radyobir
radyobir

Beyaz Saray'da maske tartışması

Beyaz Saray, zorunlu dışarı çıkılması gereken hallerde maske takılması tavsiyesini tartışıyor. ABD'nin salgınla mücadele koordinatörü Dr. Birx "Maske sahte bir güven duygusuna yol açmamalı" diye uyardı. Başkan Trump'ın ikinci kez yaptırdığı virüs testinin sonucunun negatif geldiği açıklandı

03 Nisan 2020 14:18 | Kategori: Dünya

ABD’de Corona virüsü vaka sayısı bu sabah itibariyle 245 bin 559’a, salgın hastalığa bağlı olarak yaşamını yitirenlerin sayısı da 6 bin 95 'e yükseldi.

Ülke genelinde salgın hastalığa yakalanan 10 bin 453 kişi de tedavi olarak taburcu edildi.

ABD’de en fazla vaka ve Corona virüsüne bağlı ölümlerin yaşandığı New York’ta vaka sayısı 93 bin 53, yaşamını yitirenlerin sayısı da 2 bin 538’e çıktı.

ABD’de en fazla vaka ve ölümlerin yaşandığı ikinci eyalet, New York’a komşu New Jersey.

New Jersey’de Corona virüsü vaka sayısı 2 bin 590’a, yaşamını yitirenlerin sayısı da 537'e yükseldi. California, ABD’de en fazla vaka sayısının görüldüğü üçüncü eyalet. California’da vaka sayısı 11 bin 175’e, ölü sayısı da 246'ya yükseldi.

"Maske yok ama yüzünüzü atkıyla örtün”

ABD’de en fazla can kaybının yaşandığı New York’ta yaşam şartları salgın hastalık yüzünden giderek ağırlaşıyor. N95 maskelerinin öncelikle sağlık çalışanlarına verilmesi nedeniyle kentte maske sıkıntısı yaşanıyor.


New York polisi maske karaborsacılarının peşine düştü. Brooklyn’de bir eve düzenlenen baskında yüzbinlerce maske, eldiven ve bazı tıbbi malzeme ele geçirildi. Kentte yaşanan maske sıkıntısına çözüm için New York Belediyesi’nin önerisi halkın yüzlerini atkı ve benzeri kumaşlarla kapatmaları oldu.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, New Yorkluların halka açık yerlerde virüsün yayılmasını önlemek için yüzlerini, burun ve ağızlarını, eşarp, bandana, atkılarla örtmeleri gerektiğini söyledi.

Başkan de Blasio, New Yorklulara sosyal mesafe kurallarına mutlaka uymaları gerektiğini, kurallara uymayanlara 500 dolara kadar para cezası kesebileceklerini hatırlattı.

ABD’de bazı eyaletlerdeki vaka ve can kaybı sayıları

New York: 93 bin 53 vaka, 2 bin 538 ölü

New Jersey: 25 bin 590 vaka, 537 ölü

California: 11 bin 175 vaka, 246 ölü

Michigan: On bin 792 vaka, 417 ölü

Louisiana: 9 bin 150 vaka, 310 ölü

Florida: 9 bin 8 vaka, 144 ölü

Massachusetts: 8 bin 966 vaka, 154 ölü

Illinois : 7 bin 695 vaka, 157 ölü

Pennsylvania: 7 bin 264 vaka, 90 ölü

Washington: 6 bin 585, vaka 272 ölü

Georgia: 5 bin 444 vaka 176 ölü

Texas: 4 bin 823 vaka, 77 ölü

Connecticut: 3 bin 557, vaka 112 ölü

Colorado: 3 bin 728, vaka 97 ölü

Tennessee:​ 3 bin 194, vaka 32 ölü

Indiana: 2 bin 565 vaka, 78 ölü

Ohio:​ 3 bin 902 vaka, 81 ölü

Maryland: 2 bin 331 vaka, 36 ölü

Kuzey Carolina: 2 bin 23 vaka, 18 ölü



ABD'li Yetkili: 'İnsanlar maske takıyorum diye sahte bir güvenlik hissine kapılmamalı'

Trump yönetimi Corona virüsü salgınıyla mücadelede ABD halkına dışarı çıkarken ev yapımı maske takmaları tavsiyesinde bulunmaya hazırlanıyor. Ancak ABD'nin salgınla mücadele koordinatörü Doktor Deborah Birx uyarıda bulundu. Birx, "İnsanların maske takıyorum diye sahte bir güvenlik hissine kapılmasını istemiyoruz. Maske takmak sosyal mesafe, el yıkama ve diğer tedbirlerin yerini almamalı." dedi.

Başkan Donald Trump, insanların zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere dışarı çıktıkları zamanlarda yüzü kapatan ev yapımı maske/fular takabileceklerini söylemişti. Trump yönetiminin, market ya da eczane gibi yerlere gitmek üzere dışarı çıkmak zorunda kalındığında T-shirt ya da bandanaların ağzı ve burnu kapatmak için kullanılabileceği tavsiyesinde bulunmasının olası olduğu belirtiliyor. Yetkililer bu nedenle tıbbi malzeme kategorisindeki maskelerin, özellikle de N95 maskelerinin doğrudan hastalarla muhatap olan sağlık görevlileri için ayrılması gerektiğinin de altını çiziyor.

Konu Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında da gündeme geldi. Trump, "Kötü bir fikir değil. En azından bir süreliğine olabilir." ifadelerini kullandı.

Trump yönetiminin Corona salgınıyla mücadele ekibinin koordinatörü Doktor Deborah Birx ise maske takılması tavsiyesinin Amerikalılar'da yanlış bir güvenlik hissine yol açabileceği endişesi taşıdıklarını vurguladı. Doktor Birx, "İnsanların maske takıyorum diye yanlış bir güvenlik hissine kapılmalarını istemiyoruz. Maske, sosyal mesafe ve el yıkamanın yerini almamalı." uyarısında bulundu.

Birx, salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlerin, virüs sebebiyle ölümleri en aza indirmeyi sağlayacak ölçüde uygulanmadığını söyledi. "Tedbirler fark yaratıyor. Artık toplu akşam yemekleri, kokteyl partileri olmamalı." şeklinde konuştu.

Doktor Deborah Birx, Corona salgınıyla mücadele kapsamında dikkat edilmesi gerekenleri anlatırken kendi günlük yaşamından da örnek verdi. Birx, "Her gün kendime 'sakın bir yere dokunma' diyorum. Paranoyak oldum. Ama bu yeni duruma uyum sağlamamız şart. Bu dönem bu düzeyde bir dikkat gerektiriyor." ifadelerini kullandı.



ABD Uçak Gemisinin Komutanı Görevden Alındı

USS Theodore Roosevelt nükleer uçak gemisinin komutanının en az 100 personelin Corona virüsüne yakalanmasının ardından ABD Donanması'na yazdığı mektup basına sızmış, komutan denizcilerin gemiden tahliye edilmesi gerektiğini belirtmişti. Gemi komutanının görevden alındığı açıklandı.

Uçak gemisine komuta eden Deniz Albay Brett Crozier'in görevden alındığını ABD Donanma Sekreteri Thomas Modly açıkladı. Modly, mektubun emir-komuta zincirinden geçerek iletildiğini ancak gemi komutanının mektubun emir-komuta zincirinin dışına sızmaması için önlem almadığını belirtti. "Mektubu kendisinin sızdırdığını söylemeye çalışmıyorum. Geniş bir listeye göndermiş. Sızmamasını sağlamak onun sorumluluğundaydı." ifadelerini kullandı.

Uçak gemisinde görevli 100'den fazla askeri personele Corona virüsü teşhisi konuldu. Gemi komutanı 4 bin denizcinin gemiden tahliye edilmesi ve sonra da tecrit altına alınmaları gerektiğini belirtmişti.

Corona Salgını Amerikalılar'ı Ekonomik Olarak Nasıl Etkiledi?

Haber ajansı Associated Press ve NORC Halkla İlişkiler Araştırmaları Merkezi’nin birlikte yaptığı yeni bir ankete göre, Amerika’daki tüm çalışan kesimin yarıya yakını Corona virüsü salgını yüzünden ya kendilerinin ya da hane halklarının bir üyesinin bir şekilde gelir kaybına uğradığını bildirdi.

Ankete katılan Amerikalılar’ın yüzde 63’ü, ülke ekonomisinin ‘’zayıf’’ olduğu şeklinde görüş birdirdi. Ocak ayındaki anketteyse ekonomi için ‘’iyi durumda’’ diyenlerin oranı yüzde 67’ydi. Salgın yüzünden ülkedeki ekonomik faaliyetlerin büyük oranda durması, borsaların çöküşü ve çok sayıda işletmenin kapanması, Amerikan halkı arasında da ekonomi konusunda karamsarlığa yol açmış görünüyor.

Gelir kayıpları, maaşların düşürülmesi, ücretsiz izin, çalışma saatlerinin azaltılması veya işini kaybetme gibi durumlardan kaynaklanıyor. Salgın başladığında iş sahibi olan yetişkinlerin yüzde 23’ü, kendileri ya da ev halkının bir mensubunun işten çıkarıldığını söyledi. Yılda 50 bin dolardan daha az kazanan hane halklarının üçte biri, kendilerinin ya da hane halkının bir üyesinin işini kaybettiğini belirtti.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın Perşembe günü açıkladığı verilere göre, ülkede geçen hafta işsizlik yardımı almak için başvuranların sayısı 6,6 milyona ulaşarak önceki haftanın rekorunu ikiye katladı. Bu rakamlar, ABD’de yarım ay içerisinde 152 milyon işin yüzde 6’sının kaybedildiği anlamına geliyor.

Ankete katılanların yüzde 62’si, mali durumlarının iyi olduğunu söyledi. Ocak ayında bu oran yüzde 67’ydi. Mali durumlarının daha iyiye gideceğine inananların oranı yüzde 39, tersini düşünenlerin oranı da yüzde 19 olarak çıktı. Ocak ayındaki ankette, mali durumlarının kötüye gideceğini düşünenlerin oranı yüzde 12’ydi.

Anket ekonomiye bakışta siyasi görüşlerin hala en belirleyici etken olduğunu da ortaya koydu. Ankete göre, Cumhuriyetçiler arasındaki olumsuz bakış da biraz artmış görünüyor. Cumhuriyetçiler arasında Ocak ayındaki ankette ekonomiyi zayıf bulanların oranı yüzde 10’ken şimdi bu oran yüzde 35’e yükseldi. Demokratlar arasındaysa aynı zaman diliminde bu oran yüzde 47’den yüzde 81’e çıktı.

Bununla birlikte, ankete göre hala Amerikalılar’ın çoğu Trump’ın ekonomi politikasına güveniyor. Ekonomi konusunda yüzde 56 oranında desteğe sahip olan Trump’a genel anlamda destek oranıysa yüzde 43 seviyesinde bulunuyor.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI