radyobir
radyobir

Avustralyalı siyasetçiden parlamentoda taciz iddiası

Avustralyalı üst düzey siyasetçi erkek meslektaşı tarafından cinsel tacize uğradığını iddia etti

13 Eylül 2023 07:04 | Güncelleme :13 Eylül 2023 16:06 | Kategori: Asya Pasifik

Avustralyalı üst düzey bir siyasetçi, parlamentoda bir erkek meslektaşının cinsel tacizine maruz kaldığını iddia etti.

Geçmişte Avustralya'nın içişleri bakanlığını yapan, muhalefetteki Liberal partinin kıdemli muhafazakar politikacılarından Karen Andrews, salı günü Soru Saatleri (Avustralya parlamentosu üyelerinin hükümetten faaliyetlerini ve kararlarını açıklamasını istediği zaman -ed.n.) sırasında ismini vermediği bir erkek meslektaşını "ensesinde nefes almakla" suçladı.

Eski Başbakan Scott Morrison'ın kabinesinde bakanlık yapan Andrews, ABC'ye şöyle konuştu:

Orada oturmuş kendi işime bakıyordum ve ensemde nefes alınıyordu, bir soru sorduğumda 'Harika bir soruydu, istekli ve derin' sözlerini duyuyordum.

Ama sorun ne biliyor musun? Şöyle diyenler olacaktır: 'Şaka kaldıramıyor musun?'... ve bazen gerçekten bunun yanlış olduğunu belirtiyorum ama bazen de 'Her savaşa giremem' diyorum.

Avustralya'nın yeni cinsiyet ayrımcılığı komiseri, iddiaları duyunca dehşete düştüğünü söyledi.

Dr. Anna Cody, Radio National'a, "Herhangi bir kadının, herhangi bir kişinin, ensesinde nefes alınıp verilmesi deneyimini yaşamak zorunda kalması beni dehşete düşürüyor" dedi.

Olması gereken bir değişiklik var ve bence bu değişikliği yapmakta bir kararlılık mevcut.

İşçi Partili bakan Julie Collins de olayı kınayarak, iddia edilen davranıştan "haberdar olmadığını" ancak "böyle bir şey yaşandığı için büyük üzüntü duyduğunu" söyledi.

ABC TV'ye, "Avustralya'daki hiçbir işyerinde böyle bir şey kimsenin başına gelmemeli" dedi.

Ve Avustralya parlamentosu [standardı] belirlemeli.

O binada çalışan herkesin daha iyisini yapmasına ihtiyacımız var. Bu nedenle Parlamento Binası'nda çalışanların koşullarını iyileştirmekte çok kararlıyız. Ama bu tür davranışlar olmamalı. Bu gerçekten dehşet verici.

Liberal Parti'den gölge dışişleri bakanı Simon Birmingham, Andrew'un şikayetini ilk kez duyduğunu söyledi.

The Guardian'ın aktardığına göre "Her şeyden önce parlamentodaki kişileri uygun süreçlere başvurmaya çağırıyorum" dedi.

Kişilerin kendi partileri içinde ya da başka bir şekilde liderlerle görüşmeleri gereken konular varsa, elbette bunu yapmaktan da çekinmemeliler.

Andrews'un Liberal partisinden milletvekili David Van, hakkında "uygunsuz dokunma" iddialarının ortaya çıkmasının ardından haziranda partiden ihraç edilmişti.

Kendisine yönelik iddialar eski Liberal senatör Amanda Stoker ve bağımsız senatör Lidia Thorpe tarafından ortaya atılmıştı. Van, Avustralya parlamentosunda parti üyeliğinden bağımsız şekilde milletvekilliğini sürdürüyor.

Bloomberg'in haberine göre, 2021'in başlarında Avustralya parlamentosu ve devlet dairelerindeki çalışma kültürünü aydınlatmayı amaçlayan bir raporda, çalışanların üçte birinin işyerlerinde cinsel tacize uğradığı tespit edilmişti.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI