radyobir
radyobir

Berlin'de büyük radikal İslamcı operasyonu

Almanya'nın üç eyaletinde bu sabaha karşı polis radikal İslamcılara yönelik operasyonlar düzenlendi. Berlin Savcılığı zanlıların Berlin'de saldırı planladığını açıkladı.

04 Şubat 2016 16:04 | Güncelleme :04 Şubat 2016 16:08 | Kategori: Dünya

Polis Kuzey Ren Vestfalya, Aşağı Saksonya ve Berlin Eyaletleri'nde eş zamanlı olarak çok sayıda ev, işyeri ve mülteci yurduna operasyon düzenledi. Berlin Emniyet Teşkilatı'nın koordine ettiği operasyonların, saldırı hazırlığında olan radikal IŞİD örgütü üye ve sempatizanlarına yönelik olduğu belirtildi. Toplam beş kişi gözaltına alındı.

Berlin Savcılığı, üç eyaletteki operasyonların, radikal bir grup İslamcının Berlin'de saldırı planladığı istihbaratı üzerine düzenlendiğini açıkladı. Savcılık zanlıların saldırı planının ne kadar somut olduğu konusunun belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Berlin'de Federal Savcılık ve Eyalet Emniyet Teşkilatı'nın verdiği bilgiye göre dört daire ile iki işyeri arandı. Hannover ve Attendorn'da ise eş zamanlı olarak mülteci yurtlarında arama yapıldı.

Polisin özellikle cihadçı çevrelerde tanınan dört kişiyi aradığı belirtildi. Berlin Emniyeti'nden yapılan açıklamada, operasyon çerçevesinde gözaltına alınan zanlıların büyük bir saldırı hazırlığında olduğu vurgulandı.

Kendilerini Suriyeli olarak tanıttılar

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'ndeki Attendorn kentinde mülteci yurdunda gözaltına alınan Cezayir kökenli çift, Tagesspiegel gazetesinin haberine göre yetkililere sahte pasaport sunarak, kendilerini Suriyeli olarak tanıttı. İki kişi hakkında Cezayir'de tutuklama kararı bulunuyor. Çiftin 2015 sonunda Almanya'ya geldiği belirtildi. 35 yaşındaki erkeğin saldırı düzenlemesi beklenen grubun lideri olduğu tahmin ediliyor. Berlin Emniyet Teşkilatı Stefan Redlich iki zanlının sahte kimlik ve sahte belgeler kullandığını belirtti. Paris saldırısını düzenleyen iki zanlının üzerinden de sahte pasaportlar çıkmıştı. Yetkililer IŞİD'in savaş sırasında ele geçirdiği Suriye pasaportlarını kullandığını tahmin ediyor.

Saldırı hazırlığında olduğundan şüphelenilen ve gözaltına alınan zanlıların tamamı Cezayir kökenli. Bu kişilerden üçünün Almanya'da 'sığınmacı' olarak kayıtlara geçirildiği belirlendi; Attendorn'daki mülteci kampında gözaltına alınan çift ve Hannover'de mülteci yurdunda gözaltına alınan zanlı. Gözaltına alınan zanlılardan birinin Suriye'deki kamplarda askeri eğitim aldığı da belirtildi. Berlin'de gözaltına alınan iki zanlıdan biri sahte kimlik, pasaport kullanmakla suçlanıyor. Diğer zanlı ise terör saldırısı hazırlığında olmakla suçlanıyor.

Alman istihbaratının zanlıları bir süredir izlediği belirtildi. Tagesspiegel gazetesinin haberine göre zanlılar Berlin'de biraraya gelerek saldırının ayrıntılarını görüştü. Ancak polis saldırı planının ne kadar ilerlediği konusunda bilgiye sahip değil. Berlin'de hakkında soruşturma yürütülen iki erkekten biri 10 yıldır Almanya'da yaşıyor. Fransa doğumlu erkek 2000 yılında Almanya'ya giriş yaptı, İltica başvurusu 2002 yılında reddedildi. Buna rağmen Almanya'da kalmaya devam etti. Cezayir'e gönderilmesi halinde, işkence ya da gözaltına maruz kalabileceği ihtimalinin burada kalmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.

Polis operasyonlarda silah bulunmadığını açıkladı ancak bazı cep telefonu ve bilgisayarlara el konuldu. Operasyonlarda bir kadın da gözaltına alındı. Ancak polis söz konusu kadının başka bir suç nedeniyle arandığı kaydedildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI