radyobir
radyobir

Venedik'in ardından Oscar'ın yeni gözdesi

Venedik Film Festivali'nin ardından, yaklaşan Oscar yarışında En İyi Film kategorisinde yeni bir favori var.

12 Eylül 2023 05:54 | Kategori: Kültür & Sanat

Etkinlik, son iki haftada gösterilen film ve performanslardan en iyilerini onurlandıran bir ödül töreniyle 9 Eylül Cumartesi günü sona erdi.

Festivalin en büyük ödülü Altın Aslan, Yorgos Lanthimos'un başrolü Emma Stone'a verip yönetmenliğini üstlendiği yeni filmi Poor Things'e gitti. Bu, 2019'da En İyi Kadın Oyuncu dalında Olivia Colman'a Oscar kazandıran Sarayın Gözdesi'nden (The Favourite) beri Lanthimos'un ilk uzun metraj filmi.

Altın Aslan, gelecek yarışma dönemi boyunca hangi yapımların ödül kazanacağının bir göstergesi olarak kabul edildiğinden, filmin zaferi onu resmen En İyi Film adayları arasında sağlam bir şekilde ön sıralara yerleştiriyor.

2020'de Chloé Zhao'nun yönettiği Nomadland, Venedik Film Festivali'ndeki en büyük ödülü aldıktan 6 ay sonra En İyi Film Oscar'ını kazanmıştı. Geçmişte Altın Aslan kazanan diğer filmler arasında En İyi Film ödülünü alan Suyun Sesi (The Shape of Water) ve En İyi Film adayları Roma ve Joker yer alıyor.

Nan Goldin'in geçen yılın galibi olan belgeseli All the Beauty and the Bloodshed, En İyi Belgesel kategorisinde Oscar adaylığı alsa da Navalny onu yenmişti.

Tony McNamara'nın, Alasdair Gray'in 1992 tarihli aynı adlı romanından uyarladığı Poor Things (Zavallılar), zeki ve alışılmışın dışında bir bilim insanı olan Dr. Godwin Baxter'ın (Willem Dafoe) Stone'un canlandırdığı Bella Baxter'ı hayata döndürmesini konu alıyor.

Festivaldeki prömiyerinin ardından alkışları toplayan filmde Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael ve Christopher Abbott da rol alıyor.

Poor Things, Türkiye'de 9 Şubat 2024'te gösterime girecek. Film, Birleşik Krallık prömiyerini ekimde BFI (Britanya Film Enstitüsü) Londra Film Festivali'nde yapacak.

Bu haber yazıldığı sırada 2024 Oscar Ödülleri'nde halihazırda En İyi Film adayı kabul edilen diğer filmler arasında gişe canavarları Barbie ve Oppenheimer'ın yanı sıra büyük beğeni toplayan dram filmi Past Lives da yer alıyor.
 



Emma Stone ve Mark Ruffalo, Poor Things'te (Atsushi Nishijima)

Martin Scorsese'nin yeni filmi Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon), Bradley Cooper'ın besteci Leonard Bernstein hakkındaki filmi Maestro ve Alexander Payne'in filmi The Holdovers da dahil yakında çıkacak filmlerin de yarışması bekleniyor.

Venedik Film Festivali'nde büyük ödüle ulaşanlar arasında Drive My Car'ın yönetmeni Ryusuke Hamaguchi'nin Jüri Büyük Ödülü'nü kazanan yeni filmi Evil Does Not Exist ve Me Captain'la En İyi Yönetmen ödülünü kazanan Matteo Garrone de yer alıyor.

Agnieszka Holland'ın, Avrupa'nın Polonya-Belarus sınırındaki bir başka göç kriziyle ilgili draması Green Border ise Jüri Özel Ödülü'nü kazandı.

Öte yandan Michel Francoco'nun yeni filmi Memory'de Jessica Chastain'le başrolü paylaşan Peter Sarsgaard, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanırken Sofia Coppola'nın Priscilla ve Elvis Presley'nin özel yaşamlarını anlattığı Priscilla adlı filmi, Cailee Spaeny'ye En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı.

Damien Chazelle başkanlığındaki jüride Saleh Bakri, Jane Campion, Mia Hansen-Løve, Gabriele Mainetti, Martin McDonagh, Santiago Mitre, Laura Poitras ve Shu Qi yer aldı.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI