radyobir
radyobir

Kayıpların ardından Rusya operasyonları durdurdu

Ukrayna'daki savaş cuma günü 22. ayına girerken Rus güçleri cephe hattındaki sıcak noktalarda çatışmaları durdurdu.

24 Kasım 2023 08:02 | Kategori: Avrupa

Askeri yetkililer, Rus güçlerinin Ukrayna'nın yıpranmış haldeki Avdiyivka kentini vurmaya devam ettiğini fakat Bahmut'u çevreleyen yoğun çatışmalar nedeniyle Ukrayna birliklerinin savunmasını aşamadığını söylüyor.

Avdiyivka Askeri İdaresi Başkanı Vitali Barabaş şöyle dedi:

Temelde hiçbir şey değişmedi. Her şey çok sert. Şehirle ilgiliyse günde ortalama 8 ila 16, 18 saldırı oluyor. Bazen 30. Bunları sayacak vaktimiz yok.

Rus birlikleri "en şiddetli" saldırılarını, kanlı Bahmut muharebesinin ardından Moskova'nın en son hedefi olan Avdiyivka'ya düzenliyor.

Perşembe günü çatışmalarla ilgili günlük güncellemeyi yapan Barabaş "Savunma hattının bir buçuk aydır dayanmasından memnunum. Ne derlerse desinler savunma hattı aşılmadı" dedi.

Avdiyivka Askeri İdaresi Başkanı, geçen hafta 102 yurttaşın ("kesin sayı") şehirden çıkan tek yol üzerinden tahliye edildiğini de sözlerine ekledi.

Ukrayna güçleri, Avdiyivka'yı 2014'te Rus destekli ayrılıkçılardan geri aldıktan kısa süre sonra kenti tahkimatlarla yoğun bir korumaya almıştı.

Rus güçlerinin, son birkaç aydır her gün saldırmaya devam ettiği Ukrayna mevzilerinin yer aldığı, savaşın cephe hattındaki üç noktada (Lyman, Zaporijya ve Şaktarsk) operasyonlarını durdurduğunu Ukraynalı askeri yetkililer açıkladı.

Ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri Komutanı Albay General Oleksandr Sırski, Bahmut yakınlarındaki yoğun çatışmaların şiddetli bir şekilde sürdüğünü söylüyor.

Üst düzey komutan şöyle diyor:

Bahmut yakınlarında yoğun çatışmalar devam ediyor. İşgalciler saldırılarını sürdürüyor. Düşman, Ukrayna'yı savunanları Klişçiyivka yakınlarındaki mevzilerinden çıkarmaya çalışıyor.

General Sırski, Ukrayna savunma güçlerinin "hattı koruduğunu ve Rus birliklerinde hem teçhizat hem de insan gücü açısından ağır kayıplara yol açtığını" da ekliyor.

İstilanın 22. ayına giren Moskova, ekim ortasından bu yana güçlerini Avdiyivka'yı ele geçirmeye adasa da Rusya'nın çatışmalarla ilgili açıklamalarında kente yönelik askeri operasyonlardan nadiren bahsediliyor.

Rusya Savunma Bakanlığı perşembe günü yaptığı güncellemede kuvvetlerinin, Donetsk bölgesinin daha güney kesimlerindeki Ukrayna birliklerini vurduğunu açıklamıştı.

Günlerce süren yağmur ve yağışlı havanın ardından Ukrayna'da gece sıcaklıklarının çakılarak -13 santigrat dereceye kadar düşmesiyle zemin dondu. Bu durum savaş tanklarının hareketini daha da kolaylaştıracak.

Rus kuvvetleri, Kiev'e ilerleme girişimlerinde başarısızlığa uğradıktan sonra doğuya odaklandı. Rusya, Ukrayna topraklarının yüzde 20'sinden biraz daha azını elinde tutuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI