radyobir
radyobir

Türk yönetmen Fransa'yı Oscar'da temsil edecek

Yönetmen Deniz Gamze Ergüven ilk uzun metrajlı sinema filmi 'Mustang' ile Fransa'nın yabancı dilde Oscar adayı oldu.

24 Eylül 2015 06:03 | Kategori: Kültür & Sanat

Dünya prömiyerini mayısta Cannes Film Festivali’nde yapan, katıldığı tüm festivallerden de ödüllerle dönen, Deniz Gamze Ergüven’in yönettiği ‘Mustang’ filmi Fransa’nın yabancı dilde Oscar adayı oldu. 23 Ekim’de Türkiye ’de vizyona girmeye hazırlanan film, daha önce vizyona girdiği Fransa’da bugüne kadar 450 bin kişi tarafından izlendi.
Senenin en iddialı Fransız yapımlarını geride bırakarak Fransa’yı Akademi Ödülleri’nde temsil etmek üzere seçilen Mustang’in son dört rakibi arasında, bu senenin Altın Palmiyeli filmi Jacques Audiard’ın Dheepan’ı,  Stéphane Brizé’den La loi du marché, Catherine Corsini’den La Belle Saison ve Xavier Giannoli’nin yönettiği Marguerite  yer alıyordu.

BEŞ YETİM KIZKARDEŞİN MASALSI MÜCADELESİ 

Bir Karadeniz kasabasında büyükanneleriyle yaşayan, büyüme çağındaki beş yetim kız kardeşin maruz kaldıkları toplumsal baskıya karşı kendi yöntemleriyle direnişlerini ve özgürlük arayışlarını masalsı bir tonla anlatan filmin başrollerinde Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu, İlayda Akdoğan, Nihal Koldaş ve Ayberk Pekcan yer alıyor. Yapımcılığını Mine Vargı ile  Charles Gillibert’in üstlendiği ‘Mustang’in senaryosunda Deniz Gamze Ergüven ve Alice Winocour’un imzası var.  

Geçtiğimiz hafta Toronto Film Festivali’nde gösterilen ve büyük beğeni toplayan film beş ayda katıldığı festivallerden 10 ödülle döndü. Son olarak Gürcistan’da gerçekleştirilen Batum Uluslararası Film Festivali’nde filmin başrollerindeki beş kadın oyuncu En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülürken, film de Jüri Özel ödülünün sahibi oldu. Türk-Fransız-Alman ortak yapımı Mustang, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirmiş ve dakikalarca ayakta alkışlanmıştı.

MEZUNİYET FİLMİYLE CANNES’A SEÇİLMİŞTİ

1978 Ankara doğumlu Deniz Gamze Ergüven, Fransa’da Tarih ve Edebiyat bölümlerini bitirdikten sonra Johannesburg’da Afrika Tarihi master’ı yaptı. Ardından Fransa’nın saygın sinema okullarından La Fémis’te yönetmenlik eğitimi alan Ergüven’in mezuniyet filmi ‘Bir Damla Su’ Cannes’a seçilmiş, Antalya Altın Portakal en iyi kısa film ödülünü kazanmış ve uluslararası festivallerde ödüllendirilmişti. Mustang yönetmenin ilk uzun metraj filmi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI