radyobir
radyobir

Biden'dan ilk mesajlar

Resmi olmayan sonuçlara göre 279 Seçici Kurul Delege oyu alarak Başkanlık yarışını önde bitiren Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris, ilk konuşmalarını Delaware eyaletinde yaptı

08 Kasım 2020 08:52 | Kategori: Dünya

Demokrat Parti adayı Joe Biden’ın resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandığının belli olmasından sonra ilk konuşmasını yaşadığı yer olan Delaware eyaletinin Wilmington kentindeki seçim merkezinde yaptı. Biden’ın konuşması yaklaşık 15 dakika sürdü. Biden’dan önce Kamala Harris bir konuşma yaptı.

Biden, kuracağı kabinenin tüm Amerika’yı yansıtacağını belirterek, "Halk bize açık bir zafer kazandırdı. İkna edici bir zafer. Amerika’yı bir Demokrat gibi değil, bir ABD başkanı gibi yöneteceğim. Kutuplaştırıcı değil birleştirici olacağım” dedi. Biden, öncelikli olarak salgın hastalık Corona virüsüyle mücadele edeceğini belirtti.

"74 milyon oyla kazandık”

Biden, "Bu ulusun tarihinde bir başkan ve yardımcısı için verilen en çok oyla, 74 milyon oyla kazandık. Bölünmeyi değil, birleştirmeyi amaçlayan bir Başkan olacağıma söz veriyorum. Tüm insanların güvenini kazanmak için tüm kalbimle çalışacak, Amerika'nın ruhunu yeniden canlandıracağım. Amerika'nın tüm dünyada yeniden saygı görmesini sağlayacağım Bize milyonlarca Amerikalı bu vizyon için oy verdi. Bu bir onurdur. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek görevimiz” dedi.

"Benim için oy vermeyenlerin de başkanı olacağım”

Biden, Harris için de övgü dolu sözler kullandı. Harris’in ülkede seçilen ilk kadın başkan yardımcısı olduğunu vurgulayan Biden, "Harris, ilk kadın, ilk siyahi kadın, Güney Asya kökenli ilk kadın tarihe geçecek olağanüstü bir başkan yardımcısı onunla çalışmaktan onur duyacağım” dedi.

Seçim kampanyası boyunca hep siyahların yanında olduğunu ifade eden Biden, hiçbir şekilde ayrımcılık yapmayacağını belirtti. Biden Demokrat olmasından onur duyduğunu ancak göreve başlayınca her Amerikalı’nın başkanı olacağını ifade etti. Başkan Trump'a oy verenlerin hayal kırıklığını anladığını belirten Biden, "Benim için oy vermeyenlerin de başkanı olacağım. Ben de birkaç seçimi kaybettim. Ama şimdi tansiyonu düşürmek için birbirimize bir şans verelim. Birbirimizi tekrar anlamak ve dinlemek için. Rakiplerimize düşman olarak davranmamalıyız. Çünkü biz düşman değiliz. Biz Amerikalı’yız” dedi.

"Virüsü ortadan kaldırmak için her türlü çabayı göstereceğim”

Biden, Corona virüsünü kontrol etmek, refahı yeniden inşa etmek, sağlığı güvence altına almak, ülkede sistemik ırkçılığı ortadan kaldırmak ve iklim değişikliğini sona erdirmek için savaş vereceklerini belirtti. Biden, ilk işinin salgın hastalığı kontrol altına almak olduğunu söyleyerek "Virüsü kontrol altına alana kadar ekonomiyi düzeltemeyiz. Pazartesi gününden itibaren 20 Ocak 2021'de başlayacak bir eylem planına dönüştürmeye yardımcı olacak şekilde bir grup önde gelen bilim insanı ve uzmanı geçiş dönemi danışmanları olarak görevlendireceğim. Temeli de bilim olacak. Bu virüsü ortadan kaldırmak için her türlü çabayı göstereceğim” dedi. Amerika’da herkesin hayallerini gerçekleştirme şansı olduğunu ifade eden Biden, "Daha özgür, saygın işler gerçekleştiren ve daha adil bir Amerika için her zaman ileriye bakıyoruz” dedi.

"Amerikalılar için bir zafer”

Resmi olmayan sonuçlara göre başkan yardımcılığına seçilen Harris, konuşmasında seçim sonuçlarının Amerikalılar için bir zafer olduğunu, demokrasi için mücadele edilmesi gerektiğini, kaydederek " Önümüzdeki yol kolay bir yol olmayacak ancak Joe ile bunu birlikte başaracağız. Amerika yeni bir günü kutluyor. Oylarınızla bize çok açık bir mesaj verdiniz. Umut ve birliği, dürüstlüğü, bilimi, gerçeği seçtiniz, Joe Biden'ı seçtiniz. Bu göreve seçilen ilk kadın ben olsam da son kadın olmayacağım. Bu gece bubu izleyen her küçük kız, buranın bir fırsatlar ülkesi olduğunu görüyor. Hırsla hayal edin. İnançla liderlik edin ve kendinizi başkalarının göremeyeceği bir şekilde görün" dedi.

Kamala Harris'ten Tarihi Konuşma

Resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris, ilk siyah kadın başkan yardımcısı olarak tarihi konuşmasına bir süre önce hayatını kaybeden insan hakları savunucusu Kongre üyesi John Lewis’in "Demokrasi bir durum değil bir eylemdir” sözleriyle başladı. Harris, Delaware eyaletinin Wilmington kentinde yaptığı konuşmada, Lewis’in bu sözlerle demokrasinin garanti olmadığı, demokrasinin güçlü olması için mücadele gerektiği mesajı verdiğini belirtti. Harris, demokrasiyi koruma çabasının mücadele, sabır ve fedakarlık gerektirdiğini, demokrasi mücadelesinin ilerleme ve mutluluk getirdiğini kaydetti.

Bu seçimde demokrasi için oy verildiğini belirten Kamala Harris, Amerika’nın ruhunun tehlikede olduğu bir dönemde yapılan ve bütün dünyanın izlediği seçimin, verilen oylar sayesinde Amerika’yı yeni bir güne taşıdığını söyledi. Seçmenlere "Sesinizi duyurdunuz” diyen Harris, özellikle son aylarda Amerika’da yaşanan acı ve üzüntülerin, kaygı ve mücadelenin karşısında halkın gösterdiği cesaret, sabır, dayanıklılık ve cömertliğe tanık olunduğunu kaydetti. Dört yıldır eşitlik ve adalet için çaba harcayan halkın bu seçimde açık bir mesaj verdiğini belirten Kamala Harris, "Bu mesaj umut, birlik, bilim ve gerçek istediğiniz mesajıdır "dedi.

Seçmenlerin bu nedenle Joe Biden’ı başkan seçtiğini kaydeden Harris, Biden’ın bir iyileştirici, denenmiş ve istikrarlı bir lider olduğunu söyledi. Harris, Biden’ın ülkeyi kendine getirecek niteliklere sahip bir başkan olduğuna inandığını belirtti.

Annesinin 19 yaşında Hindistan’dan Amerika’ya gelmiş bir göçmen olduğunu hatırlatan ve kaybettiği annesini anan Kamala Harris, bütün kadınlar; siyah, beyaz, Latin kökenli veya Kızılderili kadınların bugünlere ulaşılması için gösterdiği çabayı övdü, onlar sayesinde bu konuma geldiğini belirtti. Amerika’nın ilk siyah ve Güney Asya kökenli başkan yardımcısı seçilen Harris, daha da önemlisi başkan yardımcısı seçilen ilk kadın politikacı. Babası Jamaikalı olan Harris, kadın haklarının önemini vurguladığı konuşmasında, kadınların Amerikan demokrasisinin belkemiği olduğunun da altını çizdi.

Harris, "Bu göreve seçilen ilk kadın olabilirim ama sonuncu olmayacağım” dedi, Joe Biden’a bu görevde bir kadına fırsat verdiği için teşekkür etti.

Amerikan halkı için başkan seçilen Joe Biden’la birlikte yapacaklarını sıralayan Harris, pandemiyle mücadele edeceklerini, ekonomiyi çalışan insanlara hizmet eder hale getireceklerini, adalet sisteminde ve toplumda mevcut sistemli ırkçılığın kökünü kazıyacaklarını, ülkeyi birleştireceklerini, çevre kriziyle ilgileneceklerini ve kime oy vermiş olurlarsa olsunlar bütün Amerikalılar’a hizmet edeceklerini söyledi.

Biden ve Harris’i Amerikan gizli servisi korudu

Biden konuşmasını yaşadığı Delaware eyaletinin Wilmington kentindeki Chase Center’da kurulan sahnede yaptı. Biden ve Harris, Chase Center’a gizli servisin koruduğu uzun bir araç konvoyu ile geldi. Biden ve Harris’in bulunduğu konvoyun seçim merkezine ulaşması sırasında partililer arasında büyük bir coşku yaşandı.

Chase Center’ın otoparkında araçlarıyla birlikte toplanan yüzlerce Demokrat Partili Biden’ın konuşmasından önce ellerinde Amerikan bayrakları, Biden – Harris pankartlarıyla seçim sonuçlarını kutladı.

Biden’ın konuşmasını izleyen partilerin tamamının maske takması ancak sosyal mesafe kuralına uymamaları dikkat çekti. Yerel saatle 20:40’ta başlayan Biden’ın zafer konuşması yaklaşık 15 dakika sürdü.

Harris ve Biden’ın konuşmaları sırasında ağlayanlar oldu. Biden’ın konuşması sık sık partililer tarafından araç kornaları ve alkışlarla kesildi. Sahneye önce Harris çıktı. Harris konuşmasının ardından kürsüye Biden’ı davet etti. Biden’ın konuşmasının ardından sahneye gelen eşi Dr. Jill Biden ve ailesiyle ile birlikte partilileri selamladı. Harris’te eşi Douglas Emhoff ve ailesiyle birlikte sahnede Biden çiftine eşlik edip kendilerini izleyen partilileri selamladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI