radyobir
radyobir

Kadınlar isyanda!..

Türkiye'nin dört bir yanında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle etkinlikler düzenlendi.

09 Mart 2015 09:41 | Kategori: Yaşam

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla Beyoğlu Tünel’de toplanan yüzlerce kadın, Galatasaray’a yürüdü. Yürüyüş sırasında bazı kadınlar yere yatarak temsili olarak kadın cinayetlerini resmetti.

Çeşitli kadın örgütleri ve bazı siyasi parti üyesi yaklaşık 500 kadın saat 14.00’da Tünel Meydanı’nda toplandı. "Kadın cinayetlerine ve AKP gericiliğine karşı ayaktayız” yazılı pankart açan eylemciler, ellerinde cinayete kurban giden kadınların fotoğraflarını taşıdı. "Kadın cinayetlerini durduracağız”, "Faşizme karşı omuz omuza”, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam” şeklinde sloganlar atan kadınlar, İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında grubun önünde yürüyen bazı kadınlar zaman zaman kendilerini yere bırakarak kadın cinayetlerini temsili olarak canlandırdı. Yere yatan kadınların etrafı tebeşirle çizilerek resimleri cadde üzerine çizildi. Çevredekilerin ilgiyle izlediği eylemi, cadde üzerinde bir inşaatta bulunan işçiler de telefonlarıyla kayıt etti. İşçilerden biri de el sallayarak kadınlara destek oldu. 

GÜÇLÜYÜZ ÇÜNKÜ ARKAMIZDA KADINLARIN TARİH BOYUNCA BİRİKEN DİRENİŞİ VAR

Galatasaray Meydanı’nda eylemciler adına basın açıklamasını Gülsüm Kav okudu. Kav, bütün dünyada meydanların kadınlar için ayakta olduğunu belirterek, "Çok güçlüyüz çünkü arkamızda kadınların tarih boyunca biriken direnişi var. 1857’de ABD’de dokuma işçisi kadınların hayatlarını ortaya koyarak başlattıkları direniş devam ediyor. Bizler, bu direnişin devamcısıyız. Kadınların kurtuluşu gerçekleşene kadar da mücadeleye kararlıyız” dedi.

Açıklamada, Mersin’in Tarsus ilçesinde hunharca öldürülen Özgecan Aslan da hatırlatılarak, "Kadın cinayetlerine ve AKP gericiliğine karşı ayaktayız. AKP ve tüm kadın düşmanları yenilecek. Kadınlar kazanacak. Kadınları ve tüm toplumu kurtarana kadar mücadeleye devam” denildi. Eylem açıklamanın ardından sona erdi. 

ATAŞEHİR'DE 'EKMEK DE İSTİYORUZ, GÜL DE' YÜRÜYÜŞÜ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Ataşehir’de dün akşam "Ekmek de İstiyoruz Gül de” yürüyüşü ile kutlandı.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve SDV Başkanı Gamze Akkuş İlgezdi ‘nin de katıldığı meşaleli yürüyüşte kadınlar "Yaşasın 8 Mart Kadın Dayanışması”, "Şiddete Tacize Tecavüze Son”, ”Görünmeyen Emek Sesini Yükselt”, "Bağır Herkes Duysun, Erkek Şiddeti Son Bulsun” sloganları attılar.

KADINA ŞİDDETİ PROTESTO ETMEK İÇİN PEDAL ÇEVİRDİLER

İSTANBUL Üniversitesi Bisiklet Kulübü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadına yönelik şiddeti protesto etmek için pedal çevirdi. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da katıldığı bisiklet turu için yüzlerce kişi sabah saatlerinde Harbiye'de bulunan Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nın önünde toplandı. . Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, kadın cinayetlerine tepkiyi ortaya koyduklarını belirtti. Soğuk havaya aldırmayan bisikletlilere trafik polisleri de eskortluk yaptı.

"UMARIM MESAJIMIZ ÇOK İNSANA YAYILIR"

İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü üyesi Irmak Yaşa da ileride daha büyük organizasyon düzenlemek istediklerini belirtti. Yaşa, "Çok heyecanlıyız bizim için önemli bir gün. 8 Mart dünya kadınlar günü. Bu dönemde artan kadına şiddet olaylarından dolayı biz bir farkındalık yaratmak istedik. Ve bunu en iyi yaptığımız şeyi bisiklete binerek pedallayarak yapmak istedik. Umarım bu mesajımız çok insana yayılır"

diye konuştu. Bir başka erkek katılımcı da kadınlar gününü burukta olsa kutladıklarını belirterek, kadınların hak ettikleri değeri görmesini istedi. Harbiye'de başlayan bisiklet turu Kadıköy'de son buldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI