radyobir
radyobir

Beyaz Saray'dan 850 Milyar Dolarlık teşvik paketi

Beyaz Saray Kongre'den Corona salgınının ekonomik etkileriyle mücadele için 850 milyar dolarlık acil teşvik paketi geçirmesini istedi. ABD'de salgın yüzünden günlük hayatta eşi görülmemiş kısıtlamalar yaşanıyor. Seattle'da Corona için geliştirilmeye başlanan aşının ilk denemesi yapıldı

18 Mart 2020 09:32 | Kategori: Dünya

23:43 VOA'den Çin'in ABD'li Gazetecilere Yönelik Kısıtlamalarına İlişkin Açıklama

Voice of America, Çin'in New York Times ve Wall Street Journal dahil olmak üzere Amerikan medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin akreditasyonlarını iptal etmesine ilişkin açıklama yayınladı. Çin'in bu adımının kınandığı yazılı açıklamada "Özgür basına yönelik bu gibi kısıtlamalar yanlış. Çin ve tüm dünyadaki özgür basın operasyonlarımız konusundaki kararlılığımız sağlam" denildi.

Yazılı açıklamada, Çinli yetkililerin Voice of America için çalışan gazeteciler dahil ABD'li basın mensuplarına yönelik kısıtlamalar getirdiği belirtildi. VOA'in editoryal müdahale ve ABD hükümeti kontrolunu yasaklayan ve Kongre yetkisiyle uygulanan "Firewall" mekanizmasının işlediği bir kamu hizmeti medya kuruluşu olduğu hatırlatıldı. Bu ilkenin VOA'in bağımsız haberciliğinin temelini oluşturduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada her hafta 40 milyondan fazla Çin vatandaşının tarafsız habercilik için VOA'yi takip ettiği ve yaklaşık 10 izleyiciden 9'unun VOA'in haber programlarını güvenilir bulduğu kaydedildi. VOA'in haberciliğinin Çin'de Corona salgınının baş göstermesinden bu yana daha da hayati önem taşımaya başladığının altı çizildi.

Yazılı açıklamanın son bölümünde Çinli yetkililerin "özgür basının ve Çin'e bilgi akışının kısıtlanması çabası" kınandı.

23:13 ABD'de Özel Şirketlere Corona Virüsü Testlerini Önceden Onay Almadan Piyasaya Sunma İzni

ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA, özel şirketlerin Corona virüsü test kitlerini doğrudan halka satışa sunmaya başlamalarına izin vereceğini açıkladı.

FDA'den Pazartesi geç saatlerde yapılan açıklamada, FDA'in üreticilerce paylaşılacak test verilerinin doğruluğunu gözden geçireceği belirtildi. FDA Başkanı Stephen Hahn bu adımın riskler içerdiğini kabul etmekle birlikte salgının ulaştığı boyutun bu adımı atmayı gerektirdiği mesajını verdi.

Telekonferans yoluyla gazetecilere konuşan Hahn, süratli olmakla FDA'in testlerin doğruluğunu denetleme görevi arasında bir denge kurmayı amaçladıklarını kaydetti. Hahn, laboratuvar testleri yürüten özel şirketlerin bu testlerin doğruluğuna dair kanıtları 15 gün içinde FDA'ye sunmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

22:37 ABD Maliye Bakanı: ‘Hazırladığımız Tedbirler ABD Ekonomisine 1 Trilyon Dolar Enjekte Edebilir’

ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Başkan Donald Trump yönetiminin Corona virüsü salgınının etkileriyle mücadele kapsamında hazırladığı ve Kongre’ye sunduğu ekonomik tedbirlerin ABD ekonomisine 1 trilyon dolar enjekte edeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Mnuchin Cumhuriyetçi senatörlerle toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ‘’Ekonomiye 1 trilyon dolar enjekte edecek bir teklifi masaya getirdik’’ dedi. Mnuchin, teklifin, krediler, bireylere doğrudan çekler, küçük işletmeler için likidite yaratma gibi düzenlemelerin bir birleşimini içerdiğini belirtti.

Senatörlerle çok verimli bir görüşme yaptıklarını kaydeden Mnuchin, Kongre’nin çalışanlar ve küçük işletmelerle ilgili kaygı duyması ve adımlar atması gerektiğini ifade etti. Şu anda ABD’de bütçe açığı hakkında endişelenmenin zamanı olmadığını söyleyen Mnuchin, Temsilciler Meclisi’nden geçen ekonomik yardım paketinin Senato’da da kabul edilmesi konusunda halen görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Mnuchin, Trump yönetiminin havayolu şirketlerinden daha sınırlı bir temelde faaliyet göstermelerini talep edebileceğini de kaydetti.

Senato’daki parti liderlerinden açıklamalar

Senato Cumhuriyetçi Çoğunluk Lideri Mitch McConnell da gazetecilere açıklamasında, senatörler yeni bir Corona yardım paketi geçirene kadar Senato oturumlarına ara vermeyeceklerini söyledi.

McConnell Temsilciler Meclisi’nden geçen yardım paketini hızlıca Senato’da da geçirmek için çalıştıklarını belirtti ancak Beyaz Saray’ın ekonomik teşvik planındaki unsurları destekleyip desteklememe konusunda bir açıklama yapmak için erken olduğunu sözlerine ekledi.

Senato Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer de, virüsle mücadelede ulusal muhafızların harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Esper: ‘Muhafız ve yedekleri göreve çağırabiliriz’

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Mike Esper’den de Corona virüsüyle mücadele konusunda açıklamalar geldi. Esper, salgınla mücadele için muhafız ve yedekleri göreve çağırma seçeceğini değerlendireceklerini söyledi.

Maryland eyaletindeki bir üssü ziyaretinde konuşan Esper, ordunun 1 milyonu hemen kullanıma hazır toplamda 5 milyon maskeyi sivillerin kullanımı için depolarından sağlayabileceğini belirtti. Ordunun solunum cihazları da sağlayabileceğini ifade eden Esper, New York Valisi Andrew Cuomo’yla da eyaletin ihtiyaçlarıyla ilgili konuşacağını kaydetti.

Esper, Corona virüsü için aşının geliştirilmesinin 12 ila 18 ayı bulabileceğini de belirtti.

21:23 New York Belediye Başkanı: 'Sokağa Çıkmama Emri Konusunda 48 Saat İçinde Karar Alacağım'

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Corona salgını nedeniyle halkın ilaç ve gıda gibi sadece temel ihtiyaçlar dışında evden çıkmaması emri yayınlayıp yayınlamama konusunda 48 saat içinde bir karar alacağını açıkladı.

Bu arada New York'taki Corona virüsü vakalarının sayısı 1400'e, can kaybı da 12'ye yükseldi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI