radyobir
radyobir

ABD'nin kuzeyinde kar fırtınası güneyinde rekor sıcaklar

ABD'nin, batısından kuzeyindeki "Northern Plains" denilen bozkırlara ve Ortabatısına uzanan sert bir kış fırtınası bugünden Perşembe gününe kadar etkili olacak. Kar fırtınası, düşük sıcaklıklar ve rekor düzeyde kar yağışının kara ve havayolu ulaşımını olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

22 Şubat 2023 06:06 | Kategori: ABD

Ulusal Meteoroloji Dairesi batı ve kuzeyorta ABD için geniş alanı kapsayan fırtına, kar fırtınası ve şiddetli rüzgar uyarısı yayınladı.

Bugünden başlayarak Perşembe gününe kadar bazı bölgelerde kar seviyesinin 61 santimetreye, rüzgar hızının ise saatte 97 kilometreye ulaşabileceği belirtildi.

Ulusal Meteoroloji Dairesi, Northern Plains ve Yukarı Ortabatı bölgelerinin bazı kesimlerinde seyahatin imkansız hale gelebileceği diğer bölgelerde de çok zorlaşacağı uyarısında bulundu.

ABD'nin büyük kısmının önümüzdeki günlerde soğuk ve karlı havaya maruz kalması beklenirken güney bölgelerinde ise tam tersi rekor sıcaklıkların görülebileceği belirtildi.

Güneyde bazı noktaların Northern Plains bölgesindekinden 37 Santigrat derece daha sıcak olabileceği belirtildi. Orlando'nun rekor 32 Santigrat dereceye çıkması bekleniyor. Montana eyaletinin Billings kentinde ise sıcaklıkların eksi 27 santigrat dereceye düşmesi bekleniyor.

Yavaş ilerleye fırtına haftasonunda California'nın bazı bölgelerine yoğun yağış ve Sierra Nevada dağlarına kar bıraktı. Fırtına bugün Rocky Dağları'nın kuzeyine ve Montana ile Kuzey ve güney Dakota'ya ulaştı.

Maryland eyaletinde bulunan Ulusal Meteoroloji Dairesi Tahmin Merkezi'nden Frank Pereira yarından itibaren fırtınanın yukarı Ortabatı'ya çıkarak Minnesota ve Wisconsin eyaletlerini etkilemesinin beklendiğini belirtti.

Çarşamba akşamından Perşembe gününe ise fırtınanın New England'a yoğun kar yağışı ve buzlu yağmur getirmesi bekleniyor. New Hampshire, Vermont ve Maine eyaletlerinde de yoğun kar birikimi bekleniyor.

Fırtınanın California'ya da kar bırakabileceği sanılıyor. Los Angeles California Üniversitesi (UCLA) iklim bilimcisi Daniel Swain'e göre California eyaletinin 39 milyon sakininin tamamı ya kar yağışına tanık olacak ya da civardaki dağların tepelerindeki karları görecek.

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde yetkililer bölge sakinlerine yarın ve Perşembe günü kar fırtınası için hazırlıklı olma ve araçlarıyla yola çıkmama uyarısı yaptı.

Eyaletin Doğal Kaynaklar Dairesi'ne göre 425 bin nüfuslu kent 50 santimetre kar görebilir, bu da şubat ayındaki bir kar fırtınası için en fazla kar birikimine ve bir Ortabatı şehrinde tüm zamanların en yoğun beş kar yağışından birine işaret ediyor.

Montana, Wyoming ve Kuzey Dakota'da da hava durumu Salı günü hızla kötüleşti.

Yetkililer fırtınada hava sıcaklıklarının eksi 35 Santigrat dereceye düşebileceği ve dışarıda 30 dakika kadar kalınması durumunda ciltte donmaya neden olabileceği uyarısında bulundu.

Uzmanlara göre bu tür fırtınaların ve aşırı sıcak ya da kuru hava dalgalarının sıklığının ve yoğunluğunun artması iklim değişikliğinin semptolarından.

Colorado'nun başkenti Denver, Minnesota'nın Minneapolis kenti ve Utah eyaletinin başkenti Salt Lake City'de 480'den fazla uçuş ertelendi ya da iptal edildi. Flightware.com internet sitesine göre ABD'de Salı akşamüstü itibariyle toplamda 1300 uçuş ertelendi ya da iptal edildi.

Güneyde ise Florida eyaletinin Jacksonville kentindeki Ulusal Meteoroloji Dairesi uzmanı Jason Hess, "Her yıl Şubat ayında düzenli olarak 26 Santigrat dereceleri görüyoruz, ancak bu 29 – 32 Santigrat derece aralığına girmeye başladığımızda, bu normalin çok üzerinde" diye konuştu. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI