radyobir
radyobir

İstanbul Kukla Festivali Akbank Sanat'ta

Akbank Sanat, bu yıl 13-29 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 20. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında İngiltere, Tayvan, İspanya, Çin, Arjantin ve Türkiye'den sekiz ayrı gösteriye ev sahipliği yapıyor.

03 Ekim 2017 12:01 | Kategori: Kültür & Sanat

Festival kapsamında Gölgem ve Ben, Nazha’nın Fantastik Serüveni, Gölgeler Hikaye Anlatır, Çöp Canavarı, Büyülü Ağaç, Kaplumbağa İle Turna/ Kadın Kılığındaki Şeytan/ Karısını Taşıyan Domuz, Garip Bir Yaratık ve Kum Rüyası isimli oyunlar Akbank Sanat’ta kuklaseverler ile buluşacak.

GÖLGEM VE BEN

Drew Colby ile tanışın. Gölgesi neredeyse herşeyi yapabilen bu adam, büyüleyici hayvanlar, mükemmel manzaralar ve hatta komik insanlar yaratıyor, hem de bunların hepsini sadece iki eliyle yapıyor. Yengeçleri denizden sürünerek gelirken, bir maymunu hulahop dansı yaparken ve bir adamı kocaman bir fil gölgesinde arabayla gezerken görünce hayretlere düşeceksiniz. Bu yepyeni oyun Eylül’de İngiltere’de prömiyer yaptıktan hemen sonra, Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nde seyircilerle buluşacak.
24 Ekim 2017, Salı saat: 11.00 Yer: Akbank Sanat
Bilet fiyatı: 25 TL (bilet satış noktaları Akbank Sanat gişesi ve biletix.com)
İngiltere/Drew Colby/ 4+ (çocuklar ve yetişkinler)/ 45’/Çoğunlukla sözsüz, İngilizce

NAZHA’NIN FANTASTİK SERÜVENİ

Tayvan Gölge Tiyatrosu, Güney Çin’de ortaya çıkmış Çin Gölge Tiyatrosu’nun bir uzantısıdır. Özellikle gölge kuklasına dik açıyla bağlanan sopalarla oynatılan oyun, bu özelliğiyle geleneksel formdaki Çin Gölge Oyunu’ndan bir farklılık oluşturur. Fakat bu teknik, ilginç bir şekilde Karagöz oynatma tekniğiyle bir benzerlik taşır. Sopaların kuklayla buluşma anlarındaki teknik farklı olsa da, dik açıyla oynatılması bir benzerlik oluşturur. 2002’de kurulan bol ödüllü Kaohsiung Gölge Tiyatrosu yaratıcı öğeleri geleneksel hikâyelerle birleştirme konusunda ustalaşmıştır. Bu oyunun ana karakteri Nazha eski Çin mitolojisinden bir karakter. Bu güçlü ve genç Tanrı çok yaramaz ve devamlı sorun çıkarıyor. Seyirciler, Nazha’nın maceralarına katılarak, Tayvan gölge tiyatrosunun inanılmaz hareket kabiliyeti ve teknik özelliklerini keşfedebilir.

24 Ekim 2017, Salı saat: 20.30 Yer: Akbank Sanat
Bilet fiyatı: Tam 40 TL / Öğrenci 25 TL
Tayvan/ Kaohsiung Gölge Tiyatrosu /Her yaş/ 40 dk./ Oyun öncesinde, hikaye bir anlatıcı tarafından Türkçe anlatılacaktır.

ÇÖP CANAVARI

Siz denize çöp attınız mı? Peki denizlere atarken hiç aklınıza gelmedi mi; bu çöpler ne oluyor. Denizleri temizlemekten sorumlu bir balık var! Bu balık, o kadar çok çöp yemiş ki bir canavara dönüşmüş; ama iyi yürekli. Bütün çöpleri büyük bir iştahla yiyor. Yalnız pet şişeden nefret ediyor. Onları denizlere atanlara çok kızıyor. O da ne! Karagöz bir pet şişe atıyor denize. Bir hışımla fırlıyor, denizen dibinden Çöp Canavarı ve Karagöz’ün karşısına dikiliveriyor.. Devamı oyunda... Çöp Canavarı Unima – Macaristan, Uluslararası Wayang Festivali – Jakarta, Vietnam Kukla Festivali gibi uluslararası organizasyonlar tarafından birçok ödüle layık görüldü.
25 Ekim 2017, Çarşamba saat: 11.00 Yer: Akbank Sanat
Bilet fiyatı: 25 TL
Türkiye / Cengiz Özek / 5+ (çocuklar ve yetişkinler)/ 50’/ Türkçe

GÖLGELER HİKAYE ANLATIR

"Gölgeler Hikaye Anlatır”, Endonezya'nın farklı adalarından üç ayrı halk hikayesini bir araya getiriyor. Geleneksel ve çağdaş gölge tekniklerini birleştiren ekip, hikaye anlatmak ve varolan anlamlara yenilerini katmak için farklı gelenekleri bir araya getiriyor. Katalan kuklacı ve görsel sanatçı Clementine Kura-kura ve Arjantinli yönetmen, oyuncu ve oyun yazarı Damian Bojoraue'tan oluşan duo’ya zaman zaman farklı sanatçılar da eşlik ediyor. Son zamanlarda İtalyan sanatçı Susanna Bologna da performanslara katılıyor ve oyuna ses tasarımlarıyla bambaşka bir boyut katıyor.
25 Ekim 2017, Çarşamba saat: 20.30 Yer: Akbank Sanat
Bilet fiyatı: Tam 40 TL / Öğrenci 25 TL
İspanya/ El Gecko Con Botas/ 5+ (çocuklar ve yetişkinler)/ 45’/ İspanyolca, Katalanca, İngilizce

BÜYÜLÜ AĞAÇ

18. ve 19. yüzyıl oyunlarından yola çıkarak hazırlanmış yepyeni ve dinamik bir oyun. Klasik bir Karagöz oyununda görebileceğimiz her ayrıntıyı bu oyunda da bulabiliyoruz. Özellikle Karagöz oyunlarının Şamanizm etkisi altındaki özelliklerini epik bir yorumla bir araya getiren bu gösteri, hareket ağırlıklı olarak planlandı. Yani söz en az seviyede kullanılıyor. Karagöz’ün otantik çalgıları ‘nareke’ ve ‘def’, oyunun örgüsü içinde dramatik gerilimi sağlamak üzere etkin bir biçimde yer aldı. Otantik bir Karagöz oyunu hakkında genel bir fikir edinmek istiyorsanız mutlaka bu oyunu izlemelisiniz. Ayrıca oyunun çevre kirliliğini konu alan iskeleti, günümüz dünya sorunlarına değinmesinden dolayı, seyirci ile kurduğu sessiz iletişimindeki başarı oyunun dünya sahnelerinde sık sık yer almasına olanak sağladı. ‘Büyülü Ağaç’ bugüne kadar 500’den fazla gösteride izleyici ile buluştu.
26 Ekim 2017,Perşembe saat: 11.00 Yer: Akbank Sanat
Bilet fiyatı: 25 TL
Türkiye/ Cengiz Özek/ 7+ (çocuklar ve yetişkinler)/ 40’/ Türkçe

KAPLUMBAĞA İLE TURNA/ KADIN KILIĞINDAKİ ŞEYTAN/ KARISINI TAŞIYAN DOMUZ

Çin Gölge Tiyatrosu, Asya Gölge Tiyatrosu içinde çok önemli bir yer tutar. İnanılmaz renkli görüntüler, gölge kuklalarının gerçeğe çok yakın devinimi Çin Gölge Tiyatrosu’nu her zaman farklı bir noktada tutar. Bu yıl festivalimizde Karagöz’ün 500. yılını kutlarken kadim gölge tiyatrolarından da seçkin örnekler sunmak istedik. Pekin’den yetenekli usta Mao Mao’nun üç tane hikayeden oluşan gösteri herkesi büyüleyecek.
26 Ekim 2017,Perşembe saat: 20.30 Yer: Akbank Sanat
Bilet fiyatı: Tam: 40 TL / Öğrenci: 25 TL
Çin/ Mao Mao/ Her yaş / 45’/ Çince, İngilizce

GARİP BİR YARATIK

Bir yabancıdan mektup almak ister miydiniz? Ya postacı olsaydınız? Bu sizi güldürür mü, korkutur mu? Yoksa ikisi birden mi? Hiçbir şey ve hiç kimse tarafından göründüğü gibi olmayan çok özel bir şatoda, herşey, hiç tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde, olduğundan farklı bir şekilde ortaya çıkıyor. Burada garip şeyler oluyor ve sadece sizin yardımınızla buradan ayrılabiliriz. La Gorda Azul sizleri dünyanın en ünlü kontunun şatosuna davet ediyor. Bütün aileye hitap edecek mizah dolu bu hikayede hep beraber eğlenelim!
27 Ekim 2017,Cuma saat: 11.00 Yer: Akbank Sanat
Bilet fiyatı: 25 TL
Arjantin/ La Gorda Azul / 4+ (çocuklar ve yetişkinler)/ 55’/ Sözsüz, İspanyolca

KUM RÜYASI

Sanat eserini kalıcı, sanatçı ölse bile yaşamaya devam eden bir varlık olarak görmeye alışığız. Halbuki eser geçici hatta bir anlık bile olabilir. İşte Kum Rüyası isimli gösterinin büyüsü tam da buradan geliyor. Gösteri sonunda seyircilerin belleğinde kalan eser; hikaye, masal ve rüya şeklinde beliriyor. Ve de kuşkusuz her bir seyirci kendi kurduğu biricik rüyaya sahip. Peki, sizin kum rüyanız hangisi olacak? Kum Rüyalarında Borja González sadece biraz kum ve kendi elleri ile iki kişinin hayatları boyunca yaşadıklarını bize anlatıyor. Gonzáles hikâyeyi çizdikçe, izleyenleri farklı duygu dolu anlara, dünyanın bambaşka yerlerinde yolculuklara ve kendi hislerinin, hayat deneyimlerinin ve anılarının şiirsel bir muhakemesine götürüyor.
27 Ekim 2017,Cuma saat: 20.30 Yer: Akbank Sanat
Bilet fiyatı: Tam: 40 TL / Öğrenci: 25 TL
İspanya/ The Ytuquepintas Company / 4+ (çocuklar ve yetişkinler)/ 50’/ Sözsüz

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI