radyobir
radyobir

Trajik Opera "Norma" İstanbul'da Prömiyer Yapıyor

Döneminin en önemli İtalyan bestecilerinden olan Vincenzo Bellini'nin (1801 - 1835) bestelediği "Norma" Operası, 16 Aralık 2021 günü İstanbul Süreyya Opera Sahnesi'nde prömiyer yapıyor.

13 Aralık 2021 15:07 | Kategori: Opera ve Bale

Bellini’nin  1831 yılında yazdığı ve aynı sene ilk kez La Scala Operası’nda sahnelenen eserin  librettosu, zamanının en çok aranan libretto yazarı Felice Romani tarafından yazıldı. 

Norma Operası, 18. yüzyılın ortalarından 19. yüzyılın başlarına kadar İtalyan operasında popüler bir şarkı söyleme stilli olan "Bel Canto” türünün başyapıtı olarak  kabul edilir. Vincenzo Bellini de "Bel Canto” nun en önemli temsilcisidir. Tüm zamanların en iyi soprano aryalarından biri olan "Casta diva" gibi büyüleyici müziklerle dolu olan  "Norma” , opera repertuvarlarının seçkin eserleri arasında sayılır.

Bellini’nin en iyi dramatik eseri olarak tanımlanan Norma; aşk, ölüm, savaş ve sadakatsizlik konularını işliyor. Eser, Roma işgali sırasındaki antik Galya’da geçiyor. Galya’da Druid (antik Kelt topluluklarındaki rahip sınıfı) topluluğun lideri olan Norma, düşmanı olan bir Romalı Pollione'ye aşık olur ve  bu uğurda inançlarına ve değerlerine ihanet etmeyi göze alır.  Ancak bir süre sonra Pollione,  başka bir rahibe Adalgisa’ya aşık olur. Norma’nın öfkesi çok büyüktür…

İtalyanca seslendirilecek eserin sahne kurgusu, İDOB Sanat Yönetmeni Suat Arıkan tarafından yapılıyor. Şef Roberto Gianola yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın sahne üstünde yer alacağı eserin koro şefi Paolo Villa. Sahne ve Kostüm Düzenleme Olcay Engin Kaymaz’a, Işık Tasarımı Taner Aydın’a ait. Koreografi ise Kamola Rashidova tarafından hazırlandı. 

Temsillerde dönüşümlü olarak; Norma rolünü Perihan Nayır Artan / Evren Ekşi / Hande S. Ürben, Pollione rolünü; Yoel Keşap / Bülent Külekçi / Hüseyin Likos, Adalgisa rolünü; Nesrin Gönüldağ / Barbora Hitay, Oroveso rolünü; Zafer Erdaş / Umut Tingür / Gökhan Ürben, Clotilde rolünü; Dilan Şaka / Elif Tuba Tekışık, Flavio rolünü; Hazal Ata / Onur Turan oynuyorlar.

Kamola Rashidova, Şeçil Yenigün ve Berk Can Ceylan eserin koreografisinde dans edecekler.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI