radyobir
radyobir

Bajazet (Yıldırım Bayezid) Süreyya Opera Sahnesi'nde

1735 yılında Antonio Vivaldi tarafından Verona karnavalı için Agostino Piovene'nin librettosu üzerine bestelenen "Bajazet" (Yıldırım Bayezid) operası, 31 Mart 2022 Perşembe ve 2 Nisan 2022 Cumartesi günleri Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi'nde sahnelenecek.

27 Mart 2022 09:29 | Kategori: Opera ve Bale

Osmanlı sultanı Yıldırım Bayezid’in Timur tarafından esir edilmesini ve sonraki hayatından yola çıkarak kurgulanmış hikayesinin anlatıldığı operayı, Orkestra Şefi Paolo Villa yönetiyor. Mehmet Ergüven tarafından sahneye  konulan  eserin Dekor Tasarımı Nihat Kahraman’a, Kostüm Tasarımı Sevda Aksakoğlu’na, Işık Tasarımı ise Metin Koçtürk’e ait.



Tamerlano  rolünde  Kaan Buldular,  Beyazed rolünde Şahin Dedemen,  Asteria rolünde  Ceren Şahin,  Andronicus  rolünde  Elif Tuğba Tekışık,  Irene  rolünde Dilan Şaka,   Idaspe rolünde Sevim Z. Ateş rol alıyorlar.

Sevginin nefrete karşı kazandığı bir zafer...



Tamerlano, Bayezid’e karşı büyük bir zafer kazanır ve onu tutsak eder. Ancak Tamerlano, daha önceden Trabzon prensesi Irene’ye evlenme sözü vermiş olmasına rağmen, Bayezid’in kızı Asteria ile evlenmek istemektedir. Bu durum üzerine Tamerlano, Irene’yi Yunan müttefiği Andronicus’a bırakır ve onunla birlikte olmasını ister. Fakat Andronicus da Asteria’yı sevmektedir. Bayezid, kızının ihanetine çok kızar, ancak Asteria ona Tamerlano’yu evlendikleri gece bıçaklayacağını söyler ve planını anlatır. Ne var ki plan ortaya çıkar ve baba ile kızı hapse atılır. Daha sonra Tamerlano, Asteria’yı yanına köle olarak alır. Asteria, Tamerlano’ya hizmet ederken onu zehirlemeyi planlar, ancak Irene Tamerlano’yu tam zamanında uyarır. Bunun üzerine Tamerlano Irene’ye yeni bir evlilik sözü verir. Bu sırada Bayezid kendini zehirleyerek öldürür. Asteria da Tamerlano’nun huzuruna çıkarak kendisini öldürmesini ister. Ancak Tamerlano Asteria’yı affeder, onu ve Yunan tacını Andronicus’a verir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI