radyobir
radyobir

Amerika'da intiharlar tüm zamanların en yüksek seviyesinde

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yeni yayınladığı verilere göre Amerika'da geçen yıl yaklaşık 49 bin 500 kişi intihar etti. CDC, bu sayının Amerika'da şimdiye kadar intiharla sonuçlanan en fazla ölüm vakası sayısı olduğunu bildirdi.

12 Ağustos 2023 06:59 | Kategori: ABD

CDC henüz geçen yılın intihar oranını hesaplamadı. Ancak mevcut veriler, Amerika'da intihar vakalarının İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyeye çıktığına işaret ediyor.
Oğlu geçen yıl intihar eden 45 yaşındaki Floridalı Christina Wilbur, "Yolunda gitmeyen bir şeyler var. İntihar vakalarının artmaması gerekiyor” dedi.

"Oğlum ölmemeliydi” diyen Wilbur, "Durumun karmaşık olduğunu biliyorum ama birşeyler yapmak zorundayız çünkü şu anda ne yapıyorsak durumu düzeltemiyoruz” şeklinde konuştu.

İntihara giden yolun karmaşık olduğu uyarısında bulunan uzmanlar, vakalarda son dönemdeki artışın depresyon oranının yükselmesi ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimin kısıtlı olmasına bağlı olabileceğinin altını çiziyor.

Ancak Amerika İntiharları Önleme Vakfı'ndan Jill Harkavy-Friedman, intihar vakalarındaki artışın asıl nedeninin silahlara olan erişimin kolaylaşması olduğunu kaydediyor.

Silahlı intihar girişimlerinin ölümle sonuçlanması olasılığının başka girişimlere kıyasla çok daha yüksek olduğu, bilinen bir gerçek. Amerika'da silah satışlarının artması ise ateşli silahların daha fazla eve girmesi anlamına geliyor.



Cheryl Ecker, 25 yaşında intihar eden oğlu Michael’ın postal bağcıklarından yaptığı bilekliği hiç çıkarmıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin kısa süre önce yayınladığı bir çalışma, Amerika'da silahlı intihar vakalarının tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldiğini ortaya koymak için 2022 verilerini kullandı. Araştırma, ilk kez siyah gençler arasında silahlı intihar vakalarındaki artışın beyaz akranlarını geçtiğini ortaya koydu.

Harkavy-Friedman, "Ateşli silahlardan bahsetmeden intiharı konuşmamız mümkün mü bilemiyorum” ifadesini kullandı.

Amerika'da intihar valaları 2000'li yılların başından 2018'e kadar yükseldi. 2018'de intihar vakaları sayısı, 48 bin 300'le 1941'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Bu, her 100 bin Amerikalı'dan 14,2'sinin intihar sonucu öldüğü anlamına geliyordu.

İntihar oranı 2019'da hafif düşüş gösterdi ve COVID-19 pandemisinin ilk yılı olan 2020'de geriledi. Bazı uzmanlar bu durumu, savaşların ve doğal afetlerin ilk dönemlerinde gözlenen bir olguya bağlıyor. Bu olguya göre insanlar, zor zamanlarda birlik olup birbirini destekliyor.

Ancak 2021 yılında intihar vakaları yüzde 4 oranında yükseldi. Yeni verilere göre 2022'deyse intihar vakalarının sayısı 1000'den fazla arttı ve 49 bin 449'a çıktı. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 3'lük artışa işaret ediyor. Amerika'daki ölüm belgelerinden alınan ön veriler neredeyse nihai olarak değerlendirilse de bazı bilgilerin önümüzdeki aylarda incelenmesiyle hafif değişikliğe uğrayabileceği kaydediliyor.

Öte yandan intihar vakalarında artış en çok yaşlı yetişkinler arasında kaydedildi. 45-64 yaş arasındaki yetişkin intiharları yüzde 7, 65 yaş üzerindekilerdeyse yüzde 8'den fazla arttı. CDC'ye göre beyaz erkekler arasındaki intihar vakaları çok yüksek.

CDC uzmanı Dr. Debra Houry, çok sayıda orta yaşlı ve yaşlı Amerikalı'nın iş ya da eş kaybı gibi sorunlar yaşadığını, bu sorunları bir utanç lekesi olarak algılamak yerine psikolojik desteğin arttırılması gerektiğini belirtti.

Yeni verilere göre Amerika’da 25-44 yaş arası yetişkinlerde intihar yüzde 1 arttı. 2021 yılında intihar, bu yaş grubunda dördüncü sıradaki ölüm nedeniyken 2022'de ikinci sıraya çıktı.

Olumsuz istatistiklere rağmen olumlu gelişmeler de sözkonusu. Bir yıl önce Amerika çapında başlatılan ulusal kriz hattı, buna bir örnek. Amerika'da 988 numaralı telefon hattını arayanlar, ruh sağlığı uzmanlarıyla görüşme sağlayabiliyor.

Sağlık yetkilileri ayrıca CDC'nin intihar önleme programının kapsamını daha fazla fonlarla genişlettiğini de kaydediyor. Kamuoyunun intihar sorunuyla ilgili daha çok bilinçlendirilmesi, yardım talebinde bulunmanın önünü açıyor.

Öte yandan CDC yetkilileri, 2022'de 10-24 yaş arasında intihar vakalarının yüzde 8'den fazla azaldığına işaret ediyor. Bunun bir nedeni gençler arasındaki akıl sağlığı sorunlarına daha fazla dikkat çekilmesi ve okullarda bu konuyla ilgili programların devreye girmesi.

Genç intiharları aileleri sarsıyor

Christina Wilbur'un 21 yaşındaki oğlu Cale, geçen yıl 16 Haziran'da Florida'daki evlerinde intihar ederek yaşamını sonlandırmış.

İki arkadaşını ve amcasını intihar sonucu yitiren oğlunun depresyonda olduğunu söyleyen Christina Wilbur, oğlunun intihar ettiği gün uyuşturucu kullanımı konusunda tartıştıklarını anlatıyor. Wilbur, oğlunun odasından çıktığını, geri döndüğündeyse elinde silah olduğunu gördüğünü söylüyor.



Christina Wilbur'un intihar eden oğlu Cale Wilbur

"Ona sakin olmasını söyledim, yalvardım” diyen Wilbur, oğlunun kısa süreliğine sakinlediğini ancak sonra kendini vurduğunu anlatıyor.

"Her şey bana onun eksikliğini hatırlatıyor” diyen Christina Wilbur, hayatının acı ve boşluktan ibaret bir kara delik haline geldiğini, oğlu Cale hakkında arkadaşları ve ailesiyle konuşmakta zorlandığını belirtiyor.

Yardım alacak ruh sağlığı uzmanı bulmanın zor olduğunu vurgulayan Wilbur, erişebildiği uzmanların da pahalı olduğunu, bu nedenle destek gruplarına yöneldiğini söylüyor. "Beni anlayacak insanlarla birlikte olmak en iyisi” diyen Wilbur, haftanın 7 günü ve günün 24 saati online hizmet veren Alliance of Hope for Suicide Loss Survivors adlı kurumdan yardım aldığını söylüyor. 


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI