radyobir
radyobir

Trump'la ilk o lider görüştü!..

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimini kazanan Donald Trump, görevi resmen devralmamasına rağmen diplomaside ısınma turlarına başladı. Trump'ın, yüz yüze görüştüğü ilk yabancı devlet adamı Japonya Başbakanı Şinzo Abe oldu.

18 Kasım 2016 07:08 | Güncelleme :18 Kasım 2016 11:14 | Kategori: Dünya

Görüşme Trump 'ın Manhattan'da yaşadığı Trump Tower'da oldu ve yaklaşık 90 dakika sürdü.

Abe görüşmeye yanında sadece bir tercümanla katılırken, Trump kızı Ivanka Trump ile damadı Jareb Kushner'in yanı sıra ulusal güvenlik danışmanı olarak yeni görevlendirdiği 57 yaşındaki emekli Korgeneral Michael Flynn'i de görüşmeye dahil etti.

Ivanka ve Kushner'ın neden görüşmede yar aldığı bilinmiyor ancak The Wall Street Journal gazetesine konuşan kaynaklar Kushner'ın Beyaz Saray'da Trump'a danışmanlık görevlerinden birini almaya çalıştığını söyledi.

'TRUMP'IN GÜVENİLİR BİR LİDER OLDUĞUNA İKNA OLDUM'

Daha önve Trump ile görüşecek olan ilk dünya lideri olmaktan 'onur duyacağını' söyleyen Japonya Başbakanı Abe görüşme sonrası basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

Abe 'samimi bir havada' geçtiğini söylediği görüşmenin, resmiyet taşımaması nedeniyle, ayrıntılarını açıklayamayacağını belirterek "Ancak şu söyleyebilirim, güven olmadan 2 ülke arasındaki ilişkiler ilerlemez. Ben bugünkü görüşmemiz sonucunda sayın Trump'ın güvenilir bir lider olduğuna ikna oldum'‘dedi.

Abe, Trump ile 'daha geniş bir alanda derinlemesine görüşmek' için yeniden görüşeceğini de söyledi. Trump'a yakın kaynaklar bunun Trump'ın resmi olarak göreve başlamasından sonra olacağını belirtiyor.

'HARİKA BİR ARKADAŞLIĞIN BAŞLANGICI'

Japon yetkililer görüşmede Abe'nin Trump'a bir golf sopası hediye ettiğini, Trump'ın da karşılığında Abe'ye golf giysisi verdiğini duyurdu. Trump da Instagram sayfasında yayınladığı fotoğrafa' Harika bir arkadaşlığın başlangıcı' diye yazdı.

TRUMP'IN KAMPANYASINDAKİ VAATLERİ JAPONYA'YI ENDİŞELENDİRMİŞTİ

Trump seçim kapmpanyası döneminde nükleer silah konusunda pasifist politika izleyen Japonya'nın nükleer silaha sahip olması gerektiği yönündeki açıklmaları ve Japonya'daki ABD askerlerine daha fazla ödeme yapılmaması halinde askerleri geri çekebileceğini söylemesi nedeniyle Japon hükümetinde endişeye neden olmuştu. Trump'ın Trans-Oasifik Ortaklığı Anlaşması'na (TPP) karşı olan tutumu da Japonya nezdinde endişe yaratmıştı. Abe, ülkedeki ekonomik reformlarının temellerinden biri olan ve Çin'in yükselen gücüne karşı bir önlem özelliği taşıyan anlaşma için mevcut başkan Barack Obama ile birlikte çalışmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI