radyobir
radyobir

Çoğu kadın regl kaynaklı sorunları işverene söyleyemiyor

Uzmanlar, daha esnek çalışma uygulamalarına ve daha iyi destek sağlanmasına ihtiyaç olduğunu söylüyor

21 Kasım 2023 06:00 | Güncelleme :20 Kasım 2023 20:31 | Kategori: Sağlık

Kadınların çoğunluğu regl semptomlarının mesleklerini icra etme kabiliyetlerini etkilediğini söylüyor. Ağır semptomlar yaşayan kadınların beşte dördü kendilerini işe gidemeyecek kadar kötü hissettiklerinde çalıştıklarını, yarısından sadece biraz fazlası da işe gidecek kadar iyi olmadıklarını söyledi. Bu kişilerin yarısına yakını, hastalık izni almalarının gerçek nedenini yöneticilerine asla söylemediklerini aktardı. 

Birleşik Krallık merkezli Personel ve Gelişim Enstitüsü (CIPD) tarafından yapılan ve 2 binden fazla kadının katıldığı araştırmada en yaygın semptomlar karın krampları, sinirlilik, yorgunluk ve şişkinlik olarak tespit edildi. 

Araştırmacılar, ankete katılan her 10 kadından yaklaşık 6'sının daha zor konsantre olduğunu ve yarısının da daha stresli olduğunu buldu. Bu kişilerin yaklaşık yarısının da regl dönemlerinde iş arkadaşlarına ya da müşterilerine karşı daha sabırsız olduklarını hissettiklerini ifade etti.

Regl semptomları hakkında patronlarına karşı neden dürüst olmadıkları sorulan kadınların yüzde 45'i konunun önemsizleştirileceğini düşündüklerini ve yüzde 43'ü de çok utandıklarını söyledi.

İnsan kaynakları ve insan gelişimi konusunda profesyonel bir enstitü olan CIPD, işyerlerini yöneticileri eğitmeye ve regl dönemiyle ilgili damgalamayı ele almaya çağırdı.

Ankete katılan her 10 kadından yalnızca biri, çalıştıkları kurumların reglle ve adet dönemine dair sağlık sorunlarıyla ilgili yardım sağladığını belirtmiş.

CIPD'nin kıdemli siyasi danışmanı Claire McCartney şunları söyledi:

Regl dönemi ve iş yerinde destek hakkındaki son raporumuz, daha empatiyle ve anlayışla yaklaşılan bir çalışma ortamına duyulan ihtiyacın altını çiziyor. Menstruasyon birçok çalışanın hayatının doğal bir parçası ve başarı ya da refahın önünde bir engel olmamalı.

Kapsayıcı ve destekleyici çalışma ortamları oluşturarak ve yöneticileri bu durumun yaratabileceği etkileri daha iyi anlayabilmeleri için eğiterek işverenler, menstrüasyon semptomları yaşayan çalışanların iş hayatlarını büyük ölçüde iyileştirebilirler.

Daha esnek çalışma uygulamalarının benimsenmesi ve dış kaynaklara yönlendirme de dahil olmak üzere, işletmeler için büyük bir maliyet olmadan pek çok şey yapılabilir.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI