radyobir
radyobir

Kozmonot köpeğin uzay giysisi arttırmada satıldı

Belka ve Strelka adındaki köpekler Rusya'da unutulmadı.. Uzay uçuşu konusunda filmler yapılıyor,resimleriyle pullar ve değişik mallar çıkarılıyor. Fakat bu, şaşılacak hiç te değil. Bu köpekler sıcakkanlı hayvanların uzaya gönderilebileceğini gösterdi.

22 Eylül 2014 09:01 | Güncelleme :22 Eylül 2014 11:05 | Kategori: Dünya

İlk kozmonot köpeklerin deneyleri için geliştirilmiş uzay elbiselsi Almanya'da yapılan arttırmada satıldı. 1950 –li yıllarda Sovyetler Birliğinde geliştirilmiş bu elbiselerin Belka ve Strelka adındaki köpeklerin uzay uçuşundan önceki deneylerinde kullanıldığı tahmin ediliyor. Belka ve Strelka yörünge uzay uçuşu yaparak Yere sağ olarak dönmüş ilk hayvanlardı. Bu iki köpeğin uzay uçuşu l960-ta yapıldı.
İnsan uzaya gitmeden önce Sovyet bilimcileri birkaç yıl içinde köpekler kullanmakla deneyler yaptı. Çekimsizlik ve sürşarjların canlı organizma üzerindeki etkilerini belli etmek bu deneylerin amacıydı.Deneyler için köpekler kullanılmasının birkaç sebebi vardı. Köpekler, Amerikalıların kullandıkları maymunlardan daha sakin, tedbiye edilmesi daha kolay olan hayvanlardır.
Deneylerde kullanılmak için soysuz köpekler alınıyordu. Çünkü evcil ve soylu köpeklerden daha sağlıklı ve zeki,bir de yemek ve başka konularda titiz olmadığı gibi iyi huyludur.Deneylerde kullanılan köpekler titizlikle eleniyordu. Cünkü kilosu 6-dan, boyu da 35 santimetreden çok olmamalı, açık renkli ve kısa tüylü,suratı sevimli olmalıydı. Deneyler olumlu sonuçlanınca gazeteler,dergilerde yayınlanacak resimlerinde iyi görünmesi için suratı sevimli olan köpekler seçiliyordu.
Sovyet bilimcilerinin yaptıkları deneyler kapsamında uzaya ve atmosferin yüksek tabakalarına 73 köpek gönderildi. Bazıları öldü. Belka ve Strelka adlı köpekler uzay uçuşunun 39. saniyesinde ölmüş köpeklerin dublörleriydi.
Bu iki köpek kullanılarak yapılan deneyler iyi sonuçları veriyordu. Belka ve Strelka vericilerle özel elbise içinde sürekli olarak dar bir kabinede kalmaya,otomatlardan özel yem almaya, tuvaletten yararlanmaya alıştırılıyordu.
Deneyler sırasında Belka ve Strelka’ya giydirilen uzay elbisesi arttırmada satıldı. Kahve rengi pamuklu kumaş,naylon,lastik ve alüminyumdan yapılmış bu giysi köpeğin boyutlarına uygun bir hale getirilebilirdi. Bu tür giysili köperler kapsül içinde 80 kilometrelik yüksekliği atılıyordu. Kapsül paraşütle Yere iniyordu.
Belka ve Strelka 22 saat içinde uzayda kaldı. İçinde bulundukları uzay aracı gezegenimizin çevresinde 18 tur yaptı. Kozmonot köpekler çok ünlendi. Birinin uzay elbisesi arttırmada l4 bin Auroya satıldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI