radyobir
radyobir

Hırsızların gözdesi çam fıstığı

İtalya'da olumsuz hava koşulları ve bir parazit nedeniyle çam fıstığı üretiminin düşmesi sıra dışı bir hırsızlık türünü ortaya çıkardı.

08 Şubat 2015 18:45 | Kategori: Dünya

Ülkenin dört bir yanından çam fıstığı soygunu haberleri geliyor.

İtalyanların en meşhur yiyeceklerinden pesto sosu ile daha birçok yemek ve tatlıda kullanılan çam fıstığının süpermarketlerdeki satış fiyatı, üretimi azalınca 100 euro'ya ulaştı.

Fiyatların daha da artabileceği belirtilirken, çam fıstığı soygunu ve karaborsa haberleri yaygınlaşmaya başladı.

Bazı süpermarketler de önlem olarak çam fıstığı paketlerine özel alarm cihazları takmak zorunda kaldı.

400 bin euro değerinde fıstık çaldılar

Geçen Aralık ayında bir grup soyguncu Cenova kenti yakınlarındaki bir fabrikadan 400 bin euro değerinde tonlarca çam fıstığını çalarak kayıplara karıştı.

İtalyan haber ajanslarına son haftalarda buna benzer irili ufaklı birçok çam fıstığı soygunu haberi yansıdı. Perugia, Pozzuoli, Terni, Vado Ligure, Bologna gibi birçok kentte binlerce euro değerinde çam fıstığı çalındığına dair haberler sık rastlanılır hale geldi.

Blitzquotidiano haber sitesi, "Silahlar ve uyuşturucudan sonra şimdi de çam fıstığı" diyerek bu ürünün yeni bir yasa dışı ticaret metası haline geldiğini yazdı.

Bazı yemek tarifi siteleri de klasik çam fıstıklı yemeklerin daha ucuz alternatiflerle nasıl yapılacağını gösteren tarifler yayımlamaya başladı.

Hava koşullarının, çam fıstıklarının yetişmesine elverişsiz halde ilerlemesi ve "leptoglossus occidentalis" isimli bir zararlı salgını yüzünden son birkaç yıldır İtalya'da çam fıstığı üretiminde düşüş yaşanıyor.

Ülkede çam fıstığı üretimi 2011'de 34 bin 500 tonken, 2012'de bu miktar 18 bin 400 tona düştü.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI