radyobir
radyobir

Kolombiya, Panama ve ABD, düzensiz göçü tartıştı

Kolombiya, Panama ve ABD'li yetkililer, düzensiz göç sorununu ele almak amacıyla bir araya geldi.

16 Şubat 2023 06:14 | Kategori: ABD

Antioquia yönetim bölgesine bağlı Apartado kasabasında toplantı düzenleyen taraflar, tehlikeli Darien ormanlarından geçen düzensiz göçmenler için etkili önlemler uygulanması yönünde karar aldı.

Ortak bildiri yayımlayan taraflar, "Bu yol haritası, bölgeden geçiş yapan göçmenlerin hayatlarını kurtarmayı, koordinasyon ve güvenlik işbirliğini güçlendirmeyi, göçmen kaçakçılığı ağlarının yaydığı dezenformasyonla mücadele etmeyi amaçlamaktadır." ifadesine yer verdi.



Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva da açıklamasında, düzensiz göçle mücadelede ortak sorumluluk anlayışıyla hareket ettiklerini söyledi.

Toplantıya Kolombiya Savunma Bakanı Ivan Velasquez, Panama Dışişleri Bakanı Janaina Tewaney, ABD'nin Panama Büyükelçisi Mari Carmen Aponte ve ABD'nin Bogota Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Francisco Palmieri katıldı.

Kamu Denetçiliği Ofisine göre yılbaşından bu yana çoğunluğu Haitili olmak üzere Ekvadorlu, Venezuelalı, Çinli ve Hintlerden oluşan 21 bin 307 düzensiz göçmen sınırı geçti.



Darien Boşluğu

Orman, bataklık ve dağlarla kaplı doğal hayatı koruma bölgesi olan Darien Boşluğu, düzensiz göçmenlerin geçişi için oldukça tehlikeli bir güzergah.

Kuzey ile Güney Amerika'yı birbirine bağlayan Pan-Amerika kara yolunun kesildiği tek nokta olan açıklıktan ancak orman patikaları aracılığıyla yaya geçilebiliyor.

Bataklığa saplanma ve vahşi hayvan saldırısı riski altında yolculuk eden düzensiz göçmenler, çeşitli tehlikelerin yanı sıra göçmen kaçakçılarının tehditlerine rağmen önce Panama'ya, ardından Guatemala'ya, oradan da Meksika'ya geçerek ABD'ye ulaşmayı hayal ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI