radyobir
radyobir

Sirte neden önemli?..

Libya'da Trablus hükümetine bağlı birliklerin, Sirte kentini General Halife Hafter'in elinden geri almak için başlattığı operasyon sürüyor. Hafter'in ateşkes çağrısını reddeden Trablus hükümeti ve Ankara, Sirte alınmadan masaya oturmayacaklarını söylüyor. Birlikler Sirte'ye yaklaştıkça Hafter'i destekleyen Mısır, şehri kaybetmemek için Libya'ya asker gönderebileceğini duyurdu. Peki Sirte neden bu kadar önemli?

24 Haziran 2020 09:26 | Kategori: Dünya

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Cumartesi günü Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı orduyu, mevcut mevzilerinden öteye ilerlememeleri yolunda uyardı.

Libya sınırı yakınlarındaki Matruh Üssü'nü ziyaret eden Sisi, "Sirte ve Cufra kırmızı çizgidir" diyerek orduya "sınır ötesi operasyonlara hazır olmaları" talimatı verdi.

Pazar günü de Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Sisi'ye destek açıklaması yaptı:

"Mısır Arap Cumhuriyeti'nin güvenliğinin Suudi Arabistan Krallığı'nın ve tüm Arap ulusunun güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Mısır'ın sınırlarını ve halkını radikallerden, terörist milislerden ve onların bölgedeki destekçilerinden koruma hakkını destekliyoruz. Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, Mısır'ın batı sınırlarını teröre karşı savunma hakkına desteğimizi sunuyoruz."

6 Haziran'da General Halife Hafter Kahire'ye giderek Sisi ile bir araya gelmiş ve ateşkes çağrısı yapmıştı. Ateşkesin şartı ise "UMH birliklerinin ilerlememesi ve yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi"ydi.

UMH ve en büyük destekçisi Türkiye ise ateşkes çağrısına kapıları kapattı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI