radyobir
radyobir

SpaceX uzaya "sıfır yakıtlı" motor fırlattı

Kuantum iticili tahrik sistemi Güneş'ten "sınırsız güç" sağlıyor ancak bazı fizikçiler bunun imkansız olduğunu söylüyor

21 Kasım 2023 06:04 | Güncelleme :20 Kasım 2023 20:30 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

SpaceX, geliştiricilerinin uzay endüstrisinde devrim yaratacağını iddia ettikleri yeni bir tür sıfır yakıtlı tahrik sistemini yörüngeye fırlattı.

ABD'li girişim IVO Ltd tarafından üretilen Kuantum İticili (Quantum Drive) motoru, Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden havalanan ve SpaceX'in Transporter 9 göreviyle yörüngeye giren bir mikro uyduya eklendi.

IVO, teknolojisinin uzayda çalışan ve "Güneş'ten itiş için sınırsız güç" sağlayan dünyanın ilk ticari olarak uygulanabilir saf elektrikli tahrik teknolojisi olduğunu iddia ediyor.

Bu teknoloji, Isaac Newton'un hareket yasalarına meydan okuyan Kuantize Eylemsizlik (Quantized Inertia/QI) denen tartışmalı bir teoriye dayanıyor ve bazı fizikçiler bu teknolojiyi imkansız olarak görüyor.

QI teorisi ilk olarak Newton'un birinci hareket yasasında tanımlanan eylemsizliği yeni bir anlayışla açıklamak için kuantum mekaniğinin gizemli özelliklerinden yararlanan fizikçi Mike McCulloch tarafından 2007'de ortaya atılmıştı.

IVO CEO'su Richard Mansell, şirketinin fırlatmadan önce 100 saatlik vakum odası testi gerçekleştirdiğini ve bu sırada kuantum sürücünün az miktarda itme kuvveti ürettiğini söyledi.

Mansell, "Kuantum İticinin SpaceX Transporter 9 üzerindeki bir Rogue uydusunda yörüngeye yerleştirilmesi uzay itiş gücünün geleceği için bir kilometre taşıdır" dedi.

Kuantum İticinin kapasitesi Rogue'un sınırsız Delta-V'siyle yeni uydu araçları üretmesine olanak tanıyor.

Bir çift Kuantum İticisi, BARRY-1 küp uydusuna takıldı ve bu uydunun yörüngesine yerleşmesi yaklaşık bir ay sürecek. Sonrasında yeni nesil itiş sistemi aktif hale getirilerek uydunun yörüngesi 100 kilometre yükseltilmeye çalışılacak. 

Geliştiricileri bunun başarılı olması halinde yalnızca fiziğin kritik önemdeki ilkelerini yeniden yazmakla kalmayacağını, aynı zamanda yeni bir uzay yolculuğu ve keşif çağının da temelini oluşturacağını söylüyor.

Mansell, "Uzay keşfini engelleyen pek çok şey var, bunlardan biri de elbette güç ve itici güç" dedi.

IVO'nun Kuantum İticisi, yakıtı ortadan kaldırarak bu itici güç sorununu çözüyor. Aslında yakıtı ortadan kaldırdığınızda sınırsız bir itiş gücüne sahip oluyorsunuz.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI