radyobir
radyobir

Irkçı parti başkanı istifadan vazgeçti

Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP), genel seçimin ardından genel başkanlık görevini bırakan Nigel Farage'ın istifasını reddettiğini ve Farage'ın partinin liderliğini sürdüreceğini bildirdi.

12 Mayıs 2015 08:34 | Güncelleme :12 Mayıs 2015 10:48 | Kategori: Dünya

UKIP yönetim kurulundan yapılan açıklamada, Farage'ın istifasının kurul üyeleri tarafından oybirliğiyle reddedildiği belirtilerek, "partinin seçim kampanyası başarılı olmuştur, partiye yönelik saldırılara karşın 4 milyon kişi UKIP'e oy vermiştir" dendi. Farage'ın istifasını geri çekmesi konusunda ikna edildiği ve UKIP'in lideri olmaya devam edeceği kaydedildi.

Nigel Farage, geçen hafta Birleşik Krallık'ta yapılan genel seçimde aday olduğu Güney Thanet bölgesinden milletvekili seçilemeyince istifa etmişti.

UKIP, Birleşik Krallık genelinde yaklaşık 4 milyon oy almasına karşın dar bölge seçim sisteminden dolayı genel seçimde bir milletvekili parlamentoya sokabildi.

1999 yılından bu yana UKIP'in Avrupa Parlamentosu'ndaki üyesi olarak İngiltere'nin güney doğusunu temsil eden 51 yaşındaki Farage, partinin kurucu üyesi.

KABİNE OLUŞTURULDU

Öte yandan Birleşik Krallık'ta geçen hafta yapılan genel seçimin ardından Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan David Cameron yeni kabineyi oluşturdu.
      
Muhafazakar Parti'nin sandıktan 331 milletvekili çıkardığı ve tek başına iktidar olduğu genel seçimin ardından yeni kabinede yer alacak kişileri Başbakan Cameron resmi Twitter adresi aracılığıyla duyurdu. Kabinede özellikle kadın bakanların sayısının fazlalılığı dikkati çekti.
      
Genel seçim sonucu Muhafazakar Parti Güney Ruislip bölgesinden milletvekili seçilen Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'a ise bakanlık görevi verilmese de Johnson'ın kabinenede bulunacağı ve toplantılara katılacağı bildirildi. Türk kökeniyle bilinen Boris Johnson'ın gelecek yıl yapılacak Londra belediye başkanlığı seçimine kadar iki görevi birden yürütmesi bekleniyor. 50 yaşındaki Johnson, 2008 yılından bu yana Londra Belediye Başkanlığı yapıyor. Johnson'ın gelecek yıl belediye başkanlığını bırakmasının ardından kabinede bakanlık görevi üstlenmesi öngörülüyor.
      
Geçen haftadan bu yana açıklanan ve kabinede yer alacak Muhafazakar Partili bakanların isimleri şöyle:
      
Başbakan David Cameron
      
Maliye Bakanı George Osborne
      
Dışişleri Bakanı Philip Hammond
      
Savunma Bakanı Michael Fallon
      
İçişleri Bakanı Theresa May
      
Adalet Bakanı Michael Gove
      
Eğitim, Kadın ve Eşitlikler Bakanı Nicky Morgan
      
İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanı Sajid Javid
      
Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Amber Rudd
      
Kültür, Medya ve Spor Bakanı John Whittingdale
      
Uluslararası Kalkınma Bakanı Justine Greening
      
Sağlık Bakanı Jeremy Hunt
      
Çalışma ve Emeklilik Bakanı Iain Duncan Smith
      
Çevre ve Gıda Bakanı Liz Truss
      
Ulaştırma Bakanı Patrick McLoughlin
      
Toplumlar ve Yerel Yönetimler Bakanı Greg Clark
      
İskoçya Bakanı David Mundell
      
Kuzey İrlanda Bakanı Theresa Villiers
      
Galler Bakanı Stephen Crabb
      
Avam Kamarası lideri Chris Grayling
      
Lordlar Kamarası lideri Tina Stowell
      
Parti içerisinde liderliğin kararları doğrultusunda hareket edilmesini kontrol eden "Chief Whip" Mark Harper
      
Bu arada muhalefetteki İşçi Partisi'nin gölge kabinesi de belli oldu. Seçimin ardından Ed Miliband genel başkanlık görevinden istifa ettiği İşçi Partisi'nde bu göreve partinin sonbahardaki genel kuruluna kadar başkan yardımcısı Harriet Harman vekalet edecek. İşçi Partisinde Hilary Benn gölge Dışişleri Bakanı, Chris Leslie ise gölge Maliye Bakanı görevlerine getirildi. İşçi Partisinde Andy Burnham, Yvette Cooper ve Chuka Umunna gibi kişilerin isimleri genel başkanlık için geçiyor.
      
Öte yandan İşçi Partisi'ne danışmanlık yapan İngiliz işadamı Lord Alan Sugar, görevinden "partinin olumsuz ticari politikalarından dolayı" ayrılacağını açıkladı.
      
Birleşik Krallık'ta geçen hafta yapılan genel seçimi David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti kazandı. Muhafazakarlar, 331 bölgeden milletvekili çıkararak tek başına iktidar oldu. Seçim sonucu ciddi oy kaybeden İşçi Partisi ve Liberal Demokrat Parti liderleri ise istifa etti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI