radyobir
radyobir

Gizli Servis'le ilgili 6 Ocak iddialarına soruşturma

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Gizli Servis'in kongre saldırısının olduğu 6 Ocak 2021 gününe ait mesajları sildiği konusundaki iddialara ilişkin soruşturma başlattığını açıkladı.

22 Temmuz 2022 12:55 | Kategori: ABD

İç Güvenlik Bakanlığı’nın genel müfettişi 6 Ocak kongre saldırısı bağlantılı kısa mesajların akıbetini soruşturduğu konusunda Gizli Servis’i bilgilendirdi ve soruşturmayı, "devam eden cezai soruşturma” ifadeleriyle tanımladı.

Genel müfettiş Gizli Servis’ten mesajların silinmesine ilişkin iç soruşturmasını durdurmasını istedi.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın Genel Müfettiş Yardımcısı Gladys Ayala, 20 Temmuz’da Gizli Servis Direktörü James Murray’e gönderdiği mektupta, "Soruşturmamızın bütünlüğünün sağlanması için Gizli Servis delillerin toplanması ve korunmasına ilişkin soruşturma amaçlı faaliyetlerde bulunmamalıdır. Buna olası tanıklarla görüşülmesi, cihazların toplanması ya da devam eden cezai soruşturmaya müdahalede edebilecek herhangi bir adım atılmasından kaçınılması dahildir” ifadelerini kullandı.

Komisyonla yalnızca tek bir mesaj paylaşılmıştı

Haberi ilk olarak CNN ve NBC kanalları duyurdu. ABD'de başkan, başkan yardımcısı ve aile fertlerini korumakla sorumlu olan Gizli Servis sözcüsü İç Güvenlik Bakanlığı müfettişinden gelen mektubu doğruladı.

Gizli Servis sözcüsü yaptığı açıklamada, "Suç iddiası boyutundan haberdar değiliz; ancak Genel Müfettişle işbirliği yapmaya kararlıyız” denildi.

ABD Temsilciler Meclisi bünyesinde kurulan ve eski Başkan Donald Trump’ın destekçilerinin Kongre binasına girdiği 6 Ocak saldırısını soruşturan komisyon, Gizli Servis’in 5-6 Ocak tarihlerine ait mesajları komisyonla paylaşmasını istemişti.

Ancak Gizli Servis’in 21 Ocak 2021’de cihaz değişikliği programı uygulanırken o güne ait mesajların silindiği ortaya çıkmış, Gizli Servis komisyonla yalnızca ilgili tek bir mesajı paylaşmıştı. Gizli Servis ise mesajların kötü niyetle silindiği iddialarını reddetmişti.

Haziran ayında 6 Ocak komisyonuna ifade veren eski Beyaz Saray danışmanlarından Cassidy Hutchinson, Trump’ın 6 Ocak günü Kongre’ye gitmek istediğini ve makam aracının direksiyonuna hamle yaptığını ancak Gizli Servis’in buna izin vermediğini anlatmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI