radyobir
radyobir

Suçlamalar neler ve Hamas işin neresinde?

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Changpeng Zhao'nun (CZ), ABD'de açılan kara para ve dolandırıcılık soruşturmasında suçlamalarını kabul ederek istifa etmesi büyük yankı uyandırdı.

23 Kasım 2023 10:39 | Güncelleme :23 Kasım 2023 15:42 | Kategori: ABD

ABD hükümeti, Binance'in, kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle toplam 4,3 milyar dolar ceza ödeyeceğini bildirdi.

Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şirketin bir dizi yaşa dışı aktörün platformda serbestçe işlem yapmasına olanak tanıdığı aktarıldı.

Borsaya kesilen cezalar arasında 5 yıllık gözetim ve şirketin ABD'den tamamen çıkmasının sağlanması da yer alıyor.

Hamas ve IŞİD suçlaması

Bakanlık ayrıca, Binance'in terör örgütleri, fidye yazılımları, çocukların cinsel istismarına yönelik materyaller ve dolandırıcılıkla bağlantılı 100 binden fazla şüpheli işlemi bildirmediğini dile getirdi.

Bunların başında Filistin'deki İslami Cihad hareketine ve Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları'na para göndermek için Binance'in kullanıldığı suçlaması yer alıyor. Borsa üzerinden ayrıca El Kaide ve IŞİD'e para transferi yapıldığı da iddia edildi.

ABD'deki Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu, kripto borsasına mart ayında dava açmıştı. Bu davanın belgelerinde Hamas'a yönelik işlemlerin Şubat 2019'da borsanın o zamanki yetkililerinden Samuel Lim tarafından kabul edildiği ifade edilmişti.

İddiaya göre Lim, bu suçlamaya cevaben, Hamas'a "küçük meblağlarda" para gönderildiğini, bu meblağın kara para aklama sayılamayacağını söylemiş.

Öte yandan CZ'nin salı günü ABD hükümetiyle yaptığı ve suçlamaları kabul ettiği anlaşma, söz konusu davanın sonuçlandırılmasını da içeriyor.

Bu anlaşma, ABD'li yetkililerin kripto para borsasına karşı uzun süredir devam eden incelemelerinin sonucun oldu. Nitekim Adalet Bakanlığı, Binance hakkında benzer bir soruşturmayı 2018'de başlatmıştı.

Yine de söz konusu soruşturmanın sonuçlanmasının Gazze Savaşı'nın şiddetle devam ettiği günlere denk gelmesiyse dikkat çekici olarak yorumlandı.

Yakın zamanda İsrail'in de IŞİD ve Hamas'la bağlantılı olduğu gerekçesiyle 2021'den beri 189 kripto para hesabına el koyduğu ortaya çıkmıştı.

"Sınırsız borsa" anlayışının sonu

Başsavcı Merrick Garland, "Binance, biraz da işlediği suçlar sayesinde dünyanın en büyük kripto para borsası haline geldi. Şimdi ABD tarihindeki en büyük kurumsal cezalardan birini ödüyor" dedi.

New York Times'ın haberine göre CZ, kişisel olarak 50 milyon dolar para cezası ödeyecek ve 18 aya kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ancak cezayı fiilen hapis yatarak çekmeyecek.

Bazı analistlere göre bu soruşturma, kripto para borsalarının dünyanın her bölgesinde özgürce faaliyet gösterme anlayışının sonuna işaret ediyor.

Nitekim Binance, geleneksel bir şirket anlayışının sınırlarını zorlayarak kısa sürede büyümüştü. Dünyanın her bölgesinden kripto para tacirlerine hizmet vererek dünyanın en büyük kripto para borsası haline gelmişti.

Analistlere göre bir genel merkez fikri bile Binance'in tüm kimliğine aykırıydı.

2018'de CoinDesk'e açıklamada bulunan CZ, nerede görev yaptığı sorusuna, "Buna gerçekten verecek bir cevabım yok. Dünya?" yanıtını vermişti.

Çöküşü ve ardından gelen tutuklama dalgasıyla kripto piyasasını derinden sarsan FTX de benzer bir çalışma biçimine sahipti. Borsanın merkezi önceden Hong Kong'daydı, daha sonra Bahamalar'a taşınmıştı.

Borsanın geleceği ne olacak?

FTX'ten paralarını topluca çekmeye çalışan müşteriler, borsanın çöküşünün en önemli nedenlerinden biriydi. Zira borsanın yöneticileri parayı yasa dışı biçimde zimmetlerine geçirmişti ve müşterilere verecek paraları kalmamıştı.

Bu arada son raporlar, Binance'in 65 milyar dolar değerinde kripto varlığı olduğunu gösteriyor. Hesaplamalara göre her bir Binance müşterisi, sahip olduğu tüm Bitcoin'i çekse, borsada yedek Bitcoin kalıyor.

Son gelişmelerin ardından Binance, 2021'de işe alınan ve CZ'nin halefi olduğu bilinen bölgesel pazarlar başkanı Richard Teng'i CEO'luk görevine getirdi. Bu hızlı terfi, borsada kaosun önlenmesinde kayda değer bir rol oynadı.

Zhao'nun ortağı ve hatta sevgilisi olduğu söylenen Yi He de şirkette kalacak. He, firmanın "iş, pazarlama ve marka stratejisini" yönetiyor.
 
Binance dünyanın en büyük kripto borsası olmakla kalmıyor, aynı zamanda rakiplerinden kat kat büyük. Yakın zamana kadar Binance, kripto spot ticaretinde pazar payının neredeyse yüzde 60'ına sahipti. ABD'li yetkililerin haziran ayından itibaren şirket üzerindeki baskıyı artırmasından bu yana bu pay yüzde 40'a düşmüştü.

Spot piyasa, yatırımcıların varlıkları (kripto söz konusu olduğunda tokenlar) en yüksek fiyattan alıp sattığı yere deniyor.

Diğer borsalar Binance'in yanına bile yaklaşamıyor. CoinDesk'e göre Seyşeller merkezli OKX yüzde 5,44'le pazar payında ikinci, ABD borsası Coinbase ise yüzde 5,37'le üçüncü sırada.

Yine de yüklü miktarda cezayı ödedikten sonra Binance'in kripto dünyasının zirvesinde kalmaya devam edip etmeyeceği belirsiz.

Soruşturma, istihbaratçıların işine yarayacak

ABD'li hukukçu Bill Hughes, söz konusu soruşturmanın kolluk kuvvetleri ve istihbaratçılar için "büyük bir nimet" olduğunu söylüyor.

"Bugün mevcut olan ve pekala borsanın başlangıcına kadar uzanan tüm işlem kayıtları kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirilmek üzere bekliyor. Yasa dışı ödemelerin borsada nasıl aktığını gösterecekler" diyen hukukçu, şöyle ekledi:

Kolluk kuvvetleri, blokzincirinde buldukları değişmez işlem kayıtlarıyla eşleştirmek üzere bu borsanın kara kutusu içindeki yasa dışı akışlarla ilgili bir istihbarat okyanusuna tam erişim sağlayacak.

Adalet Bakanlığı'na göre, Binance'in kara para aklama riskleri açısından işlemleri tespit ve rapor edecek protokolleri yoktu ve çalışanlar bu durumun borsaya "suçluları çekeceğinin" farkındaydı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, yetkililerin üç yılı aşkın süre boyunca Binance'in faaliyetlerini incelediğini anlattı.

Binance'in yıllar önce ABD pazarından çıktığını iddia ettiğini ama gerçekte ABD'li kullanıcılar ve ülkeyle önemli bağlantılarını koruduğunun tespit edildiğini aktaran Yellen, şirketin şüpheli işlemleri de bildirmediğini kaydetti. Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden 1,5 milyondan fazla sanal para ticaretine izin verdiğini bildirdi.

CZ, ABD hükümetiyle yapılan anlaşmanın hemen ardından X (eski adıyla Twitter) hesabından şunları yazdı:

Hatalar yaptım ve sorumluluğu üstlenmeliyim. Bu, topluluğumuz, Binance ve kendim için en iyisi. Binance artık bir bebek değil. Yürümesine ve koşmasına izin vermemin zamanı geldi.

"Binance için kısmi zafer"

Binance'ten salı günü yapılan açıklamada, "Binance mükemmel olmasa da, küçük bir girişim olarak ilk günlerinden beri kullanıcıları korumaya çalıştı ve güvenliğe yatırım yapmak için muazzam çaba harcadı" ifadeleri yer aldı:.

Dünya çapında son derece hızlı bir şekilde büyüdü ve bu süreçte yanlış kararlar aldı. Bugün Binance, bu geçmişin sorumluluğunu üstleniyor.

Analistlere göre bu ifadeler, kendilerini inceleme altında bulan kripto firmaları arasında yaygın. Ancak CZ'nin hükümetle anlaşması, Binance için kısmi bir zafer olarak görülüyor.

Kripto analisti Robert Le, CNN International'a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

CZ'nin hapis cezasından kaçabilmesi ve o olmasa da borsanın faaliyetlerine devam edebilmesi, suçlamaların ciddiyeti göz önüne alındığında muhtemelen en iyi sonuç.

Vanderbilt Üniversitesi'nden hukuk profesörü Yesha Yadav, "Bu anlaşma Binance'e bir gün daha yaşama şansı veriyor" dedi:

Binance'in öldürülmesi halinde, borsa üzerinde para tutan ortalama kullanıcıya ve bir bütün olarak sektöre daha fazla zarar verileceği endişesi vardı. Sanırım karar, bu endişe doğrultusunda verildi.

Bitcoin fiyatı nasıl etkilenecek?

Bazı analistler uzun süredir devam eden Binance soruşturmasının nihayet çözüme kavuşturulmasının ileri vadede piyasayı olumlu etkileyeceği görüşünde. Yine de piyasalar, dünden beri karışık bir tabloya işaret ediyor.

Son gelişmelerin ardından Bitcoin'in değeri yüzde 5'e yakın bir düşüşle 35 bin 700 dolara kadar geriledi. CoinDesk Piyasa Endeksi (CMI) de yüzde 3'ten fazla düştü.

Ancak bu oranlar, son aylarda son derece oynaklık gösteren kripto para piyasası için epey düşük değişimler. Bu nedenle Bitcoin'in nihayetinde Binance depremini dirençli karşıladığı yorumları da yapılıyor.

Nitekim en büyük kripto para niteliğindeki Bitcoin, günün ilk saatlerinde toparlanmaya başladı.

Yine de yatırımcıların FTX çöküşünde olduğu gibi yeniden endişelenmesi durumunda düşüş oranlarının da artabileceği tahmin ediliyor.

Bitcoin'in değeri an itibarıyla 36 bin 553 dolar.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI