radyobir
radyobir

Otomobil müzelerine ilgi büyük!..

Almanların efsane markalarından BMW bu ay 100 yaşına bastı. Ünlü markanın geçmişine ışık tutan müzesi görülmeye değer. Almanya'da Alman markaları için kurulmuş birbirinden güzel otomobil müzeleri var.

29 Mart 2016 06:33 | Güncelleme :29 Mart 2016 16:50 | Kategori: Bilim ve Teknoloji



BMW Müzesi

Efsane model BMW 2002ti, 1968’de üretilmeye başlandı. BMW’nin Münih kentindeki 5 bin metrekarelik müzesi Bavyera Motor İşletmeleri’ne, markaya ve üretim geçmişine ışık tutuyor. Markaya ait geçmişten, günümüzden ve gelecekten 125’ten fazla otomobil, motosiklet ve motor sergileniyor.



Mercedes Benz Müzesi

Otomobilin babası Carl Benz. 29 Ocak 1886’da motorlu aracına patent için başvuru yaptı. Bugün Stuttgart kentindeki 9 kata yayılmış 16 bin 500 metrekarelik sergi alanında 160 kadar parçayla otomobilin 130 yıllık tarihi sergileniyor. Şirketin geçmişinin yanı sıra gelecek vizyonu da gözler önüne seriliyor.



Alman Müzesi

Carl Benz’in 1886’da patent aldığı ilk aracı Münih kentindeki Alman Müzesi’nde (Deutsche Museum) görülebilir. 12 bin metrekarelik alanda motorlu kara taşıtlarından lokomotiflere ve bisikletlere kadar her türlü araç sergileniyor.



EFA Müzesi

Tüm markalardan bağımsız olarak otomobilin tarihçesiyle ilgilenenler için Yukarı Bavyera’daki Amerang Erns Freiberger (EFA) Alman Otomotiv Tarihi Müzesi biçilmiş kaftan. Burada otomobil tarihinin kronolojik yolculuğuna çıkılıyor. 220’den fazla parça 6 bin metrekarelik alanı kaplayan modern bir ortamda sergileniyor.



Sinsheim Otomobil ve Teknoloji Müzesi

Sinsheim’daki Otomobil ve Teknoloji Müzesi de markalardan bağımsız. 50 bin metrekarelik alanıyla Avrupa’nın en büyük özel müzesi. Burada klasik otomobillerin yanı sıra Formula 1 araçları, ticari otomobiller, spor otomobiller, motosikletler ve hatta uçaklar hayranlıkla izleniyor. Sergilenen 260 otomobil Almanya’nın en geniş otomobil koleksiyonu sayılıyor.



Porsche Müzesi

Spor araçları sevenler için bir başka önerimiz yine Stuttgart’tan. "Hızlı, hafif, akıllı, güçlü, modern ve tutarlı”. Porsche firması araçlarının özelliklerini böyle sıralıyor. Bu özelliklere sahip araçlar Porsche Müzesi’nde sergileniyor. Ziyaretçiler 80 yıllık markanın tanınmış spor ve yarış otomobil modellerini görme fırsatını buluyor.



Volkswagen Otomobil Müzesi

Volkswagen Otomobil Müzesi’nde markayla özdeşleşmiş Tosbağa, Golf ve Bulli minübüs modelleri öne çıkıyor. Ancak çeşitlilik sadece bu üç modelle sınırlı değil. Tüm Volkswagen modellerinin geçmişine yolculuk yapılıyor. Wolfsburg’taki VW fabrikalarının hemen yanındaki 5 bin metrekarelik alanda 130 araç sergileniyor.



August Horch Müzesi

Zwickau kentinde yer alan Augst Horch Müzesi’ndeki sergi kronolojik olarak kurulmuş ve 100 yılı aşkın bir süreyi kapsıyor. Serginin en eski parçası yeşil bir Horch ve 1911 yılından. Müzede ‘Auto Union’ adı altında oluşmuş güç birliğinde yer alan Horch, Audi, DKW ve Wanderer markalarına ait modeller sergileniyor. Başta Doğu Almanya’nın ünlü otomobil modeli Trabant olmak üzere…



Eisenach Otomobil Dünyası

Eisenach otomobil üretiminde geleneksel bir kent ve kendi müzesine sahip. Burada 1898’den beri otomobil tasarlanıyor ve üretiliyor. Eisenach Otomobil Dünyası Müzesi’nde Eisenach İşletmeleri döneminden örnekler sergileniyor. Bunlar arasında BMW'den EMW'ye kadar DIXI işletmeleri dönemi, Wartburg markası ayrıca 1992’de Eisenach’ta üretime başlayan Opel’e kadar modeller sergileniyor.



Mobil Müze

Almanya’nın en tanınmış otomobil markaları turumuzu Audi firmasının Ingolstadt kentindeki Mobil Müze (Museum Mobile) adlı otomobil sergisiyle tamamlıyoruz. Burada da yine geçmişten ve günümüzden modeller yan yana sergileniyor. Burası sadece bir teknik müze değil. Aynı zamanda otomobil endüstrisinin ekonomik ve sosyal koşulları da gözler önüne seriliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI