünyada, insanların acı çekmeye ve açlıktan ölmesi devam etmesi çok kötü bir durum. Küresel gıda sistemleri çökmesinin bedelini milyarlarca insan ödemek zorunda kalıyor’’ dedi.

BM Sözcü yardımcısı Ferhan Hak, bugün düzenlediği basın toplantısında İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown’ın Ukrayna’da olduğunu, Odessa Limanı’nı ziyaret ettiğini, özellikle kış öncesinde sürdürülebilir insani yardım için Odessa Belediye Başkanı ve Valisi ile görüştüğünü açıkladı. Hak, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin ülke genelinde destek ve yardımların sürdürdüğünü kaydetti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI