radyobir
radyobir

Taliban protestoculara karşı gerçek mermi, cop ve kırbaç kullanıyor

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'da Taliban'ın protestoculara şiddet düzeyini artırdığını açıkladı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, Taliban güçlerinin gerçek mermi, cop ve kırbaç kullandığı söyledi. Shamdasani, "Son günlerdeki protestolarda dört kişinin öldüğüne dair güvenilir bilgiler var" dedi.

11 Eylül 2021 08:00 | Kategori: Asya Pasifik

Shamdasani açıklamasında ayrıca, "Taliban barışçıl gösterileri yasaklamak yerine gereksiz güç kullanımına son vermeli, barışçıl şekilde toplanma ve ifade özgürlüğünü güvence altına almalı, insanların örgüt hakkındaki düşüncelerini açıklama ve kamusal konulara dahil olma haklarını korumalı" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da protestocuların bir kısmının da darp edildiği ve gözaltına alındığı bildiriliyor.

BM'nin paylaştığı bilgilere göre Taliban yalnızca protestoculara değil, onların haberlerini yapan gazetecilere de şiddet uyguluyor.

BBC'ye konuşan Etilaatroz gazetesinden Taqi Daryabi bir eylemi takip ederken polisler tarafından karakola götürüldüğünü; cop, elektrik kabloları ve kırbaçlarla darp edildiğini anlattı.

Taliban, Afganistan'da bu hafta izinsiz gösterileri yasaklamıştı.

Pençşir Vadisi sakinleri 'dağlara kaçtı'

Taliban'ın kontrolü ele geçirdiğini iddia ettiği Pençşir Vadisi'nde yaşayanların dağlara kaçtığı aktarılıyor.

Afganistan'daki Tolo Haber Ajansı'na konuşan Pençşir sakinleri, bölgedeki çatışmalardan etkilenmemek için vadinin etrafındaki dağlara çıktıklarını anlattı.



Pençşir Vadisi

Çatışmalar nedeniyle bir çocuklarını kaybeden bir aile ise bölgede bir insani felaket yaşandığını söyledi.

Taliban ise bu iddiaları reddederek, kontrolü altına aldıkları bölgede her şeyin normale döndüğünü belirtiyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI