radyobir
radyobir

Aylar süren çabaların ardından Rusya, Avdiyivka'yı kuşattı

Rusya'nın Avdiyivka'yı ele geçirme operasyonu Ukrayna'nın geri püskürtmesiyle duraksarken, yoğun çatışmalar eski kömür merkezini harabeye çevirdi

28 Kasım 2023 12:56 | Kategori: Avrupa

Rus birlikleri, aylardır süren ve savaş meydanında henüz ciddi bir ilerleme kaydedilemeyen taarruzun ardından Ukrayna'nın doğusundaki Avdiyivka kentini "her yönden" kuşattı.

Donetsk bölgesindeki Avdiyivka'ya yönelik kara ve hava saldırılarını artıran Vladimir Putin'in güçleri, son haftalarda Ukrayna kuvvetlerinin güçlü geri püskürtmesiyle karşı karşıya kalırken savaşta şimdiye kadarki en ağır kayıplarından bazılarını verdi.

Avdiyivka Askeri İdaresi Başkanı Vitali Barabaş, Espreso TV'ye yaptığı açıklamada "Avdiyivka hattında işler daha da çetin bir hal aldı. Çatışmaların yoğunluğu bir süredir artıyor" dedi.

Barabaş, Donetsk yönünde ve çatışmaların büyük bölümünün odaklandığı "sanayi bölgesi denen" yerdeki iki koldan daha Rusların saldırdığını söyledi.

Düşman, şehre her yönden hücum etmeye çalışıyor.

Ukrayna'nın silahlı kuvvetleri daha önce Moskova'nın, kent çevresindeki köylerde yer alan Ukrayna mevzilerine "150'den fazla" saldırı düzenlediğini açıklamıştı. Ukrayna güçleri önceki gün Avdiyivka çevresindeki iki düzine saldırıyı "püskürttüklerini" iddia etmişti.
abilir"
Şiddetli çatışmalar eski kömür merkezini moloz yığınlarına dönüştürürken yetkililer, tek bir binanın bile sağlam kalmadığını söylüyor. Savaştan önce nüfusu 32 bin olan kentte 1500'den az kişi kaldı.

Ukraynalı ve Batılı askeri analistler Rusya'nın ağır kayıplar verdiğini söylese de Rus ordusunun resmi açıklamalarında kentteki muharebeden nadiren bahsediliyor.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı pazartesi günü yaptığı istihbarat güncellemesinde Rusya'nın, çoğunlukla Avdiyivka'daki çatışmalar nedeniyle tüm savaştaki "en yüksek" kayıp rakamlarından "bazılarını" son 6 haftada gördüğünün düşünüldüğünü belirtmişti.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'nın verilerini kaynak gösteren Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kasım boyunca günlük kaybının ortalama 931 asker olduğunu ifade etmişti.

Rusya'nın finanse ettiği ve Ukrayna'nın doğusunun büyük bölümünü ele geçiren ayrılıkçılar, Avdiyivka'yı 2014'te kısa süreliğine ele geçirmişti.

Rusya'nın elindeki bölgesel merkez Donetsk'e açılan bir geçit olarak görülen kentin etrafına daha sonra inşa edilen tahkimatlar, Moskova'nın Şubat 2022'de topyekun istilasını başlatmasından bu yana saldırılar karşısında yılmadan direniyor.

Ukrayna haziranda karşı saldırı başlattı fakat doğuda da güneyde de sadece sınırlı kazanımlar elde etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenski yavaş ilerlendiğine değinse de savaşın "pat durumunda" olduğu iddialarını reddediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI