radyobir
radyobir

Starmer partinin Müslüman vekilleri ile bir araya geliyor

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, partisinin Müslüman milletvekilleri ile bir araya gelecek.

25 Ekim 2023 08:43 | Güncelleme :25 Ekim 2023 10:55 | Kategori: Avrupa

Starmer’ın, Gazze ablukasına ilişkin yaptığı eski bir açıklamadaki ifadeleri parti içinden de tepki çekmişti.

Keir Starmer, söz konusu açıklamasında İsrail’in Gazze’nin suyunu kesmeye "hakkı” olduğu sonucu çıkan ifadeler kullandı.

Sonrasında ise bu ifadeyi açıklamaya çalıştı ve İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğuna işaret etmek istediği söyledi.

Starmer, sonrasındaki tartışmaya ilişkin de "olmadığı gibi gösterildiği” savunmasını yaptı.

İşçi Partisi’nde yerel yönetimlerde olan onlarca isim partiyi bu açıklamalar sonrası bıraktı.

BBC’nin elde ettiği bilgilere göre, parlamentodaki grupta bulunan bazı Müslüman vekiller de parti liderinin duruşundan endişelerini ortaya koydu.

BBC’ye konuşan parti kaynakları, Starmer’ın bugün bazı vekillerle bir araya geleceğini doğruladı.
Starmer tam olarak ne söyledi?



Starmer'ın Galler'deki İslami merkez ziyareti de bu paylaşımlar nedeniyle tepki çekti

İşçi Partisi liderine, Hamas saldırısından dört günü sonra katıldığı bir radyo yayınında, Gazze’nin suyunun ve elektriğinin abluka kapsamında kesilmesinin "ölçülü” olup olmadığı sorulmuştu.

Starmer bu soruya yanıt olarak "İsrail’in buna hakkı olduğunu düşünüyorum. Tabii her şet uluslararası yasalar bağlamında yapılmalı ama İsrail’in kendini savunma hakkı olduğu prensibinden de uzaklaşmak istemiyorum” dedi.

Gelen tepkile sonrası Starmer, Galler’de bir İslami merkezini ziyaret etti ve burada cemaat ve din adamları ile konuştu.

Sonrasında eski adı Twitter olan X’te yaptığı paylaşımda, cemaatin, Gazzeli sivillerin acısından duydukları üzüntüyle ilgili ifadelerinden "çok etkilendiğini” belirtti.

Starmer, İsrail’in elektrik ve suyu kesme hakkı olduğu yönündeki görüşün "asla kendi görüşü olmadığını” savundu.

İşçi Partisi lideri, rehinelerin serbest bırakılması ve daha fazla insani yardımın Gazze’ye girmesi yönündeki çağrıları tekrarladığını söyledi.

Ancak bu paylaşımlar sonrası Galler’deki Müslüman Konseyi adına yapılan açıklamada, Starmer’ın ziyaretinin cemaatte yarattığı üzüntünün anlaşıldığı ifade edildi ve özür dilendi.

Konsey, Starmer’ın ziyarete ilişkin sosyal medya paylaşımının, ziyaretin içeriğini yansıtmadığını savundu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI