radyobir
radyobir

Haiti'de çeteciler, ayaklanan kilise cemaatine ateş açtı

Karayip ülkesi Haiti'de bir kilise cemaati, bitmek bilmeyen şiddet olaylarına karşı ses çıkarmak için başkent Port-au-Prince'in varoşlarından birine doğru harekete geçti.

28 Ağustos 2023 06:46 | Güncelleme :28 Ağustos 2023 08:51 | Kategori: Latin Amerika

Bazıları pala taşıyan yüzlerce kişi, Canaan'ı çetelerden temizleme amacıyla yürürken makineli tüfeklerden gelen kurşunların hedefi oldu. 

Cumartesi meydana gelen olayda en az 7 kişi öldü. Yaralıların ve kaçırılanların olduğu bildiriliyor. Reuters haber ajansı, sosyal medyada dolaşan fakat teyit edemedikleri videolarda sokaklarda vurulan kişilerin, yerde yatan cesetlerin ve barışçıl bir yürüyüşe katıldıklarını düşünüp çete üyeleriyle çatışmayı beklemediklerini söyleyen göstericilerin yer aldığını duyurdu. 

2010'da en az 100 bin kişinin ölümüne neden olan depremde hayatta kalanlar tarafından kurulan Canaan, Jeff diye bilinen birinin yönettiği çetenin kontrolü altında. Onun da 5 Saniye (5 Segonn) çetesiyle bağlantılı olduğu düşünülüyor. 

Haiti İnsan Hakları Araştırma ve Analiz Merkezi Direktörü Gédéon Jean, internetten canlı izlediği gösteri sırasında olanlardan dolayı Adalet Bakanlığı'na soruşturma çağrısında bulundu. 

Yürüyüşü düzenleyen Marco adındaki papazı sorumsuzlukla suçladıktan sonra "Polis onların oraya gitmesini engellemeliydi. Devletin böyle bir şeye izin vermesi aşırı korkunç" dedi. 



Cuma günü düzenlenen protestoya katılanlardan biri, çetelere karşı kendini savunmanın simgesi olan palayı havaya kaldırmıştı

Onlarca yıldır süren istikrarsızlık, doğal felaketler ve ekonomik sıkıntılarla birleşince Karayip ülkesi dünyanın en fakir ve şiddetli yerlerinden biri oldu. 

2021'de Devlet Başkanı Jovenel Moïse'ye yönelik suikast, çeteleri büyüttü. Ülkenin başkentinin yüzde 80'ini yasadışı örgütlerin kontrol ettiği düşünülüyor. Alan hakimiyeti için yapılan çatışmalar cinayet, kaçırma, cinsel şiddet, kıtlık ve evinden edilen insan sayısını çoğalttı. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, 15 Ağustos'tan önceki bir yılda ülkede en az 2 bin 439 Hatilinin öldürüldüğünü, 902'sinin yaralandığını, 951'inin de kaçırıldığını bildirmişti. 

Bu şiddet olaylarından rahatsız olan Haitililer de şiddete başvurarak "bwa kale" diye bilinen bir öz savunma hareketi başlattı. BM verilerine göre nisanda başlayan ayaklanma, çetelerden gelen misillemelerle birlikte 350'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. 


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI